TREMELIMUMAB

 

Denumirea comercială a medicamentului Tremelimumab AstraZeneca20 mg/mlconcentrat pentru soluție perfuzabilă

Compoziția calitativă și cantitativă

Fiecare ml de concentrat pentru soluție perfuzabilă conține tremelimumab20 mg.

Un flacon de 1,25 ml de concentrat conține tremelimumab 25 mg.

Un flacon de 15 mlde concentrat conține tremelimumab 300 mg.

Tremelimumab este un anticorp monoclonal uman anti-CTLA-4,de tip imunoglobulină G2 (IgG2a), produs în celule de mielom murin, prin tehnologia ADN recombinant.

Mecanism de acțiune

Antigenul asociat cu limfocitele T citotoxice (CTLA-4) este exprimat în principal pe suprafața limfocitelor T. Interacțiunea CTLA-4 cu liganzii săi, CD80 și CD86, limitează activarea celulelor T efectoare, printr-o serie de mecanisme potențiale, dar în primul rând prin limitarea semnalizării costimulatoare prin CD28. Tremelimumab este un anticorp selectiv de tip IgG2, complet uman, care blochează interacțiunea CTLA-4 cu CD80 și CD86, îmbunătățind astfel activarea și proliferarea celulelor T, ceea ce duce la o diversitate crescută a celulelor T și la o activitate antitumorală sporită. Asocierea dintre tremelimumab, un inhibitor CTLA-4 și durvalumab, un inhibitorPD-L1 determină răspunsuri anti-tumorale mai bune în cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici metastazat.

Pe modelele tumorale singenice la rozătoare, blocada duală anti-PD-L1 și CTLA-4 a avut ca rezultat activitate anti-tumorală crescută.

Indicații terapeutice

Tremelimumab AstraZenecaîn asociere cu durvalumab și chimioterapie cu compuși pe bază de platină este indicat pentru tratamentul de primă linie la pacienții adulți cu carcinom pulmonar altul decât cel cu celule mici(NSCLC) metastazat fără mutații de sensibilizare EGFR sau mutație ALK pozitivă.

Doze și mod de administrare

Doza recomandată de Tremelimumab Astra Zeneca este de 75mg în asociere cu durvalumab 1500 mg și chimioterapie cu compuși pe bază de platină la intervale de 3 săptămâni(21de zile) timp de 4 cicluri (12 săptămâni).

A cincea doză deTremelimumab AstraZeneca 75mg trebuie administrată în săptămâna 16 împreună cu doza 6 de durvalumab.

Până la maxim 5 doze. Pacienților li se pot administra mai puțin de cinci doze de Tremelimumab Astra Zeneca în asociere cu durvalumab 1500mg și chimioterapie cu compuși pe bază de platină în cazul progresiei bolii sau al toxicității inacceptabile.

Mod de administrare

Tremelimumab AstraZeneca este pentru utilizare intravenoasă, după diluare și se administrează în perfuzie intravenoasă cu durata de 1 oră. Atunci când Tremelimumab AstraZeneca se administrează în asociere cu durvalumabși chimioterapie cu compuși pe bază de platină, în ziua administrării Tremelimumab AstraZeneca este administrat primul, apoi durvalumab și apoi chimioterapiacu compuși pe bază de platină.

Tremelimumab AstraZeneca, durvalumab și chimioterapia cu compuși pe bază de platină se administrează ca perfuzii intravenoase separate. Tremelimumab Astra Zeneca și durvalumab se administrează fiecare timp de 1 oră. Pentru chimioterapia cu compuși pe bază de platina. Trebuie utilizate pungi de perfuzie și filtre separate pentru fiecare perfuzie. În timpul ciclului 1, administrarea de Tremelimumab AstraZeneca va fi urmat de administrarea de durvalumab, care va începe la aproximativ 1 oră (maxim 2 ore) după finalizarea perfuziei cu Tremelimumab AstraZeneca. Perfuzia cu chimioterapie cu compuși pe bază de platină trebuie să înceapă la aproximativ 1 oră (maxim 2 ore) după finalizarea perfuziei cu durvalumab. Dacă nu sunt probleme clinice semnificative în timpul ciclului 1, pe baza deciziei medicului, ciclurile ulterioare de durvalumab pot fi administrate imediat după Tremelimumab AstraZeneca, iar perioada de timp dintre finalizarea perfuziei cu durvalumab și începerea chimioterapiei poate fi redusă la 30 de minute.

Insuficiență renală Nu se recomandă ajustarea dozei de Tremelimumab AstraZeneca la pacienții cu insuficiență renală ușoară sau moderată. Datele de la pacienții cu insuficiență renală severă sunt insuficiente pentru recomandări privind administrarea.

Insuficiență hepatică

Datele de la pacienții cu insuficiență hepatică moderată sau severă sunt limitate. Având în vedere implicarea minoră a proceselor hepatice în clearance-ul tremelimumab, nu se recomandă ajustarea dozei de Tremelimumab AstraZeneca la pacienții cu afectare hepatică, întrucât nu este anticipată nicio diferență de expunere.

ATENȚIONĂRI ȘI PRECAUȚII SPECIALE PENTRU UTILIZARE

Pneumonită mediată imun

Pacienții trebuie monitorizați pentru semne și simptome de pneumonită. Suspiciunea de pneumonită trebuie confirmată prin examene imagistice și trebuie excluse alte etiologii infecțioase, precum și cele asociate cualte boli și tratată conform recomandărilor de la pct.

Hepatită mediată imun Pacienții trebuie monitorizați pentru valori hepatice modificate înainte de tratament și periodic în timpul tratamentului cu tremelimumab în asociere cu durvalumab și chimioterapie și după cum este indicat pe baza evaluării clinice. Hepatita mediată imun trebuie tratată conform recomandărilor cu metilprednisolon.

Colită mediată imun La pacienții cărora li s-a administrat tremelimumabîn asociere cu durvalumabși chimioterapie, a apărut colităsau diaree mediată imun, definită prin necesitatea utilizării de corticosteroizi sistemici și fără o etiologie alternativă clar. Au fost raportatecazuri de perforațiea intestinului subțire și perforațiea intestinului gros la pacienții care au fost tratați cu tremelimumab în asociere cu durvalumab. Pacienții trebuie monitorizați pentru semne și simptome de colită/diaree și perforație intestinală și tratațiconform recomandărilor.

Endocrinopatii mediate imun

Hipotiroidism, hipertiroidism și tiroidită mediată imun La pacienții cărora li s-a administrat tremelimumab în asociere cu durvalumab și chimioterapie, au apărut hipotiroidism, hipertiroidism și tiroidită mediată imun, iar hipotiroidismul poate urma hipertiroidismului. Pacienții trebuie monitorizați pentru valori modificate ale funcției tiroidiene înainte de tratament și periodic în timpul tratamentului și după cum este indicat pe baza evaluării clinice. Hipotiroidismul, hipertiroidismul și tiroidita mediată imun trebuie tratate conform recomandărilor.

Insuficiență corticosuprarenală mediată imun La pacienții cărora li s-a administrat tremelimumab în asociere cu durvalumab și chimioterapie, a apărut insuficiență corticosuprarenală mediată. Pacienții trebuie monitorizați pentru semne și simptome clinice de insuficiență corticosuprarenală.

Diabet zaharat de tip 1 mediat imun La pacienții cărora li s-a administrat tremelimumab în asociere cu durvalumab și chimioterapie, a apărut diabet zaharat de tip 1 mediat imun, care se poate prezenta mai întâi ca cetoacidoză diabetică care poate fi letală dacă nu este detectată la timp. Pacienții trebuie monitorizați pentru semne și simptome clinice de diabet zaharat de tip 1. În cazul diabetului zaharat de tip 1 simptomatic, pacienții trebuie tratați conform recomandărilor.

Hipofizită/hipopituitarism mediat imun La pacienții cărora li s-a administrat tremelimumab în asociere cu durvalumab și chimioterapie,a apărut hipofizităsau hipopituitarism mediat imun. Pacienții trebuie monitorizați pentru semne și simptome clinice de hipofizită sau hipopituitarism. În cazul simptomelor de hipofizită sau hipopituitarism, pacienții trebuie tratați conform recomandărilor.

Nefrită mediată imun La pacienții cărora li s-a administrat tremelimumabîn asociere cu durvalumabși chimioterapie,a apărut nefritămediată imun, definită prin necesitateautilizării decorticosteroizi sistemici și fără o etiologie alternativă clară. Pacienții trebuie monitorizați pentru modificareatestelor funcției renale înainte detratamentși periodic în timpul tratamentului și tratați conform recomandărilor de la pct.4.2.

 Erupție cutanată mediată imun La pacienții cărora li s-a administrat tremelimumab în asociere cu durvalumabși chimioterapie,au apărut erupții cutanate sau dermatită mediată imun (inclusiv pemfigoid), definite prin necesitatea utilizării de corticosteroizi sistemici și fără o etiologie alternativă clară. Au fost raportate evenimente asociate sindromuluiStevens-Johnson sau necroliză epidermică toxică la pacienții tratați cu inhibitori PD-1. Pacienții trebuie monitorizați pentru semne și simptome de erupție cutanatăsaudermatită și trebuie tratați conform recomandărilor.

Miocardită mediată imun La pacienții cărora li s-a administrat tremelimumab în asociere cu durvalumab și chimioterapie, a apărut miocardită mediată imun, care poate fi letală. Pacienții trebuie monitorizați pentru semne și simptome de miocardită mediată imun și tratați conform recomandărilor.

Pancreatită mediată imun La pacienții cărora li s-a administrat tremelimumab în asociere cu durvalumab și chimioterapie, a apărut pancreatită mediată imun. Pacienții trebuie monitorizați pentru semne și simptome de pancreatită mediată imun și tratați conform recomandărilor.

Alte reacții adverse mediate imun Având în vedere mecanismul de acțiune al tremelimumab în asociere cu durvalumab, pot apărea alte reacții adverse mediate imun. La pacienții tratați cu tremelimumab în asociere cu durvalumab au fost observate următoarele reacții adverse mediate imun: miastenia gravis, miozită, polimiozită, meningită, encefalită, sindrom Guillain-Barré, trombocitopenie imună și cistită neinfecțioasă. Pacienții trebuie monitorizați pentru identificarea semnelor și simptomelor și tratați conform recomandărilor.

Reacții asociate administrării perfuziei Pacienții trebuie monitorizați pentru semne și simptome ale reacțiilor asociate administrării perfuziei. Au fost raportate reacții severe asociate perfuziei la pacienții cărora li s-a administrat tremelimumab în asociere cu durvalumab și chimioterapie. Reacțiile asociate administrării perfuziei trebuie tratate conform recomandărilor.

Interacțiuni cu alte medicamente și alte forme de interacțiune

Utilizarea corticosteroizilor sistemici sau a imunosupresoarelor înainte de inițierea tratamentului cu tremelimumab, cu excepția dozelor fiziologice de corticosteroizi sistemici (≤ 10 mg/zi prednison sau echivalent), nu este recomandată, din cauza interferenței potențiale cu activitatea farmacodinamică și eficacitatea tremelimumab. Cu toate acestea, corticosteroizii sistemici sau alte imunosupresoare pot fi utilizate după inițiereatratamentului cu tremelimumab pentru a trata reacțiile adverse mediate imun.

Reacții adverse

Cele mai frecvente (> 20%) reacții adverse au fost anemie (49,7%), greață (41,5%), neutropenie (41,2%), fatigabilitate (36,1%), erupții cutanate tranzitorii (25,8%), trombocitopenie (24,5%) șidiaree (21,5%).

Cele mai frecvente(>2%) reacții adverse de Grad ≥3 au fost neutropenie(23,9%), anemie (20,6%), pneumonie(9,4%), trombocitopenie(8,2%), leucopenie(5,5%), fatigabilitate(5,2%), lipazemie crescută(3,9%), amilazemie crescută(3,6%), neutropenie febrilă(2,4%), colită(2,1%) și valoare serică a aspartat aminotransferazei crescută/ valoare serică a alanin aminotransferazei crescută(2,1%).

Data: 02 01 2024