Sinonim: LCR; Leurocristine; VCR
Denumire comerciala comună: Oncovin
Clasificare: inhibitor mitotic,
Mecanism de acțiune: Vincristine este un alcaloid vinca natural. Alcaloizi din vinca acționeaza ca agenți antimicrotubuli care blochează mitoza prin arestul celulelor în metafaza. Aceste medicamente acționează prin prevenirea polimerizării tubulinei, pentru a forma microtubuli, precum și inducerea depolimerizarii tubulilor formati. Alcaloizi de vinca sunt agenti specifici de faza M și faza S.
Farmacocinetica:
Exista o variabilitate mare intre pacienti cu o variație mare in timpul  de înjumătățire plasmatic și volumul de distribuție.  Absorbția orala este neregulata > 90% s-a distribuit din sânge în țesutul în 15-30 de minute după injectare. Nu traverseaza bariera hematoencefalica. Se leaga de proteinele plasmatice in proportie ​​de 75%. Se metabolizeaza hepatic prin citocromul hepatic P-450 3A in metaboliti activi si metaboliti inactivi. Se elimina prin urina in 10-20% (12 % în 72 de ore, 50% sub formă de metaboliți) si prin  fecale aproximativ 80% (67% în 72 de ore, 40-50% sub formă de metaboliți). Timpul de injumătate terminal este de 23-85 de ore.
Indicatii
indicatii primare:
Alte indicatii
Tumori cerebrale
Hepatoblastoma
Cancerul de san
Leukemia, chronic
 Cancerul de col uterin
Multiple myeloma
Cancer colorectal
Mycosis fungoides
Sarcom Ewing
Retinoblastoma
Sarcomul Kaposi
Trophoblastic, gestational
Leucemie acuta
Macroglobulinemia Waldenstrom
Cancer pulmonar cu celule mici
Limfom, boala Hodgkin
Limfom, non-Hodgkin
Melanomul
Neuroblastom
Oteosarcoma
Cancer ovarian
Rhabdomyosarcoma
Sarcom de țesut moale
Tumora Wilm
Forma de prezentare
Flacoane de 1mg/ml sau 2 mg/2 ml. Flacoanele trebuie pastrate la frigider si protejate de lumina.
Administrare
-Infuzie intermitenta IV: in 50 ml SF sau G5% in 5-15 minute
            -Infuzie continua IV, timp de 4-5 zile in mielom multiplu
Dozaj :
Intrvenos :  la 3 saptamini 1,4 mg/m2 IV in ziua 1 ; repeta in ziua 22
                     la 4 saptamini 1,4 mg/m2 IV in zilele 1 si 8 ; repeta in ziua 28
                     la 2 saptamini  1,4 mg/m2 IV zilele 1 si 15
Unele regimuri limiteaza doza maxima pe administrare la 2 mg.
In insuficienta renala nu se recomanda ajustarea dozei.
In insuficienta hepatica se recomanda ajustarea dozei :
Bilirubina (micrmol/l)
Doza de vincristina
< 25
100%
26-50
50%
> 50
25%
Ajustarea dozei in caz de neurotoxicitate
Neurotoxicitate
Doza de Vincristina
Areflexie
100%
Tulburari la scris sau incheiatul nasturilor
67%
Neuropatie motorie moderata
50%
Neuropatie motorie severa
Se omite doza
Precautii speciale:
Administrarea inadecvată de vincristină pe cale intratecală (IT) este aproape intotdeauna fatala și este o urgenta medicala. Toate dozele de vincristină distribuite trebuie să fie etichetate cu o etichetă auxiliara și o etichetă medicament, pe care sa scrie”AVERTISMENT: Numai pentru uz intravenos – FATAL în cazul administrarii  pe alte căi”.
Contraindicat la: pacienții care au antecedente de reacții de hipersensibilitate la vincristină sau vinca alcaloizi, pacienții cu tulburări neurologice, inclusiv cu neuropatie ereditara de tip motor și senzorial, sindromul de demielinizare
Charcot-Marie-Tooth si poliomielita copilăriei și pacienții care primesc radioterapie pe ficat. Vincristine a produs toxicitate hepatică severă atunci când este administrata în asociere cu radioterapie abdominala .
Utilizati cu precautie la: pacienții care utilizează alte droguri neurotoxice
și pacienții care utilizează alte medicamente ototoxice, inclusiv aminoglicozide,
carboplatin, cisplatin și furosemide.
Cancerigen: afecțiuni maligne secundare s-au dezvoltat la pacienții cărora li s-a administrat vincristină cu alte medicamente cunoscute carcinogene; dar contribuția vincristinei este necunoscuta.
Mutagenitate: Nu este mutagen in vitro și in vivo.
Fertilitatea: nu exista informatii.
Sarcina: FDA il include la medicamente permise in Sarcina la  Categorie D. Există dovezi de risc fetal la om, dar beneficiile de utilizare la femeile gravide poate fi acceptabilă în ciuda riscului (de exemplu, dacă este nevoie de droguri într-o situație ce pune in pericol viața sau pentru o boală gravă pentru care medicamente mai sigure nu pot fi utilizate sau sunt ineficiente).
Alăptarea nu este recomandată din cauza secretiei potențiale in laptele matern.
Efecte secundare
1.Hiperuricemia din timpul perioadelor de liză celulară activă, care este determinata de chimioterapia citotoxică a  tumorilor cu proliferare marcata si incarcatura tumorala mare(de exemplu, unele leucemii, limfoame), poate fi minimizata cu alopurinol și
hidratare. Cu toate acestea, restricția de lichide poate fi necesară pentru un pacient care prezintă semne de SIADH. Dacă liză tumorală este raportată la pacienții spitalizați, urina poate fi alcalinizează prin adăugare de bicarbonat de sodiu la solutiile administrate IV.
Dozele de medicamente uricozurice, inclusiv probenecid și sulfinpirazonă pot  necesita creșterea în timpul tratamentului cu vincristină.
2. Neurotoxicitate periferică implică neuropatie  autonoma și centrală. Este toxicitatea  primara și limitatoare a dozei de vincristina. Cele mai multe reacții adverse sunt legate de doză și este reversibilă, dar neurotoxicitatea poate persista pentru luni de la întreruperea tratamentului la unii pacienți, iar în cazuri rare poate fi invalidanta. Sugarii sunt la un risc mai mare pentru a experimenta neurotoxicitate legata de vincristina.
3. Neuropatia periferică este cel mai frecvent tip de neuropatie și se dezvoltă la aproape toti pacientii.  Pierderea reflexelor tendinoase profunde, parestezii periferice, durere și furnicături pot sa apara. Dacă tratamentul este prelungit sau doze mari  sunt administrate, apare paralizia încheieturii mâinii și piciorului , ataxie si dificultăți la mersul pe jos. Toxicitatea nervilor cranieni poate duce la pareza corzilor vocale(răgușeală, voce slabă), disfunctia nervului oculomotor (ptoză, strabism), paralizii bilaterale de nerv facial, sau durere la nivelul maxilarului. Dureri de maxilar severe pot avea loc în câteva ore de la administrarea primei doze de vincristina. Persoanele în vârstă sunt deosebit vulnerabile.
4. Neuropatia autonoma determina constipatie (care poate fi severă), durere abdominală, retenție urinară și ileus paralitic. Constipatia poate fi asociată cu impactarea scaunului in colonul superior. Această condiție este  responsiva la clisme înalte și laxative stimulante. Ar trebui să se administreze laxative profilactic pentru a preveni constipatia.
5. Neuropatia centrală include dureri de cap, stare generală de rău, amețeli, convulsii, depresie psihică, psihoză și SIADH.
6. Mielosupresia este rara
7. Alopecia apare la 20-70% din pacienti.
8. Este iritant local in cazul in care se produce extravazarea