Nilotinib(Tasigna)
A fost initial aprobat in SUA in 2007
Descriere
Tasigna (nilotinib)  apartine unei clase farmacologice de droguri cunoscute ca inhibitori de kinaze. Nilotinib este un inhibitor de kinaza Bcr-Abl. Nilotinib se leaga la/si stabilizeaza conformatia inactiva a domeniului kinazei proteinei Abl. Nilotinib a inhibat autofosforilarea urmatoarelor kinaze: Bcr-Abl, PDGFR, c-KIT, CSF-1R si DDR.
In vitro Nilotinib a inhibat proliferarea mediata de Bcr-Abl a  liniilor celulare leucemice murine si umane derivate de la pacientii cu LMC Ph+. Nilotinib a fost in stare sa depaseasca rezistenta la imatinib rezultata din mutatiile kinazei Bcr-Abl.
Biodisponibilitatea Nilotinib a fost crescuta atunci cand s-a administrat cu alimente. Timpul de injumatatire este de 17 ore. Se metabolizeaza in ficat prin oxidare si hidroxilare si se elimina in fecale in proportie de 93%.
Indicatii si utilizare
1. Tratamentul pacientilor adulti nou diagnosticati cu Leucemie mieloida cronica, cromozom Philadelphia pozitiv (Ph + LMC) în fază cronică.
2. Tratamentul LMC Ph+, faza cronica (PC) ssi fază accelerată (AP) la pacientii adulti rezistenti la sau intoleranti la terapia anterioară cu imatinib.
Dozaj si administrare
1. Tratamentul pacientilor adulti nou diagnosticati cu Leucemie mieloida cronica: 300 mg P. O. de 2 ori pe zi.
2. Tratamentul LMC Ph+, faza cronica (PC) si fază accelerată (AP) la pacientii adulti rezistenti la/sau intoleranti: 400 mg P.O. de 2 ori pe zi.
Tasigna se administreaza la 12 ore si nu trebuie luata cu mancare.
Capsulele se inghit intregi cu apa. Nu se consuma alimente cel putin 2 ore inainte si 1 ora dupa administrarea medicamentului. Ajustarea dozei poate fi necesara pentru toxicitati hematologice si nonhematologice. La pacientii cu insuficienta hepatica se recomanda inceperea cu o doza mai mica.
Forme de prezentare si administrare
Capsule de 150 mg si 200 mg
Tasigna trebuie luat de două ori pe zi, la un interval de aproximativ 12 ore şi nu trebuie administrat împreună cu alimente. Capsulele trebuie înghiţite întregi, cu apă. Nu trebuie să se consume alimente timp de 2 ore înainte de administrarea dozei şi cel puţin o oră după aceea. Pentru pacienţii care nu pot înghiţi capsulele, conţinutul fiecărei capsule poate fi dizolvat într-o linguriţă de suc gros de mere (piure de mere) şi trebuie luat imediat. Nu trebuie utilizat mai mult de o linguriţă de suc gros de mere şi nu trebuie utilizat alt aliment decât sucul de mere.
Contraindicatii
Nu se utilizeaza la pacientii cu hipokalemie, hipomagnezemie sau QT alungit.
Atentionari si Precautii
Poate determina:
1. Mielosupresia: neutropenie, trombocitopenie si anemie. Hemograma trebuie efectuata la 2 saptamini in primele 2 luni si apoi lunar. Mielosupresia este reversibila dupa retragerea drogului. Poate fi necesara reducerea dozei.
2. Prelungirea intervalului QT poate fi produsa de Tasigna. Se corecteaza hipokaliemia sau hipomagnezemia anterior administrarii si se monitorizeaza periodic. Se evita drogurile care prelungesc intervalul QT si inhibitorii puternici de CYP3A4. Se utilizeaza cu atentie la pacientii cu insuficienta hepatica. Se efectueaza ECG la inceputul tratamentului, la 7 zile de la initierea tratamentului si periodic dupa aceea si dupa orice ajustare a dozei.
3. Moartea subita a fost raportata la pacientii cu LMC Ph+ rezistenti sau intoleranti  care primesc Nilotinib. Anomaliile de repolarizare ventriculara au contribuit la aparitia lor.
4. Cresterea lipazei serice: Se verifica periodic lipaza. În cazul în care cresterile lipazei sunt însotite de simptome abdominale, se întrerupe administrarea si se ia în considerare  excluderea pancreatitei. Se recomandă prudentă la pacientii cu antecedente de pancreatită.
5. Anomalii ale functiei hepatice: Tasigna poate duce la cresteri ale bilirubinei, AST / ALT si fosfatazei alcaline. Se verifica testele functionale hepatice periodic.
6. Anomalii electrolitice: Tasigna poate provoca hipofosfatemie, hipokaliemie, hiperkaliemia, hipocalcemie si hiponatremie. Se corecteaza anomaliile electrolitice înainte de initierea Tasigna si se monitorizeaza periodic în timpul tratamentului.
7. Insuficientă hepatică: Expunerea la Nilotinib este crescuta la pacientii cu insuficientă hepatică. O reducere a dozei este recomandată la acesti pacienti si intervalul QT trebuie monitorizat cu atentie.
8. Interactiuni: Se evita utilizarea concomitentă a inhibitorilor sau inductorilor puternici ai CYP3A4. Dacă pacientilor trebuie să li se administreze concomitent un inhibitor puternic al CYP3A4, reducerea dozei ar trebui să fie luata în considerare si intervalul QT trebuie monitorizat cu atentie.
9. Efectul alimentelor: Alimentele cresc nivelurile sanguine de Tasigna. Se evita alimentele cu 2 ore inainte si 1 ora dupa o doză.
10. Gastrectomia totala. O urmarire mai frecventa a acestor pacienti trebuie luată în considerare. Dacă este necesar, cresterea dozei poate fi considerata.
11. Sarcina: Afectarea fătului poate apare atunci cand este administrat unei femei gravide. Femeile trebuie sfătuite să nu rămână gravide în timpul tratamentului cu Tasigna.
Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse non-hematologice (≥10%) la pacientii nou diagnosticati cu LMC Ph + CP si in LMC Ph+  rezistentă sau intolerantă CP sau AP au fost eruptii cutanate, prurit, dureri de cap, greată, oboseală, mialgie, rinofaringita, constipatie, diaree, dureri abdominale , vărsături, artralgii, febră, infectii ale tractului urinar superior, dureri de spate, tuse si astenie.
Reactii adverse hematologice includ mielosupresie cu trombocitopenie, neutropenie si anemie.
Utilizare in situatii speciale
Femeile active sexual trebuie să utilizeze metode contraceptive eficace în timpul tratamentului. Nu trebuie să alăpteze.
Nu există date pentru a sprijini utilizarea în pediatrie.
O doză initială mai mică se recomandă la pacientii cu insuficientă hepatică. Expunerea la Nilotinib easte crescuta la pacientii cu functie hepatica afectata.
Deorece Nilotinib si metabolitii lui nu se excreta renal o scadere in eliminarea lui nu este anticipata la pacientii cu insuficienta renala.
Insuficienţă renală
Nu s-au efectuat studii clinice la pacienţii cu insuficienţă renală. Deoarece nilotinibul şi metaboliţii săi nu sunt excretaţi pe cale renală, nu se anticipează o scădere a clearance-ului total la pacienţii cu insuficienţă renală.
Insuficienţă hepatică
Insuficienţa hepatică are un efect minor asupra farmacocineticii nilotinib. Ajustarea dozei nu este considerată necesară la pacienţii cu insuficienţă hepatică. Cu toate acestea, pacienţii cu insuficienţă hepatică trebuie trataţi cu prudenţă.
16 09 2019