Bolile mieloproliferative sunt un grup heterogen de boli caracterizate prin proliferare celulara de 1 sau mai multe linii celulare hematologice in sangele periferic distincte de leukemia acuta. Comform cu clasificarea FAB(French-American-British) bolile mieloproliferative constau din 4 afectiuni:
            1. Leucemia mieloida cronica
            2. trombocitemia esentiala
            3. Metaplazia mieloida cu mieloscleroza
            4. Policitemia Vera
In 2002 WHO(World Health Organization) a propus o clasificare alternativa adaugand si Leucemia neutrofilica cronica, Leucemia eozinofilica cronica si Sindromul hipereozinofilic.
Boala mieloproliferativa initiala poate evolua in alta boala din cele incluse in bolile mieloproliferative si se poate transforma in leucemie acuta.
Unele dovezi indica ca bolile mieloproliferative i-au nastere din transformarea maligna a unei singure celule stem. Implicarea eritropoiezei, neutrofilopoiezei, eozinofilopoiezei, bazofilopoiezei, monocitopoiezei si trombopoiezei apare in faza cronica a leucemiei mieloide cronice. Exista indicii ca limfocitele sunt derivate din celulele maligne primordiale. Aceasta se bazeaza pe observatiile ca o singura izoenzima de G6PDH(glucozo-6 fosfat-dehidrogenaza) este prezenta in unele limfocite T si B la femeile cu leucemie mieloida cronica si care sunt heterozigote pentru izoenzimele A si B.