Ribociclib(KISQALI)
KISQALI® (ribociclib) comprimate, pentru uz oral
Aprobare initiala in SUA : 2017
Mecanismul de acțiune
Ribociclib este un inhibitor al kinazei ciclin-dependente (CDK) 4 și 6. Aceste kinaze sunt activate prin legarea la ciclinele-D și joacă un rol crucial în căile de semnalizare care duc la progresia ciclului celular și proliferarea celulară.
Complexul ciclina D-CDK4/6 reglează progresia ciclului celular prin fosforilarea proteinei retinoblastomului (pRb).
In vitro, ribociclib a scăzut  fosforilarea pRb conducând la arest în faza G1 a ciclului celular și a redus  proliferarea celulara în liniile celulare de cancer de san. In vivo, tratamentul cu un singur agent ribociclib într-un model de xenogrefă de celulele tumorale umane la șobolan, au condus la scăderea volumului tumoral, care s-a corelat cu inhibarea fosforilarii pRb.  În studii combinarea ribociclib cu un antiestrogen (de exemplu, letrozol) a condus la o inhibare marcata a creșterii tumorale, comparativ cu fiecare medicament singur.
Indicatii si utilizare(nu are aprobare in Romania)
KISQALI este un inhibitor al kinazei indicat în combinație cu un inhibitor de aromatază ca terapie initiala pe baze endocrine pentru tratamentul femeilor in postmenopauza cu cancer de san avansat sau metastatic cu receptori hormonali (HR) pozitivi si receptorul factorului de creștere epidermal 2 (HER2) negativ.
Dozaj si Mod de administrare
Comprimatele KISQALI se administrează oral, cu sau fără alimente, în combinație cu letrozol.
– Doza inițială recomandată: 600 mg oral (trei comprimate de 200 mg) luate o dată pe zi, cu sau fără alimente, timp de 21 de zile consecutiv, urmate de 7 zile de pauza.
– întreruperea dozei, reducerea și /sau întreruperea tratamentului  pot fi necesare pe baza
siguranței și tolerabilitatii individuale.
 Forme de Prezentare
Comprimate: 200 mg
 Contraindicatii
Nici una.
 Precautii
– prelungirea intervalului QT: se monitorizeaza pacienta prin electrocardiograma (EKG) si electroliți înainte de inițierea tratamentului cu KISQALI. Se repeta EKG la aproximativ 14 zile a primului ciclu și la începutul celui de al doilea ciclu și ori de cate ori se indica clinic. Monitorizarea electroliților la începutul
fiecare ciclu, timp de 6 cicluri și ori de cate ori se indica clinic.
-toxicitate hepatobiliara:  creșteri ale valorilor serice ale transaminazelor serice au fost observate. Se recomanda efectuarea testelor funcționale hepatice (TFH) înainte de inițierea tratamentului cu KISQALI. Se monitorizeaza TFH la fiecare 2 săptămâni pentru primele 2 cicluri, la patru cicluri ulterior și ori de cate ori se indica clinic.
Neutropenie:  Efectuarea hemoleucogramei (CBC) înainte de inițierea terapiei cu KISQALI.  Se  monitorizeaza leucocitele la fiecare 2 săptămâni pentru primele 2 cicluri,  la  4 cicluri  ulterior și ori de cate ori se indica clinic.
– Toxicitate embrio-fetală: Poate provoca efecte nocive asupra fătului. Se sfătuiesc pacientele despre riscul potential pentru fat si se recomanda  utilizarea metodelor contraceptive eficace în timpul tratamentului.
 Reactii adverse
Reacțiile adverse cele mai frecvente (incidența ≥ 20%) sunt neutropenie, greață, oboseală, diaree, leucopenie, alopecie, vărsături, constipație, dureri de cap și dureri de spate.
 Interactiuni medicamentoase
– Inhibitori ai CYP3A4: Evitați utilizarea concomitentă a KISQALI cu inhibitori puternici ai CYP3(Aboceprevir, claritromicina, conivaptan, suc de grape, indinavir, itraconazole, ketoconazole, lopinavir/ritonavir, nefazodone, nelfinavir, posaconazole, ritonavir, saquinavir si voriconazole. Dacă inhibitori puternici nu pot fi evitati, se reduce doza de KISQALI.
– inductorii CYP3A4(phenytoin, rifampin, carbamazepine): Evitați utilizarea concomitentă a KISQALI cu inductori puternici CYP3A.
– medicamente cunoscute a prelungi intervalul QT: se evita utilizarea concomitentă a medicamentelor
cunoscute a prelungi intervalul QT, cum ar fi medicamente anti-aritmice( amiodarone, disopyramide, procainamide, quinidine and sotalol) si alte droguri care alungesc intervalul QT(chloroquine, halofantrine, claritromicina, haloperidol, metadone, moxifloxacin, bepridil, pimozide si ondansetron (i.v).
 Utilizarea in populatii specifice
Alăptarea: Nu se recomandă alaptarea in timpul tratamentului cu Kisqali
Afectare hepatica: Nu este necesară ajustarea dozei la pacienții cu insuficiență hepatică ușoară (Child-Pugh A). O doză inițială redusă de 400 mg se recomandă la pacienții cu insuficienta hepatica moderată (Child-Pugh B) și insuficiență hepatică severă (Child-Pugh C).
Insuficienta renala:  Farmacocinetica ribociclibului la pacienții cu insuficiență renală severă (RFG < 30 ml / min/1,73m2 ) este necunoscuta.  Insuficienta renala usoara (RFG < 90 ml/min/1,73m2 ) si moderată (RFG < 60 ml/min /1,73m2) nu au avut nici un efect asupra expunerii la ribociclib.
25 09 2019