Descriere
Ciproterone acetate(CPA) a fost utilizat ca un antiandrogen din 1964 si a fost primul antiandrogen introdus pentru utilizarea in clinica. Se utilizeaza pe scară largă în întreaga Europă si este de asemenea, utilizat în Canada, Mexic si alte țări. Nu este aprobat de FDA pentru utilizare in Statele Unite, din cauza preocupărilor legate de hepatotoxicitate; acetatul de medroxiprogesteron a fost folosit în SUA in locul ciproteron acetatului.
Mecanism de actiune
CPA este cunoscut ca poseda următoarele activitatii farmacologice:
-antagonist/agonist partial foarte slab al receptorilor androgenici(RA)
-agonist al receptorilor progesteronici
-antagonist al receptorilor glucocorticoizi
CPA este un antagonist competitiv puternic al RA. El blocheaza direct androgeni endogeni cum ar fi testosteronul (T) și dihidrotestosteronul (DHT) de la legarea la si activarea RA, si astfel îi împiedică să exercite efectele lor androgenice în organism. Cu toate acestea, CPA nu este de fapt un antagonist pur al AR ci si un agonist partial foarte slab. Din punct de vedere clinic, CPA in general se comportă doar ca un antiandrogen, deoarece deplasează mult mai eficace androgeni endogeni cum ar fi T și DHT de la interacțiunea cu receptorul si astfel efectul net este de a reduce activitatea androgenică fiziologică. Dar, spre deosebire de antagonistii “silentiosi” ai RA, cum ar fi flutamidă, CPA în virtutea activitatii intrinseci pe receptorul androgenic, este incapabil de a elimina complet activitate androgenică dîn organism si va menține întotdeauna cel putin un anumit grad de activitate androgenica.
Indicatii
– tratamentul cancerului de prostată,
Alte indicatii
-pubertatea precoce
-afecțiunilor dermatologice legate de androgeni (cum ar fi acneea, seboreea, -hirsutismul si alopecia androgenica)
-pentru a reduce sexualitatea  la infractori sexuali.
-formulări combinate ale CPA cu etinil estradiol (o formulare denumită   uneori co-cyprindiol) sunt disponibile drept contraceptive orale
-tratamentul hiperplaziei benigne de prostată,
-priapism, hipersexualitate, bufeuri si hiperandrogenismul la femei.
 Forma de prezentare
Ciproteron acetat Tablete 50 mg(Androcur®)
Ciproteron acetat 100 mg comprimate
Ciproteron acetat INJECTIE de 300 mg(100 mg per ml (Rx) -Androcur® Depot (ulei de ricin)
Stocare sub 40°C, de preferință între 15 și 30°C cu excepția cazului în care se prevede altfel de către producătorul. Protejat de înghet, lumină si căldură.
Administrare
1. Carcinomul de prostată (tratament, paliativ)
a.oral
Doza uzuală inițială si de întretinere a ciproteronului este de 200 – 300 mg pe zi, divizată în două până la trei prize si luate după mese. După orhiectomie, se recomandă o doză de 100 până la 200 mg pe zi.
Se stocheaza sub 40 ° C , de preferință între 15 și 30 ° C cu excepția cazului în care se prevede altfel de către producător..Se  protejeaza de lumină și căldură.
b. injectie
Doza uzuală initială si de întretinere cu ciproteron este de 300 mg (3 ml) administrat intramuscular o dată pe săptămână. .După orhiectomie, se recomandă o doză de 300 mg la fiecare doua saptamani.
Dozele mari pot fi utilizate pentru tratamentul cancerului de prostată metastatic, dar la doze mari riscul de hepatotoxicitate gravă si supresia corticosuprarenalei necesită monitorizare atentă. In tratamentul cancerului de prostată, CPA este adesea co-administrat cu un agonist GnRH si un inhibitor de 5α-reductază.
Efecte secundare
1. Hepatotoxicitatea este cel mai grav efect secundar, iar pacienții trebuie monitorizați pentru modificarile enzimelor hepatice, în special dacă se administreaza o doză mare (de exemplu, peste 50-100 mg / zi si în special la doze de 200 -300 mg / zi). Toxicitatea este dependentă de doză, iar dozele mici utilizate ca anticonceptionalele(2 mg) nu par să reprezinte un risc semnificativ.
2. Suprimarea functiei suprareanalelor si scăderea răspunsului la ACTH au fost raportae.  Niveluri scăzute de cortizol pot afecta metabolismul glucidelor, iar pacienții cu diabet zaharat pe tratament cu insulină pot necesita ajustări în doza lor. Niveluri scăzute aldosteron poate duce la hiponatremie(pierderi de sodiu) si hiperkaliemie (exces de potasiu). Pacientii care utilizeaza CPA ar trebui sa aiba nivelurile de cortizol si electroliți monitorizate si dacă hiperkaliemia se dezvolta, ar trebui să reducă consumul de alimente cu continut ridicat de potasiu.
3. Efectul de retragere
Întreruperea bruscă a CPA poate fi dăunătoare si se  recomandă ca doza zilnică să fie redusă cu cel mult 50 mg la intervale de câteva săptămâni. Principala preocupare este modul în care CPA afectează glandele suprarenale. Datorită activității sale glucocorticoide, un nivel ridicat de CPA poate reduce ACTH, rezultând insuficientă suprarenală dacă este întrerupt brusc. În plus desi CPA reduce productia de androgeni în gonade, acesta poate creste productia de androgeni in suprarenale, în unele cazuri, rezultând o crestere globală a nivelului de testosteron. Astfel, retragerea bruscă a CPA poate duce la efecte androgenice nedorite. Aceasta este o preocupare deosebită, deoarece androgenii, mai ales DHT, suprima functia suprarenala, reducând si mai mult productia de corticosteroizi.
4. Risc crescut de tromboză venoasă profundă cand este folosit în combinație cu etinilestradiol (ca în pilulele contraceptive orale combinate)
5. Formarea de vergeturi din cauza potentialului pentru activitatea glucocorticoidă si/sau uscarea pielii.
6.Depresia poate să apară la până la 30% dintre pacienți.
7.Dezvoltarea osteoporozei datorită suprimarii estrogenilor endogeni, prin utilizarea pe termen lung a CPA.
8.Reacții adverse la barbati care rezultă direct din proprietătile antiandrogen ale APC includ demasculinizarea fizica, feminizarea fizica (inclusiv ginecomastie (creșterea sânilor)),  sensibilitatea sanilor, galactoree (scurgere de lapte), disfuncție sexuală (inclusiv pierderea libidoului si disfuncție erectilă), afectarea spermatogenezei si infertilitate reversibilă.
Precautii
Utilizarea în timpul sarcinii este contraindicată, iar pentru femeile de varsta fertila, CPA trebuie administrat combinat cu un contraceptiv oral