A fost aprobat in SUA in anul 2006.
Descriere
Sutentul un inhibitor multi-kinazic, este o sare maleat a sunitinibului. Sunitinibul este o molecula mica care inhiba multipli receptori de tirozin kinaza(RTKs), unii dintre ei fiind implicati in cresterea tumorala, angiogeneza patologica si progresia metastatica a cancerului. Sunitinibul a fost evaluat pentru activitatea inhibitorie impotriva unei varietati de kinaze(> 80) si a fost identificat ca un inhibitor al receptorilor factorului de crestere plaketar(PDGFR alfa si PDGFR beta), receptorii factorului de crestere vasculoendotelial(VEGFR1, VEGFR2, VEGFR3) receptorul factorului celulei stem(KIT)receptorul factorului de stimulare a coloniilor tip 1(CSF-1R) si recerptorul factorului neurotrofgic derivat din celula gliala(RET). Inhibitia acestor RTKs a fost demonstrata in evaluarile proliferarii celulare. Sunitinib a inhibat fosforilarea multiplelor RTKs in tumorile care exprima tinte RTKs in vivo si a demonstrat inhibitia cresterii tumorale sau regresia tumorala in unele modele experimentale de cancer
Indicatii si utilizare
1.      Tumori stromale Gastro-Intestinale(GIST) dupa progresia bolii sau intoleranta la imatinibe-mesilate.
2.      Carcinom renal avansat(RCC)
3.      Tumori neuroendocrine pancreatice bine diferentiate, progresive(p-NET) la pacientii cu boala local-avansata nerezecabila sau metastatica .
Dozaj si administrare
1.      GIST si RCC: 50 mg oral, zilnic cu sau fara mancare, 4 saptamini cu pauza de 2 saptamini.
2.      p-NET: 37,5 mg oral, zilnic, cu sau fara alimente continu fara o perioada de pauza.
Modificarea dozei:intreruperea dozei sauajustarea dozei de 12,5 mg se bazeaza pe toleranta si siguranta individuala.
Forma de prezentare
Capsule de 12,5 mg, 25 mg, 50 mg.
Cotraindicatii
Niciuna
Atentionari si Precautii
1.       Hepatotoxicitate inclusiv insuficenta hepatica au fost observate. Se monitorizeaza testele functionale hepatice inaintea initierii tratamentului, in timpul fiecarui ciclu de tratament si in functie de starea clinica. Sutentul trebuie intrerupt in caz de reactii adverse hepatice de gradul 3-4 si retras daca nu apare rezolutia reactiilor. Nu se reincepe Sutentul daca ulterior pacientii prezinta modificari severe a testelor hepatice sau au alte semne si simptome de insuficienta hepatica.
2.       Pacientele fertile trebuie sfatuite sa evite sarcina datorita riscului fetal in timpul tratamentului cu sutent.
3.       Toxicitate cardiaca incluzind scaderea FEVS sub limita normalului, insuficenta cardiaca si chiar decesul au fost raportate. Se monitorizeaza pacientii pentru semne si simtome de insuficienta cardiaca congestiva.
4.       Intervalul QT prelungit si torsada varfurilor au fost observate. Se utilizeaza cu atentie la pacientii cu risc crescut pentru aparitia prelungirii intervalului QT. Se recomanda monitorizarea prin electrocardiograma si electroliti.
5.       Hipertensiune poate apare. Se monitorizeaza TA si se trateaza daca este caszul.
6.       Evenimente Hemoragice inclusiv hemoragii tumorale au fost raportate. Se recomanda Hemograma completa si examen clinic repetat.
7.       Disfunctie tiroidiana poate apare. Pacientii cu semne si simptome sugestive de hipotiroidism sau hipertiroidism trebuie monitorizati in ceea ce priveste functia tiroidiana si tratrati daca este necesar.
8.       Intreruperea temporara a terpiei cu sutent se recomanda la pascientii la care se efectueaza proceduri chirurgicale majore.
9.       Hemoragfii suprarenale au fost observate in studiile pe animale. Se recomanda monitorizarea functiei suprarenale in caz de stres(chirurgie, traumatism sau infectii severe).
Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse (≥ 20%) sunt oboseala, astenia, febra, diareea, greturi, mucozite/stomatite, varsaturi, dispepsie, dureri abdominale, constipatie, hipertensiune, edem periferic, rash, sindromul picior-mana, decolorarea tegumentului, modificari ale culorii parului, alterarea gustului, cefalee, dureri lombare, artralgii, dureri in extremitati, tuse, dispnee si sangerare.
Tratamentul concomitent cu ketoconazol, claritromicina poate creste concentratia sutentului. Grapefruit poate creste concentratia sutentului. In aceste cazuri se recomandfa o reducere a dozei de sutent.
Tratamentul concomitent cu rifampicina, dexametazon, fenitoin, carbamazepin, fenobarbital poate scadea concentratia sunitinibului.