Pembrolizumab (Keytruda) pentru pacienții cu carcinom uroepitelial local avansat sau metastatic

Cancerul Prostatei (2017)
mai 18, 2017
FDA aprobă prin procedura accelerată Pembrolizumab(Keytruda) pentru prima indicatie fara cunoasterea sediului/tesutului tumoral
mai 24, 2017

Pembrolizumab (Keytruda) pentru pacienții cu carcinom uroepitelial local avansat sau metastatic

  keytruda (pembrolizumab) pentru pacienții cu carcinom uroepitelial local avansat sau metastatic
 
In 18 05 2017, US Food and Drug Administration (FDA) a acordat aprobare regulamentara pentru Pembrolizumab(Keytruda) pentru pacienții cu carcinom avansat local sau metastatic uroepitelial care au progresia bolii în timpul sau în urma chimioterapiei pe baza de platină sau în termen de 12 luni de tratament neoadjuvant sau adjuvant cu chimioterapia pe baza de platina. FDA a acordat aprobare accelerata pentru pembrolizumab de asemenea, pentru pacienții cu carcinom avansat local sau metastatic uroepitelial care nu sunt eligibili pentru chimioterapie care conține cisplatină.
Aprobarea regulamentara pentru indicația de linia a doua s-a bazat pe datele furnizate de studiul keynote-045,  studiu multicentric, randomizat, controlat activ la pacienții cu carcinom avansat local sau metastatic uroepitelial cu progresia bolii la sau după chimioterapie care conține platină. Pacientii au fost repartizati aleatoriu (1: 1) pentru a primi fie pembrolizumab 200 mg la fiecare 3 săptămâni (n = 270) sau un regim de chimioterapie ales de investigator (paclitaxel [n = 84], docetaxel [n = 84] sau vinflunină [n = 87]) la fiecare 3 săptămâni (n = 272).
Studiul a demonstrat imbunatatiri semnificative statistic in supravietuirea globala (SG) și rata de răspuns obiectiv (RRO) pentru pacienții alocati la pembrolizumab în comparație cu chimioterapia. Supravietuirea Generala(OS) mediana a fost de 10,3 și 7,4 luni în brațul cu pembrolizumab si chimioterapie.  Rata de rasouns general(ORR) a fost de 21% pentru pembrolizumab și 11% pentru chimioterapie. Nici o diferenta semnificativa statistic in supravietuirea fara progresia bolii nu  a fost observată între cele două brațe.
 Aprobarea accelerată pentru indicația de primă linie s-a bazat pe datele de la studiul keynote-052, cu un singur brat, la 370 de pacienți cu carcinom avansat local sau metastatic uroepitelial care au fost considerati ca nu sunt eligibili pentru chimioterapie pe baza de cisplatină. Pacienții au primit Pembrolizumab 200 mg la fiecare 3 săptămâni. Cu o urmarire mediana de 7,8 luni, rata de raspuns general(ORR) a fost de 28,6% , iar durata de răspuns mediana nu a fost atinsa (interval = 1.4+ la 17.8+ luni).
 Reactii adverse
Cele mai frecvente reacții adverse raportate pentru cel puțin 20% dintre pacienții tratați cu pembrolizumab în oricare dintre cele două studii au inclus oboseala, dureri musculo-scheletice, prurit, scăderea apetitului la, greață, diaree, constipație și erupții cutanate. Intreruperea pembrolizumab secundar la reacțiile adverse au apărut la 8% -11% dintre pacienți. Intreruperea dozei de pembrolizumab a avut loc la aproximativ 20% dintre pacienții din ambele studii. Reacțiile adverse grave au apărut la aproximativ  40% dintre pacienți tratati cu pembrolizumab.  Reacții adverse mediate imun , incluzând pneumonita, colita, hepatita si endocrinopatii, au fost raportate și au fost gestionate în conformitate cu indicatiilor din prospectul medicamentului.
Doza recomandata de pembrolizumab și schema pentru tratamentul carcinomului urotelial este de 200 mg sub formă de perfuzie intravenoasă ti≤mp de 30 de minute la fiecare 3 săptămâni.

Comments are closed.