VACCIN BCG (BCG-medac)
Denumirea comercială a medicamentului
BCG-medac pulbere şi solvent pentru suspensie intravezicală
Compoziţia calitativă şi cantitativă după reconstituire un flacon conţine cel puţin 2 x 108 şi nu mai mult de 3 x 109 unităţi viabile bcg (bacil calmette-guérin.
Indicația terapeutică
Tratarea tumorilor vezicale superficiale, epiteliale, neinvazive (carcinom urotelial Ta, Tis, T1)
– tratamentul curativ al carcinomului in situ;
– tratamentul profilactic al recidivei:
– carcinomului urotelial limitat la mucoasă:
– Ta G1-G2 în caz de tumoră multifocală şi/sau recidivantă;
– Ta G3;
– carcinomului urotelial în lamina propria, dar nu în musculatura vezicii urinare (T1);
– carcinomului in situ.
Mecanism de actiune
BCG-medac este o suspensie a bacilului viu Calmette-Guérin derivat din Mycobacterium bovis, tulpina RIVM. BCG-medac stimulează sistemul imunitar şi are o activitate antitumorală.
Datele studiilor efectuate sugerează că BCG acţionează ca imunostimulant nespecific, nu printr-un singur mecanism, ci printr-o varietate de acţiuni care implică celulele sistemului imunitar. BCG are un efect stimulator asupra splinei, îmbunătăţeşte funcţionarea macrofagelor din splină şi activează celulele natural killer. Instilarea de BCG stimulează creşterea numărului granulocitelor, monocitelor/macrofagelor şi limfocitelor T, indicând o activare locală a sistemului imunitar. De asemenea, creşte şi numărul citokinelor IL1, IL2, IL6 şi TNFα.
Doze
Conţinutul unui flacon este suficient pentru o instilaţie vezicală.
Durata tratamentului
Carcinom in situ Schema de tratament standard constă dintr-o instilaţie intravezicală cu BCG-medac pe săptămână, timp de şase săptămâni consecutiv. Această schemă poate fi repetată dacă nu s-a realizat remisiunea tumorii şi dacă circumstanţele clinice justifică acest lucru. După un interval de pauză de 4 săptămâni, administrarea intravezicală va continua utilizând tratamentul de întreţinere prezentat mai jos.
Tratament adjuvant (tratament profilactic al recidivei)
Tratamentul cu BCG trebuie iniţiat la aproximativ 2-3 săptămâni după rezecţia transuretrală (RTU) sau biopsia vezicală şi fără cateterizare traumatică; se va repeta la intervale săptămânale timp de 6 săptămâni. Cel puţin în cazul tumorilor cu risc mare, această terapie trebuie urmată de tratamentul de întreţinere.
Tratament de întreţinere
O schemă terapeutică constă dintr-un tratament cu durata de 12 luni, administrat la intervale lunare.
O altă schemă de întreţinere constă dintr-o cură de inducţie de şase săptămâni, urmată de 3 instilaţii intravezicale săptămânale în lunile 3, 6, 12, 18, 24, 30 şi 36. În această schemă se administrează un total de 27 instilaţii dea lungul unei perioade de trei ani. Schemele de tratament specificate cu diferite tulpini BCG au fost testate în studii clinice efectuate pe un număr mare de pacienţi. În prezent, nu se poate aprecia dacă una dintre aceste scheme este superioară celeilalte.
Mod de administrare BCG-medac trebuie administrat în aceleaşi condiţii cu cele necesare pentru endoscopia intravezicală. Pacientul nu trebuie să bea nici un fel de lichid timp de 4 ore înainte şi până la 2 ore după instilaţie. Vezica urinară trebuie golită înainte de instilaţia cu BCG. BCG-medac se introduce în vezica urinară cu ajutorul unui cateter, la presiune mică. Dacă este posibil, suspensia BCG-medac instilată trebuie să rămână în vezica urinară timp de 2 ore. Pe parcursul acestei perioade, suspensia trebuie să aibă un contact suficient cu întreaga suprafaţă mucoasă a vezicii urinare. De aceea, pacientul trebuie mobilizat cât mai mult posibil. Pacienţilor imobilizaţi la pat trebuie să li se modifice poziţia din culcat pe spate în culcat pe burtă şi invers, la fiecare 15 minute. După 2 ore, pacientul trebuie să evacueze suspensia instilată, de preferat din poziţie şezândă. În cazul în care nu există contraindicaţii medicale specifice, se recomandă hiperhidratare timp de 48 ore după fiecare instilaţie.
Contraindicaţii
Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi .
BCG-medac nu trebuie utilizat la pacienţii imunosupresaţi sau la cei cu deficienţe imunitare congenitale sau dobândite datorate unei afecţiuni concomitente (de exemplu serologie HIV pozitivă, leucemie, limfom), terapiei anticanceroase (de exemplu citostatice, radioterapie) sau terapiei imunosupresoare (de exemplu corticisteroizi).
BCG-medac nu trebuie administrat persoanelor cu tuberculoză activă. Înainte de iniţierea tratamentului cu BCG-medac, tuberculoza activă trebuie exclusă la persoanele pozitive la testul cutanat la tuberculină (de exemplu PPD-Mantoux).
Antecedente de radioterapie a vezicii urinare.
Tratamentul cu BCG-medac este contraindicat la femeile care alăptează
ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE PENTRU UTILIZARE
BCG-medac nu poate fi utilizat pentru administrare subcutanată, intradermică, intramusculară sau intravenoasă şi nici pentru vaccinare.
Rezecţie transuretrală (RTU), biopsie a vezicii urinare, cateterizare traumatică : BCG-medac nu trebuie instilat înainte de 15-21 zile după o RTU, o biopsie vezicală sau o cateterizare traumatică.
Infecţie/reacţie sistemică la BCG Reacţiile sistemice la BCG au fost raportate rareori şi au constat în febră > 39,5°C timp de cel puţin 12 ore, febră > 38,5°C timp de cel puţin 48 ore, pneumonie miliară, hepatită granulomatoasă, modificări ale testelor funcţionale hepatice, disfuncţii organice (altele decât ale tractului genito-urinar) cu inflamaţie granulomatoasă la biopsie. Posibilitatea de infecţii sistemice severe cu BCG trebuie luată în considerare înainte de iniţierea tratamentului. Instilaţia traumatică poate provoca evenimente de septicemie cu BCG cu şoc septic posibil şi potenţial letal. Infecţiile tractului urinar trebuie excluse înainte de fiecare instilaţie vezicală cu BCG (inflamaţia membranei mucoase a vezicii urinare poate creşte riscul de diseminare hematologică a BCG). Dacă este diagnosticată o infecţie a tractului urinar în timpul tratamentului cu BCG, acesta trebuie întrerupt până când analiza urinară este normală şi terapia cu antibiotice este completă. Au fost raportate infecţii ale implantelor şi grefelor, de exemplu la pacienţii cu anevrism sau proteză.
Febră sau hematurie masivă Tratamentul trebuie amânat până la remisia febrei sau a hematuriei masive.
Capacitate vezicală mică Riscul de contracţie a vezicii urinare poate creşte la pacienţii cu capacitate vezicală mică.
HLA-B27 Pacienţii cu HLA-B27 pozitiv pot avea risc crescut de apariţie a artritei reacţionale sau a sindromului Reiter.
Precauţii la manipulare BCG-medac nu trebuie manipulat în aceeaşi încăpere şi de acelaşi personal care prepară medicamente citotoxice pentru administrare intravenoasă. BCG-medac nu trebuie manipulat de către o persoană care prezintă imunodeficienţe cunoscute.
Pacienţii cu imunodeficienţă Pacienţii cu imunodeficienţă cunoscută trebuie să evite contactul cu pacienţii care urmează tratament cu BCG.
Teste cutanate cu tuberculină Tratamentul intravezical cu BCG-medac poate induce sensibilitate la tuberculină şi poate îngreuna interpretarea ulterioară a testelor cutanate cu tuberculină pentru diagnosticul infecţiilor microbacteriene. De aceea, reactivitatea la tuberculină poate fi efectuată înainte de administrarea BCG-medac.
Sarcină BCG-medac nu se recomandă în timpul sarcinii.
Transmitere sexuală Până în prezent, nu a fost raportată transmiterea pe cale sexuală a BCG-medac, dar se recomandă folosirea prezervativului în timpul raportului sexual timp de o săptămână de la tratamentul cu BCG.
Pierderile prin curgere a BCG-medac Pierderile prin curgere a BCG-medac trebuie tratate cu un dezinfectant, cum este un hipoclorit puternic. Curgerea substanţei pe piele trebuie tratată cu hipoclorit diluat.
REACRII ADVERSE
Reacţii adverse locale
Disconfortul, disuria şi polakiuria apar la până la 90% dintre pacienţi. Cistita şi reacţiile inflamatorii (granulomatoase) pot reprezenta o parte esenţială a activităţii antitumorale. Pentru tratamentul simptomelor vezi tabelul de mai jos. Alte reacţii adverse locale observate mai puţin frecvent: hematurie macroscopică, infecţii ale tractului urinar, retracţie vezicală, obstrucţie urinară, orhită şi epididimită. Rareori, a fost observat abcesul renal.
Reacţii adverse sistemice
Reacţiile adverse sistemice se definesc prin: febră > 39,5°C timp de cel puţin 12 ore, febră > 38,5°C timp de cel puţin 48 ore, pneumonie miliară provocată de BCG, hepatită granulomatoasă, valori anormale ale testelor funcţionale hepatice, disfuncţii organice (altele decât ale tractului genito-urinar) cu inflamaţie granulomatoasă la biopsie, sindrom Reiter. Pot să apară febră uşoară, simptome asemănătoare cu ale gripei şi stare de disconfort general. De obicei, aceste simptome dispar în 24-48 ore şi trebuie aplicat un tratament simptomatic standard. Aceste reacţii reprezintă semne ale unei reacţii imunitare incipiente. Toţi pacienţii trataţi cu acest produs trebuie monitorizaţi cu atenţie şi sfătuiţi să raporteze orice caz de febră sau alte evenimente cu altă localizare decât tractul urinar.
Septicemia cu BCG a fost raportată şi reprezintă o situaţie care pune viaţa în pericol. În cazuri mai puţin frecvente pot să apară artrite/artralgii şi erupţii cutanate. În majoritatea cazurilor de artrită, artralgii şi erupţii cutanate, acestea pot fi atribuite reacţiilor de hipersensibilitate ale pacientului la BCG. În unele cazuri poate fi necesară întreruperea administrării BCG-medac.
20 10 2022