Gastroscopia
Explorarea esofagului, stomacului si a duodenului folosind aparatura de videoendoscopie ce permite vizualizarea leziunilor esofagului, stomacului si duodenului si prelevarea de biopsii.
Gastroscopia este cea mai adecvata metoda de diagnosticare a gastritei si a ulcerului. Esogastroduodenoscopia poate diagnostica de asemenea si hernia hiatala si esofagita de reflux, boala de reflux. Este indicata in stadializarea cirozei hepatice prin diagnosticarea gastropatiei portal hipertensive si a varicelor esofagiene. In cursul endoscopiei se poate face depistarea infectie cu Helicobacter pylori prin test direct al carui rezultat se elibereaza in 30 de minute, infectie care poate produce leziuni de gastrita cu aspect tipic si tot gastroscopia poate diagnostica si alte forme de gastrita sau alte leziuni (cancer gastric, cancer esofagian).
De asemenea esogastroscopia este o manevra terapeutica prin care se pot recolta biopsii din margini de ulcer sau cancer gastric sau cancer de esofag pentru diagnostic anatomopatologic si se pot face interventii de oprire a sangerarilor – hemostaza, mucozectomie, rezectii de polpi prin electrorezectie sau ligatura, extragere de corpi straini esofagieni.
Esogastroduodenoscopia completa cu recoltarea de biopsie pentru infectia cu Helicobacter pylori dureaza in medie 5-10 minute, aceasta durata prelungindu-se in situatia in care se realizeaza manevre terapeutice complexe.
Deoarece consideram ca pacientii nostri trebuie sa beneficieze de cel mai bun confort si c recomandam efectuarea acestei explorari cu anestezie locala, in situatii speciale putem oferi sedare. pentru o mai buna monitorizare a pacientului si o toleranta buna a interventiei, mai ales in situatia in care durata se prelungeste.
Facem inregistrarea digitala a explorarii, inregistrare ce permite oricand revederea filmului si a leziunilor cu compararea evolutiei acestora in timp si sub tratament. Imaginile inregistrate sunt date pacientului sub forma de fotografii pe hartie si filme pe CD impreuna cu recomandarile de tratament, regim si protocoale de urmarire la distanta.
Pregatirea pentru Gastroscopie
Gastroscopia se efectuează doar pe stomacul gol, de aceea este indicat, cu o zi înainte de analiză, să aveţi un regim alimentar uşor. Ultima cina la 18:00 – 19:00 în ziua înainte de investigaţie.
În dimineaţa efectuării investigaţiei nu beţi nimic şi nu mâncaţi nimic.
Nu consumaţi gumă de mestecat şi evitaţi fumatul.
După examinare, se recomandă ca să evitaţi, cel puţin, pentru o oră, hrana şi băuturile. Pe tot parcursul zilei nu se consumă mâncare fierbinte.