Sinonim (e): acid benzenpropanoic
Denumirea comercială comuna: TAXOL, ONXOL
Clasificare: agent antimicrotubular
Mecanism de actiune:
Paclitaxel este un taxan. Paclitaxel se leaga de tubulina, componentă proteică a microtubulilor, promovand simultan asamblarea si desasamblarea lor pentru a forma microtubulii stabili, nefunctionali.  Desi unele rapoarte indica o rata de reactivitate încrucisată de 90% între docetaxel si paclitaxel, altii sugerează că nu este consistenta. Stabilizarea microtubulilor blocheaza celulele în faza M a ciclului celular, inhiband diviziunea celulara si provocând moartea celulara. Paclitaxel actionează ca un agent de radiosensibilizant prin blocarea celulelor în faza G2. Paclitaxel este un
immunosuppressant.
Farmacocinetica
Dupa injectare se distribuie larg in fluidele si tesuturile organismului. Nu traverseaza membrana hematoencefalica. Se metabolizeaza extensiv in ficat via CYP2C8 si CYP3A4. Se excreta prin bila in fecale in 71%(55% ca drog neschimbat) si prin urina in 14%. Timpul de injumatatire este de 10 ore.
Indicatii
Cancer de San
Cancer bronhopulmonar cu celule non-mici
Cancer ovarian
Cancerul vezicii urinare
Cancer sfera ORL
Sarcom Kaposi
Alte indicatii:
Cancer pumonar cu celule mici
Cancer esofagian
Cancer endometrial
Precautii speciale
Atentie:
Insuficientă hepatică preexistenta poate afecta eliminarea paclitaxelului; se recomanda  reducerea dozei.
Utilizare in grupe speciale:
Pacientii vârstnici pot dezvolta o mai mare mielosupresie, neuropatie si toxicitate cardiovasculara.
Pacientii cu SIDA legata de sarcom Kaposi poate avea mai multe fenomene toxice hematologice, infectii si neutropenie febrilă.
Cancerigen: nu exista  nici o informatie
Mutagenitate: Nu este mutagen
Fertilitatea: În studiile la animale, s-a observat o fertilitate redusă, cu rate de sarcina scazuta si a crescut pierderea embrionului la femei si atrofie/degenerare testiculara la barbati.
Sarcina: FDA il include in medicamentele ce se pot folosi in Sarcina la Categorie D. Există dovezi pozitive de risc fetal uman, dar beneficiile de utilizare la femeile gravide poate fi acceptabilă în ciuda riscului (de exemplu, dacă este nevoie de drog într-o situatie de pericol  de viata sau pentru o boală gravă pentru care medicamente mai sigure nu pot fi utilizate sau sunt ineficiente). Paclitaxel s-a dovedit a fi embriotoxic si fetotoxic în studiile pe animale; Au fost raportate malformatii ale tesuturilor moi si scheletale.
Alăptarea nu este recomandată din cauza secretiei potentiale  in lapte.
Efecte secundare
1. Reactii de hipersensibilitate severe la 5-42%(severe la 1-2%)
Reactiile anafilactoide cu dispnee, hipotensiune(ocazional hipertensiune), bronhospasm, urticarie, si rash eritematos poate apare ca rezultat al Paclitaxelului insasi sau datorita Cremophor din soultie diluanta. Aceasta reactie este mnimalizata dar nu prevenita total prin pretratament cu antihistaminice si coticoterapie si prin prelungirea perfuziei la un ritm pe 24 de ore. Paclitaxel trebuie filtrat cu filtre in line de 0,2 μm.
PREMEDICATIE:
Cu 45 minutes anterior Paclitaxelului:
Dexamethasone 20 mg (1 fiola de 8mg/2ml)-2f si 1/2 IV in 50 mL NS in 15 minute
Cu 30 minute anterior Paclitaxelului:
Diphenhydramine 50 mg (Benadryl cp de 25 mg sau fiole de 50 mg) IV si Ranitidine(1 f de Zantac contine 50 mg de ranitidina,1 fiola de Arnetin contine 50 mg de ranitidina),Quamatel (famotidina 1 f contine 20 mg ) 50 mg IV in 50 mL NS in 20 minute (sunt compatibile pina la 3 ore cand sunt amestecate in punga).
2. Greturi si varsaturi sunt obisnuite dar nu severe la 44-52% din pacienti
 Protocol therapeutic antiemetic ca pentru chimioterapie inalt emetogena: Osetron, granisetron, aprepitant, aloxi, dexametazon.
Poate apare diaree, constipatie, anorexie.
3. Mielosupresia si alte efecte hematologice. Pot apare anemie(60-70%), neutropenie febrila(2%), leucopenie (80-90%) si trombopenie (6-20%).
Leucopenia are varful maxim la 10-12 zile si recuperarea din ziua 15-21. Trombopenia are varful maxim la 8-9 zile.
4. Arthralgia si/sau myalgia apar la 50-60%. Daca artralgia si mialgia de gradul 2 sau mai mare nu se amelioreaza la antiinflamatoare nonsteroidiene sau paracetamol cu codeina se mai pot folosi:
                     Prednisone 10 mg po de 2 ori pe zi  x 5 zile incepind la  24 ore post-PACLItaxel
                    Gabapentin 300 mg po cu o zi inainte de chimioterapie, 300 mg po de 2 ori pe zi in ziua tratamentului si  300 mg po de 3 ori pe zi X 7-10 zile dupa tratament
5. Efecte cardiovasculare prezente ca bradicardie, hipotensiune arterială si modificări EKG. Bradicardie si hipotensiune apar de obicei în primele 3 ore de perfuzie; cu toate acestea, ele sunt de obicei asimptomatice si nu necesită tratament. Administrarea Paclitaxel poate necesita întreruperea temporară sau definitivă, în unele cazuri. Frecventa
hipotensiunii arteriale si bradicardiei nu este influentată de doză, sau terapia cu antraciclină anterioara. Frecventa modificarilor ECG sunt anomalii nespecifice de repolarizare, bradicardie sinusală, tahicardie sinusală si extrasistole.
Printre pacientii cu ECG normal la momentul initial, tratamentul anterior cu antracicline nu a influentat frecventa anomaliilor ECG. Efecte cardiovasculare severe sunt rar raportate, inclusiv cazuri de fibrilatie atriala, tahicardie supraventriculară, infarct miocardic, insuficientă cardiacă congestivă si evenimente tromboembolice. Când
s-au raportat, acesti pacienti au avut boala de bază cardiaca sau radioterapie sau chimioterapie anterioara, care s-a considerat ca au contribuit la evenimentele cardiace.
6. Neuropatie la 50-60% din pacienti.   Neuropatie senzitivă periferică se prezintă ca senzatie de amorteala si furnicaturi “intr-o distributie ciorap si mănusă”, amorteală si parestezii perioral. Debutul simptomelor poate fi în termen de zile de la perfuzie. Frecventa simptomelor creste cu repetarea expunerii si doza cumulativa.  Neuropatia preexistenta  de la tratamentele anterioare nu sunt o
contraindicatie pentru tratamentul cu paclitaxel; cu toate acestea, incidenta neuropatiei pare să crească în această populatie de pacienti. Se recomandă o reducere a dozei cu 20% pentru toate ciclurile ulterioare de paclitaxel pentru pacienții care prezinta neuropatie periferică severă. Neuropatie senzorială, de obicei,  se imbunatateste sau rezolvă în termen de luni de la întreruperea paclitaxel.
7. Alopecia(caderea parului) este aproape universala(87-93%).
Forma de prezentare
Flacoane cu paclitaxel in doza de 30 mg, 80 mg,  100 mg, 260mg, 300 mg in concentratie de 6 mg/ml. Se pastreaza la temperatura camerei. Se protejeaza de lumina. Daca se tine la frigider poate precipita.
Dozaj si administrare
Se dilueaza in Ser Fiziologic 500 ml si se administreaza in perfuzie de 1-3 ore sau perfuzie de 24 ore. Se folosesc filtre in line de 0,2 mcm la trusa de perfuzie.
Premedicatie:
 Cu 45 minutes anterior Paclitaxelului:
Dexamethasone 20 mg (1 fiola de 8mg/2ml)-2f si 1/2 IV in 50 mL NS in 15 minute
Cu 30 minute anterior Paclitaxelului:
Diphenhydramine 50 mg (Benadryl cp de 25 mg sau fiole de 50 mg)
IV si Ranitidine(1 f de Zantac contine 50 mg de ranitidina,1 fiola de Arnetin contine 50 mg de ranitidina),Quamatel (famotidina 1 f contine 20 mg ) 50 mg IV in 50 mL NS in 20 minute (sunt compatibile pina la 3 ore cand sunt amestecate in punga).
Scheme de utilizare:
            1. 80 mg/m2 IV /saptaminal , zilele 1, 8 si 15(doza totala 240 mg/m2)
                                Repeta in ziua 21
            2. 175-200 mg/m2 IV , ziua 1. Repeta in ziua 21
            3.  80 mg/m2 IV /saptaminal , zilele 1, 8, 15 si 21 (doza totala 330 mg/m2)
                                Repeta in ziua 28
Utilizare in situatii speciale
Se poate administra concomitent cu radioterapia.
In Insuficienta renala  nu se recomanda ajustarea dozei. Se pot administra dozele recomandate inainte si dupa dializa renala.
In Insuficenta hepatica se recomanda ajustarea dozelor:
GOT sau GOT
Bilirubina
Doza
< 10 x LSN
si
≤ 1,25 xLSN
175 mg/m2
< 10 x LSN
si
1,26-2  x LSN
135 mg/m2
< 10 x LSN
si
2,01-5 x LSN
90 mg/m2
≥ 10 x LSN
sau
> 5 x LSN
Nu se recomanda