Citologie tumorala 1
februarie 9, 2019Cancerul cu Sediu Primar Necunoscut(2020)
octombrie 20, 2020Zykadia(Ceritinib)
Ceritinib (Zykadia)
Capsule cu 150 mg de ceritinib
Mecanism de actiune
Ceritinib este un inhibitor oral, extrem de selectiv şi potent al ALK. Ceritinib inhibă autofosforilarea ALK, fosforilarea mediată de ALK a proteinelor de semnalizare downstream şi proliferarea celulelor canceroase dependente de ALK, atât in vitro, cât şi in vivo.
Indicații
Ceritinib în monoterapie este indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu cancer pulmonar cu celule non-mici, în stadiu avansat (NSCLC), pozitiv pentru kinaza limfomului anaplazic (ALK), tratați anterior cu crizotinib.
Criterii de includere:
• Vârsta peste 18 ani
• Indice al statusului de performanță ECOG 0, 1 sau 2
• Diagnostic histologic de carcinom fără celula mica al plămânului, aflat in stadiu evolutiv metastatic.
• Rearanjamente ale genei ALK demonstrate prin test acreditat efectuat la un laborator cu experiență
• Tratament anterior cu crizotinib pentru boala metastatica
• Este permisa utilizarea anterioara a chimioterapie antineoplazice (dar nu obligatorie!)
Doze si mod de administrare
Doza recomandată de Ceritinib este 450 mg administrată oral, zilnic, impreuna cu alimente în același moment al zilei. Doza maximă recomandată, administrata cu alimente, este de 450 mg administrata oral, zilnic. Tratamentul trebuie să continue atâta timp cât se observă existența unui beneficiu clinic. Dacă se omite o doză, iar intervalul de timp până la următoare doză nu este mai mic de 12 ore, pacientul trebuie să ia doza omisă.
Mod de administrare
Capsulele de ceritinib trebuie administrate pe cale orală, o dată pe zi, cu alimente, în acelaşi moment al zilei. Este important ca Ceritinib sa fie administrat cu alimente pentru a se atinge expunerea adecvata. Capsulele trebuie inghitite intregi, cu apa, si nu trebuie mestecate sau sfaramate. Daca apar varsaturi pe durata tratamentului, pacientul nu trebuie sa administreze o doza suplimentara, ci trebuie sa continue cu doza urmatoare programata.
Administrarea Ceritinib trebuie întreruptă la pacienții care nu pot tolera doza de 150 mg zilnic, impreuna cu alimente. Poate fi necesară întreruperea temporară a administrării dozei și/sau reducerea dozei de Ceritinib în funcție de siguranță și tolerabilitatea individuală. Dacă este necesară reducerea dozei din cauza oricărei reacții adverse, atunci aceasta trebuie făcută treptat, cu câte 150 mg zilnic. Trebuie avute în vedere identificarea în stadiu incipient și tratarea reacțiilor adverse cu măsuri standard de susținere.
Reactii adverse
Reacţiile adverse cu o incidenţă de ≥10% dintre pacienții tratați cu Zykadia 750 mg a jeun au fost diaree, greaţă, vărsături, fatigabilitate, valori anormale ale testelor hepatice de laborator, durere abdominală, apetit alimentar scăzut, scădere ponderală, constipaţie, valori crescute ale creatininei sanguine, erupţii cutanate tranzitorii, anemie și tulburări esofagiene
Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare
Hepatotoxicitate
Au apărut cazuri de hepatotoxicitate la 1,1% dintre pacienţii cărora li s-a administrat ceritinib în cadrul studiilor clinice. La 25% dintre pacienţi au fost observate creşteri ale valorilor ALT până la gradul 3 sau 4. Cele mai multe cazuri au putut fi rezolvate prin întreruperea administrării dozei şi/sau reducerea dozei. În puţine cazuri, a fost necesară oprirea definitivă a tratamentului.
Boală pulmonară interstiţială/Pneumonită
În studiile clinice, s-a observat BPI/pneumonită severe, ameninţătoare de viaţă sau letale, la pacienţii trataţi cu ceritinib. Cele mai multe dintre aceste cazuri severe/cu potențial letal s-au ameliorat sau s-au rezolvat la întreruperea tratamentului.
Prelungirea intervalului QT
În studiile clinice, a fost observată prelungirea intervalului QTc, la pacienţii trataţi cu ceritinib, ceea ce poate duce la un risc crescut de apariţie a tahiaritmilor ventriculare (de exemplu, torsada vârfurilor) sau moarte subită.
Administrarea Zykadia trebuie oprită definitiv la pacienţii care dezvoltă o modificare a QTc >500 msec sau >60 msec faţă de valoarea iniţială şi torsada vârfurilor sau tahicardie ventriculară polimorfică sau semne/simptome de aritmie gravă
Bradicardie
Au fost observate cazuri asimptomatice de bradicardie (frecvenţă cardiacă de sub 60 bpm) la 2,3% din pacienţi trataţi cu ceritinib în studii clinice.
Reacții adverse gastro-intestinale
Diareea, greața sau vărsăturile au apărut la 74,2% dintre pacienții tratați cu Zykadia la doza recomandată de 450 mg, administrată cu alimente, într-un studiu privind optimizarea dozei și au fost, în principal, evenimente de gradul 1 (49,4%).
Hiperglicemie
Au fost raportate cazuri de hiperglicemie (toate gradele) la mai puţin de 10% dintre pacienţii trataţi cu ceritinib în studiile clinice; s-a raportat hiperglicemie de gradul 3-4 la 5,4% dintre pacienţi. Riscul apariţiei hiperglicemiei a fost mai mare la pacienţi cu diabet zaharat şi/sau administrare concomitentă de steroizi.
Creșterea valorilor lipazei sau amilazei
Creșteri ale valorilor lipazei și/sau amilazei au apărut la pacienții tratați cu ceritinib în studii clinice. Pacienții trebuie monitorizați pentru a se depista creșteri ale valorilor lipazei și amilazei înainte de începerea tratamentului cu Zykadia și, ulterior, periodic, conform indicațiilor clinice. Au fost raportate cazuri de pancreatită la pacienții tratați cu ceritinib.
Insuficiență renală
Eliminarea ceritinib pe cale renală este neglijabilă. Prin urmare, nu este necesară ajustarea dozei la pacienții cu insuficiență renală ușoară până la moderată. Trebuie procedat cu precauție la pacienții cu insuficiență renală severă deoarece nu există experiență privind administrarea ceritinib la această populație
Insuficiență hepatică
Pe baza datelor disponibile, ceritinib este eliminat , in principal, pe cale hepatica. Trebuie procedat cu precautie deosebita la tratarea pacientilor cu insuficienta hepatica severa si doza trebuie scazuta cu aproximativ o treime, rotunjita la 150 mg. Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta hepatica usoara sau moderata.
Vârstnici (≥65 ani)
Datele limitate privind siguranța şi eficacitatea ceritinib la pacienţii cu vârsta de 65 ani şi peste această vârstă nu sugerează faptul că este necesară ajustarea dozei la pacienții vârstnici. Nu sunt disponibile date la pacienţii cu vârste de peste 85 ani.
Femei aflate la vârsta fertilă (pre-menopauza)
Femeilor aflate la vârsta fertilă trebuie să li se recomande să utilizeze o metodă de contracepţie extrem de eficace în timpul utilizării Ceritinib şi timp de până la 3 luni de la întreruperea tratamentului.
Sarcina
Ceritinib nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, cu excepţia cazului în care starea clinică a femeii impune, neîntârziat, tratament cu ceritinib.
Alăptarea
Trebuie luată decizia fie de a întrerupe alăptarea, fie de a întrerupe/de a se abţine de la tratamentul cu ceritinib având în vedere beneficiul alăptării pentru copil şi beneficiul tratamentului NSCLC pentru femeie
01 03 2020