Vaccinuri, imunomodulatoare, imunoterapie nespecifica

VACCINURI IMPOTRIVA CANCERULUI 

Vaccinurile administrate persoanelor sănătoase pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor, cum ar fi rujeola și varicela folosesc germeni slăbiți sau uciși, cum ar fi viruși sau bacterii, pentru a declanșa un răspuns imun în organism.

Majoritatea vaccinurilor folosite pentru a trata cancerul funcționează în același mod, dar fac ca sistemul imunitar al persoanei să atace celulele canceroase. Scopul este de a ajuta la tratarea cancerului sau de a împiedica revenirea acestuia după alte tratamente. Dar există și unele vaccinuri care pot ajuta efectiv la prevenirea anumitor tipuri de cancer.

Vaccinuri pentru prevenirea cancerului

Unele tipuri de cancer sunt cauzate de viruși. Vaccinurile care ajută la protejarea împotriva infecțiilor cu acești viruși ar putea ajuta, de asemenea, la prevenirea unora dintre aceste tipuri de cancer.

Unele tulpini de papilomavirus uman (HPV) au fost legate de cancerul de col uterin, anal, sfera ORL, vaginal, vulvar și penis. De fapt, majoritatea cancerelor de col uterin sunt cauzate de infecția cu HPV. Vaccinarea copiilor și a anumitor adulți tineri împotriva HPV ajută la protejarea împotriva cancerului de col uterin și a celorlalte 5 tipuri de cancer pe care le poate provoca HPV.

Persoanele care au infecții cronice (pe termen lung) cu virusul hepatitei B (VHB) prezintă un risc mai mare de cancer hepatic. Obținerea vaccinului pentru a ajuta la prevenirea infecției cu VHB poate reduce riscul unor persoane de a face cancer la ficat.

Acestea sunt vaccinuri preventive tradiționale care vizează virusurile care pot provoca anumite tipuri de cancer. Ele pot ajuta la protejarea împotriva unor tipuri de cancer, dar nu vizează direct celulele canceroase, deoarece celulele canceroase nu au fost încă formate sau găsite.

Aceste tipuri de vaccinuri sunt utile numai pentru cancerele cunoscute a fi cauzate de infecții. Dar majoritatea cancerelor, inclusiv cancerul colorectal, pulmonar, de prostată și de sân, nu se crede că sunt cauzate de infecții.

Vaccinuri pentru tratarea cancerului

Vaccinurile pentru tratamentul cancerului sunt diferite de vaccinurile care acționează împotriva virușilor. Aceste vaccinuri încearcă să determine sistemul imunitar să declanșeze un atac împotriva celulelor canceroase din organism. În loc să prevină bolile, ele sunt menite să determine sistemul imunitar să atace o boală care există deja.

Unele vaccinuri pentru tratamentul cancerului sunt alcătuite din celule canceroase, părți de celule sau antigeni puri (anumite proteine de pe celulele canceroase). Uneori, celulele imune ale unui pacient sunt îndepărtate și expuse la aceste substanțe în laborator pentru a crea vaccinul. Odată ce vaccinul este gata, este injectat în organism pentru a crește răspunsul imun împotriva celulelor canceroase.

Vaccinurile sunt adesea combinate cu alte substanțe sau celule numite adjuvanți care ajută la stimularea și mai mult a răspunsului imun.

Vaccinurile împotriva cancerului determină sistemul imunitar să atace celulele cu unul sau mai mulți antigeni specifici. Deoarece sistemul imunitar are celule speciale pentru memorie, se speră ca vaccinul să continue să funcționeze mult timp după administrare.

Sipuleucel-t(Provenge) Acest medicament este utilizat pentru a trata cancerul de prostată avansat, care nu mai este ajutat de terapia hormonală. Efectele secundare sunt de obicei ușoare și pot include febră, frisoane, oboseală, dureri de spate și articulații, greață și dureri de cap. Pot apare simptome mai severe, inclusiv probleme de respirație și hipertensiune arterială.

Talimogene laherparepvec (T-VEC): Acest vaccin este aprobat pentru tratarea cancerului de piele cu melanom avansat. Este făcut dintr-un virus herpes care a fost modificat în laborator pentru a produce o substanță pe care o produce în mod normal organismul, numită citokină. Această citokină întărește sistemul imunitar și poate provoca simptome asemănătoare gripei pentru o perioadă scurtă de timp.

IMUNOTERAPIA NESPECIFICA

Imunoterapia nespecifică folosește citokine, factori de creștere și alte substanțe pentru a da sistemului imunitar un impuls pentru a lupta împotriva cancerului. Citokinele sunt substanțe chimice din organism care declanșează sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor sau germenilor care intră în organism. Citokinele pot fi produse și în laborator și folosite pentru a trata cancerul.

Interferon alfa este un tip de citokină produsă de organism. Interferonul care este produs într-un laborator pentru a trata cancerul se numește interferon alfa (Intron A, Wellferon). Interferonul poate ajuta la declanșarea unui răspuns imunitar mai puternic împotriva celulelor canceroase și poate, de asemenea, să încetinească creșterea cancerului sau să provoace moartea celulelor canceroase. Interferonul alfa este utilizat pentru a trata melanomul și unele tipuri de cancer de sânge, cum ar fi limfomul non-Hodgkin și leucemia mielogenă cronică (LMC).

Interleukina(proleukin-aldesleukin)este o altă citokină produsă de organism. Interleukin-2 (Proleukin) poate fi produs într-un laborator. Ajută organismul să producă mai multe tipuri de celule imunitare care stimulează răspunsul sistemului imunitar. De asemenea, ajută organismul să producă mai mulți anticorpi împotriva celulelor canceroase. Acest lucru ajută sistemul imunitar să găsească celulele canceroase și să le distrugă. Interleukina-2 este uneori utilizată pentru a trata cancerul renal și melanomul.

MEDICAMENTE IMUNOMODULATOARE

Medicamentele imunomodulatoare întăresc sistemul imunitar, dar nu este inca inteles cum fac acest lucru. Medicamentele imunomodulatoare includ Thalidomida, Lenalidomida(revlimid) și Pomalidomida(imnovid). Sunt utilizate pentru a trata mielomul multiplu și alte tipuri de cancer.

Autor Dr Plesan Constantin/Data 19 11 2023