Ramucirumab(Cyramza)
Descriere
Cyramza este un antagonist al receptorului 2 al factorului de crestere vasculoendotelial(VEGFR2). Cyramza este un anticorp monoclonal uman recombinant IgG1care se leaga specific la receptorul 2 al VEGF si blocheaza legarea liganzilor VEGFR: VEGF-A, VEGF-C si VEGF-D. Ca rezultat ramucirumab inhiba activarea VEGFR2. stiamulata de liganzi, inhibind astfel proliferarea indusa de liganzi si migrarea celulelor endoteliale umane. Ramucirumab inhba angiogeneza in vivo la animale. Timpul de injumataire este de de 15 zile.
Indicatii si Utilizare
            Cancerul gastric sau adenocarcinomul jonctiunii esogastrice avansat sau metastatic utilizat ca monoterapie sau in combinatie cu paclitaxel dupa chimioterapie anterioara pe baza de fluorpirimidine sau taxol.
1. În asociere cu paclitaxel pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu neoplasm gastric în stadiu avansat/metastatic sau adenocarcinom de joncţiune eso-gastrică care prezintă progresia bolii după chimioterapie anterioară pe bază de săruri de platină și fluoropirimidină.
2. Monoterapie pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu neoplasm gastric în stadiu avansat/metastatic sau adenocarcinom de joncţiune eso-gastrică care prezintă progresia bolii după chimioterapie anterioară pe bază de săruri de platină sau fluoropirimidină, pentru care tratamentul în asociație cu paclitaxel nu este adecvat
Dozaj si administrare
Doza recomandata este de 8 mg/kg la 2 saptamini in asociere cu paclitaxel saptaminal sau se administreaza singur. Se adeministreaza in perfuzie de 60 de minute. Cand se administreaza in asociere cu paclitaxel, cyramza se administreaza prima si paclitaxel ulterior. Nu se adminisatreaza IV in bolus.
Ca premedicatie la toti pacientii anterior administrarii Cyramza se efectueaza un antagonist histaminic H1, IV(difenhidramine hidroclorid). La pacientii care anterior au prezentat reactii de infuzie gradul 1 sau 2 se face premedicatie cu dexametazone. Tratamentul se administreaza pina la progresia bolii sau pina la aparitia toxicitatii inacceptabile.
Forma de prezentare
Flacoane cu solutie  100mg/10ml(10mg/ml) si 500mg/50 ml(10mg/ml). Se pastreaza la frigider la 20-80 C in carton protejata de lumina. Se dizolva cantitatea de solutie necesara in 250 ml de ser fiziologic. Nu se foloseste pentru dilutie glucoza. Solutia diluata se pastreaza nu mai mult de 24 de ore la frigider,la temperatura de 20-80C sau 4 ore la temperatura camerei.
Contraindicatii
Niciuna
Atentionari si precautii
In timpul tratamentului cu Cyramza pot apare:
            Evenimente tromboembolice arteriale(ETA) uneori serioase, fatale. Se intrerupe Cyramza in cazul aparitiei ETA.
            HTA: se monitorizeza TA si se trateaza HTA. Se intrerupe Cyramza pentru HTA severa care nu poate fi medical controlata.
            Reactii legate de infuzie ce constau in tremor, spasme musculare, dureri toracale, friguri, dispnee, wheezing, hipoxie si parestezie: se monitorizeaza semnele si simptomele vitale in timpul infuziei.
            Perforatie Gastrointestinala: se intrerupe Cyramza
            Impiedica vindecarea plagilor: se retrage Cyramza anterior tratamentului chirurgical pina la vindecarea completa a plagii.
            Deteriorarea clinica la pacientii cu ciroza hepartica. Encefalopatie care se agraveaza sau cu debut nou poate apare la pacientii cu Ciroza hepatica Child–Pugh B si C
            Leucoencefalopatie posterioara reversibila: se intrerupe cyramza.
Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse observate la pacientii tratati numai cu cyramza(>10%) au fost HTA si diareea.
Cele mai frecvente reactii adverse observate la pacientii tratati cu cyramza si taxol(>30%) au fost oboseala, neutropenia, diareea si epistaxis.
Utilizare in situatii speciale
Sarcina: poate determina afectare fetala.
Alaptare: se intrerupe alaptatul sau Cyram
Insuficienta renala
Nu se recomanda ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta renala.
Insuficienta hepatica
La pacientii cu insuficienta hepatica usoara nu se recomanda ajustarea dozei. La pacientii cu insuficienta renala moderarata sau grava (Child –Plugh B sau C ) s-a observat deteriorarea clinica dupa administrarea cyramzei.
25 09 2019