Talimogen laherparepvec( IMLYGIC)

 

Descriere generală 

Talimogen laherparepvec este un virus herpes simplex tip-1 (VHS-1) atenuat obținut prin deleţia funcțională a 2 gene (ICP34.5 și ICP47) și inserarea unei secvențe de codificare pentru factorul uman de stimulare a creșterii coloniilor de granulocite macrofage (granulocyte macrophage colony-stimulating factor, GM-CSF).

Talimogen laherparepvec este produs în celule Vero prin tehnologie ADN recombinant.

Compoziţia calitativă şi cantitativă

Imlygic 106 unități formatoare de plăci (PFU)/ml soluție injectabilă  Fiecare flacon conține 1 ml volum eliberat Imlygic cu o concentrație nominală de 1 x 106 (1 milion) unități formatoare de plăci (PFU)/ml.  Imlygic 108 unități formatoare de plăci (PFU)/ml soluție injectabilă  Fiecare flacon conține 1 ml volum eliberat Imlygic cu o concentrație nominală de 1 x 108 (100 milioane) unități formatoare de plăci (PFU)/ml.

Indicaţii terapeutice

Imlygic este indicat pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu melanom nerezecabil cu metastaze regionale sau la distanță (stadiu IIIB, IIIC şi IVM1a), fără metastaze osoase, cerebrale, pulmonare sau viscerale.

Mecanism de acţiune 

Talimogen laherparepvec este un agent imunoterapic oncolitic derivat din VHS-1. Talimogen laherparepvec a fost modificat pentru a se replica la nivel tumoral și pentru a produce proteina stimulatoare a sistemului imunitar GM-CSF uman. Talimogen laherparepvec provoacă moartea celulelor tumorale și eliberarea de antigeni derivați din tumoră. Se consideră că, împreună cu GM-CSF, aceasta va determina un răspuns imun sistemic anti-tumoral și un răspuns al celulelor T efectoare.

Modificările efectuate pentru obținerea talimogen laherparepvec din VHS-1 includ deleţia ICP34.5 și ICP47 care determina atenuarea virulentei VHS1. În timp ce celulele normale au capacitatea de a se apăra împotriva infecției cu talimogen laherparepvec prin mecanisme de apărare antivirale, tumorile s-au dovedit a fi susceptibile la leziuni și moarte celulară sub acțiunea unor virusuri VHS-1 cu deficit de ICP34.5, inclusiv la talimogen laherparepvec. Deleţia genei ICP47 previne reglarea descendentă a moleculelor prezentatoare de antigen și crește expresia genei VHS US11, care amplifică replicarea virală în celulele tumorale.

Doze şi mod de administrare

Doze  Imlygic este furnizat în flacoane de unică utilizare a 1 ml fiecare cu două concentrații diferite:

  • 106 (1 milion) PFU/ml – doar pentru doza inițială.
  • 108 (100 milioane) PFU/ml – pentru toate dozele ulterioare.

La fiecare vizită pentru administrarea tratamentului, volumul total al injecției trebuie să fie de până la maximum 4 ml.

Doza inițială recomandată este de maximum 4 ml Imlygic în concentrație de 106 (1 milion) PFU/ml. Dozele ulterioare trebuie să fie de maximum 4 ml Imlygic în concentrație de 108 (100 milioane) PFU/ml.

Mod de administrare

Imlygic trebuie administrat prin injectare intralezională la nivelul leziunilor cutanate, subcutanate și/sau ganglionare care sunt vizibile, palpabile sau detectabile prin ghidare ultrasonografică.

În timpul pregătirii sau al administrării talimogen laherparepvec trebuie purtat echipamentul individual de protecție.  Profesioniștii din domeniul sănătății care au imunitatea compromisă sau profesionistele din domeniul sănătății gravide nu trebuie să vină în contact direct cu locul/locurile de injectare sau cu lichidele corporale provenite de la pacienții tratați.

Injectare

  • Se injectează Imlygic intralezional la nivelul leziunilor cutanate, subcutanate și/sau ganglionare care sunt vizibile, palpabile sau detectabile prin ghidare ultrasonografică.
  • Se determină volumul injecției pentru fiecare leziune utilizând datele de mai jos:

Dimensiunea leziunii (cea mai mare lungime)/Volumul injecției de Imlygic

> 5 cm  până la 4 ml > 2,5 cm până la 5 cm  până la 2 ml

> 1,5 cm până la 2,5 cm  până la 1 ml

> 0,5 cm până la 1,5 cm  până la 0,5 ml

≤ 0,5 cm  până la 0,1 ml

  • Se foloseşte un singur punct de introducere şi, pentru a realiza o repartizare uniformă și completă, se injectează Imlygic în interiorul leziunii, în mai multe direcții, radial, cât permite acul. În cazul în care o leziune este mai mare decât raza de acțiune a acului, pot fi utilizate puncte de inserţie multiple.

Insuficiență hepatică și renală

Nu s-au efectuat studii care să evalueze efectele insuficienței hepatice sau renale asupra farmacocineticii talimogen laherparepvec. Cu toate acestea, nu este necesară nicio ajustare a dozei la pacienții cu insuficiență hepatică sau renală.

Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare

infecția herpetică diseminată

La pacienții cărora li se administrează Imlygic a fost raportată infecția herpetică diseminată, inclusiv cazuri grave de infecție herpetică diseminată.  Imlygic nu a fost studiat la pacienții cu imunitatea compromisă. Pe baza datelor epidemiologice, pacienții cu imunitatea compromisă (cum sunt pacienții cu HIV/SIDA, leucemie, limfom, imunodeficiență comună variabilă sau care au nevoie de tratament cronic cu corticosteroizi în doze mari sau cu alte medicamente imunosupresoare) pot prezenta un risc crescut de infecție herpetică diseminată.

Expunere accidentală la Imlygic 

Expunerea accidentală poate duce la dispersia Imlygic și transmiterea infecției herpetice. Profesioniștii din domeniul sănătății și persoanele care vin în contact cu pacientul (de exemplu, membri ai familiei, persoane care au grijă de pacient, parteneri sexuali sau persoane care utilizează același pat) trebuie să evite contactul direct cu leziunile la nivelul cărora s-a administrat injecția sau cu lichidele corporale ale pacienților tratați, pe parcursul întregii perioade de tratament și până la 30 de zile după administrarea ultimei doze .

Celulită la locul de injectare 

 După tratamentul cu Imlygic pot să apară necroză sau ulcerații ale țesutului tumoral. Au fost raportate celulită și infecții bacteriene sistemice

Plasmocitom la locul de injectare 

După administrarea Imlygic s-a raportat apariția plasmocitomului în vecinătatea locului de injectare. pentru administrare pe cale intrahepatică transcutanată.

 hemoragie hepatică

În cadrul studiilor clinice, s-au raportat cazuri de hemoragie hepatică care au condus la spitalizare şi deces la pacienţii cărora li s-a administrat Imlygic prin injecţii intrahepatice transcutanate.

Reacțiile adverse

Reacțiile adverse cele mai frecvent raportate (≥ 25%) la pacienții tratați cu Imlygic au fost fatigabilitatea (50,3%), frisoanele (48,6%), febra cu valori mari (42,8%), greața (35,6%), boala asemănătoare gripei (30,5%) și durerea la locul injectării (27,7%). În general, 98% dintre aceste reacții adverse raportate au fost ușoare sau moderate ca severitate. Cea mai frecventă reacție adversă de gradul 3 sau mai mare a fost celulita (2,1%).

 

 

Data publicarii: 23 11 2023