Denumirea comercială comuna: Faslodex
Clasificare: agent hormonal
Mecanism de actiune:
Fulvestrant actionează ca un antagonist al receptorilor de estrogen (RE), prin legarea competitivă la receptorii de estrogen de pe tumoare si alte tesuturi tinta, producând un complex nuclear care scade sinteza ADN.
Fulvestrant nu are nici o activitate agonista Estrogen Receptor
Fulvestrant reduce semnificativ exprimarea Receptorilor Estrogenici(RE) in tumorile pozitive pentru RE si de asemenea, produce o scădere semnificativa a expresiei  receptorilor progesteronici.  Fulvestrant a demonstrat activitate impotriva cancerelor de san rezistente la tamoxifen. Tumorile rezistente la Fulvestrant pot avea rezistenta incrucisata la tamoxifen.
Farmacocinetica:
Absorbtie orala proasta. Distributie extensivă si rapidă; concentratia plasmatică maximă este atinsă după 7-9 zile; concentratiile plasmatice se mentin timp de cel putin 1
luna. Se leaga de proteinele plasmatice 99%,  în primul rând la lipoproteinele VLDL, LDL și HDL . Metabolizare hepatică extensivă; exista mai multe căi de biotransformare, inclusiv de oxidare, hidroxilare aromatica, hidroxilare si conjugare, similar cu steroizi endogeni in metaboliti activi si metaboliti inactivi. Eliminare in principal prin fecale in 90% si prin urina < 1%. Timpul de injumatatire terminal este de 40 de zile.
Indicatii:
Cancerul de san
Fulvestrantum este indicat în monoterapie în tratamentul cancerului mamar avansat locoregional sau metastatic, cu receptori estrogenici, la femeile aflate în postmenopauză:
– fără tratament anterior cu terapie endocrină (linia 1), sau
– în caz de recidivă survenită în timpul sau după terapia antiestrogenică adjuvantă, sau în caz de evoluţie sub tratament antiestrogenic (linia a 2-a sau ulterioara).
Forma de prezentare
Fulvestrant  250 mg (5 ml) in seringi preumplute de unica folosinta.. Se pastreaza la frigider. A se păstra în ambalajul original.
Dozaj si administrare:
Intramusculară: lunar : Initial: 500 mg im pentru o doză în zilele 1, 15 si 29 ulterior
                                          Intretinere: 500 mg IM pentru o doză la fiecare 28 zile
-doză este administrată sub forma a două 250 mg (250 mg / 5 ml) preparate injectabile, una în fiecare fesă.
Precautii speciale:
Este contraindicat la pacientii cu antecedente de reactii de hipersensibilitate la fulvestrant sau la oricare dintre excipienti, inclusiv alcool benzilic.
Eficacitatea la femeile aflate in premenopauza nu a fost stabilita.
Cancerigen: incidentă crescută a tumorilor cu celule granuloase ovariene benigne si tumori testiculare cu celule Leydig la rozatoarele femele si masculi la doze de aproape 1 până la 5 ori expunerea sistemică realizata la femei.
Mutagenitate: Nu este mutagen la testul Ames si la mamifere in testul de mutatie in vitro.
Fertilitatea: Efecte asupra reproducerii, inclusiv o reducere reversibilă a fertilitătii, au fost demonstrate la sobolani si iepuri la doze similare, sau mai mici decât dozele tipice la om. Nu există informatii cu privire la fertilitatea masculilor  căre primesc fulvestrant.
Sarcina: FDA il includ in sarcina Sarcina la Categoria D.
Există dovezi pozitive de risc fetal uman, dar beneficiile de utilizare la femeile gravide pot fi acceptabile în ciuda riscului (de exp, dacă este nevoie de droguri într-o situatie ce pune in pericol viata sau pentru o boală gravă pentru care medicamente mai sigure nu pot fi utilizate sau sunt ineficiente).
Alăptarea nu este recomandată, datorită secretiei potentiale in laptele matern.
Efecte secundare.
1.Astenie la 23%
2. Bufeuri la <24%
3. Vasodilatatie la 18%
4. Reactii la locul injectarii la <10%: dureri tranzitorii, inflamatie
5.Greturi la 26%
7. Dureri abdominale, dureri lombare, dureri osoase la 12-16%
8. Dispnee la 15%
9. Sangerare vaginala la < 1%
10.  Tromboza la < 1%.