S-a aprobat in SUA  in 2005
Descriere
Nexavar este un inhibitor de kinaza care scade proliferarea celulelor tumorale in vitro. Sorafenib(nexavar) inhiba multiple kinaze intracelulare(c-CRAF, BRAF  si BRAF mutant) si de suprafata celulara(KIT, FLT-3, RET, VEGFR-1, VEGFR-2, VEGFR3 si PDGFR-beta). Cateva dintre aceste kinaze se crede ca sunt implicate in semnalizarea celulara tumorala, angiogeneza si apoptoza. Sorafenib a inhibat cresterea tumorala a grefelor umane de hepatocarcinom(HCC), carcinom renal(RCC) si carcinom tiroidian diferentiat(CDT) la soareci imunosuprimati. Reducerea in angiogeneza tumorala a fost vazuta in modelelele de HCC si RCC pe tratatament cu sorafenib iar cresterea apoptozei au fost observate la modelele de HCC, RCC si CDT. Timpul de injumatatire este de 7 zile. Se recomanda ca nexavarul sa se administreze pe nemancate deoarece biodisponibilitatea medicamentului administrat pe cale orala este de 38%-49%. Se excreta in principal prin fecale(77%) si secundar prin urina(9-16%).
Indicatii si utilizare
            1. carcinom hepatic nerezecabil
            2. Carcinom reanal avansat
            3. Carcinom tiroidian diferntiat progresiv, local recurent  sau metastatic
Dozaj si administrare
Se administreaza 400 mg(2 tb) la 12 ore pe nemancate.
Forma de prezentare
Tablete de 200 mg.
Contraindicatii
Nexavar este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate severa cunoscuta la unul din componentele nexavarului.
Nexavar in combinatie cu carbaoplatin si paclitaxel este contraindicat la pacienti cu cancer pulmonar scuamos.
Atentionari si precautii
            1. Ischemie cardiaca si/sau infarct: se considera intreruperea temporara sau permanenta a nexavar
            2. Sangerare gastrointestinala: se intrerupe nexavar daca este necesar
            3. Hipertensiune: Monitorizeaza tensiunea arteriala saptaminal in timpul primelor 6 saptamini de tratament si periodic dupa aceasta.
            4. Toxicitate dermatologica: se intrerupe sau/si scade doza. Se intrerupe tratamentul in caz de reactii severe sau persistente sau daca se suspecteaza sindrom Stevens-Jonson si necroliza toxica epidermala.
5. Perforatie gastro-intestinala: se recomanda intreruperea nexavarului
5. Prelungirea QT: se monitorizeaza electrocardiograma si electrolitii la pacientii cu risc crescut pentru aritmii ventriculare.
6. Hepatita indusa de drog: se monitorizeaza regulat functia hepatica; se intrerupe tratamentul pentru cresteri inexplicabile ale transaminazelor
7. Toxicitate embriofetala: exista risc potential pentru fetus si trebuie evitata sarcina in aceasta perioada
8. Afectarea supresiei STH in CDT: se monitorizeaza TSH lunar si se ajusteaza terapia de inlocuire tiroidiana la pacientii cu cancer tiroidian.
Reactii adverse
Reactiile adverse cele mai frecvente( > 20%) pentru Nexavar sunt diaree, oboseala, infectie, alopecie, reactii cutante mana-picior, rash, scadere ponderala, apetit scazut, greturi, dureri abdominale si gastrointestinale, hipertensiune si hemoragie.