Cabazitaxel(Jevtana)
Descriere
Cabazitaxel(Jeftana) este un inhibitor de microtubuli. Cabazitaxel se leaga la tubulina si promoveaza asamblarea lui in microtubuli si simultan inhiba dezasamblarrea. Aceasta conduce la stabilizarea microtubulilor ceea ce determina inhibitia mitozei si interfazei celulare.. Cabazitaxel a demonstrat eficacitate impotriva tumorilor umane transplantate la saoreci. Cabazitaxel este activ in tumorile sensibile la docetaxel. In plus cabazitaxel a demmonstrat activitate in modelele tumorale insensibile la chimioterapie inclusiv docetaxel. Cabazitaxel este metabolizat in ficat >95% in principal prin CYP3A4/5. Eliminarea medicamentului se face prin fecale in 76% ca metaboliti si prin urina in3,7% .
Indicatii si utilizare.
 Cancerul de prostata metastatic refractar la terapia hormonala in asociere cu prednison, anterior tratat cu un regim pe baza de Docetaxel.
Jeftana este indicat, în asociere cu prednison sau prednisolon, pentru tratamentul pacienților adulți cu cancer de prostată metastatic rezistent la castrare, tratați anterior cu docetaxel.
Criterii de includere:
1. Diagnostic de carcinom al prostatei, confirmat histopatologic
2. Boala metastatica (diagnostic de stadiu stabilit imagistic)
3. Rezistenta la ”castrare” sau hormonorezistență
4. Obligatoriu, trebuie sa fi fost administrata anterior chimioterapie cu docetaxel
Dozaj si Administrare
Doza recomandata: Jevtana 25 mg/m2 administrast la 3 saptamini, in perfuzie IV de 1 ora, in asociere cu prednison 10 mg pe toata poerioada administrarii de Jeftana
Jeftana necesita 2 dilutii inainte de administrare. Se foloseste intreg continutul diluentului pentru a obtine o concentratie de 10 mg/ml de Jeftana. Se amesteca usor flaconul pentru omogenizare timp de 45 de secunde. Flaconul diluat se dilueaza suplimentar in maxim 30 de minute in 250 ml de ser Fiziologic sau Glucoza 5%. Daca este necesara o doza de cabazitaxel mai mare de 65 mg se utilizeza o cantitate mai mare de solutie de infuzie asa incat solutia finala de Jeftana sa fie intre 0,10mg/ml si 0,26mg/ml. Solutia finala preparata trebuie administrata in 8 ore daca se pastreaza la temperatura camerei si in 24 ore daca se pastreaza la frigider. Perfuzia gata preparata se administreaza intr-o ora.
Ca premedicatie se administreaza cu 30 minute inainte de fiecare doza de Jeftana:
                        -anithistamina(dexclorofeniramina 5 mg sau difenhidramina 25 mg)
                        -corticosteroid(dexametazone 8 mg)
                        -antagonist H2(ranitidina 50 mg sau un antagonist H2 echivalent)
Terapia antieemetica  se administreaza daca este necesar.
Forma de prezentare
Flacoane cu 60mg/1,5 ml furnizate cu diluent 5,7 ml pentru Jeftana
Contraindicatii
Numar de neutrofile >1500/mm3
Istoric de hipersensibilitate la Jeftana sau polisorbate 80
Nu se recomanda ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta renala usoara(Cl. la Cr. intre 50-80 ml/min) si moderata(CL. la cr. 30-50 ml/min). Atentie mnare la pacientii cu insuficienta renala severa(Cl. la cr. <30 ml/min).
Siguranta Cabazitaxelului nu a fost evaluata la pacientii cu insuficienta hepatica. Pacientii cu insuficienta hepatica(GOT, GPT, Bilirubina totala crescute) au fost exclusi din trialurile clinice randomizate.
Atentionari si Precautii
Neutropenie si neutropenie febrila pot apare. S-au raportat decese neutropenice. Se monitorizeaza frecvent hemograma pentru a determina daca este necesar initierea G-CSF sau/si monitorizarea dozei. Nu trebuie administrata Jeftana daca numarul neutrofilelor este < 1500/mm3. Profilaxia primara cu G-CSF trebuie considerata la pacientii cu risc crescut de neutropenie.
Hipersensibilitate: Pot apare reactii de hipersensibilitate severe si pot include rash/eritem generalizat, hipotensiune si bronhospasm.  Se recomanda premedicatie cu corticosteroizi si antagonisti H2. Se intrerupe perfuzia imediat daca apare hiperensibilitate si se trateaza imediat.
Simptome gastro intestinale (greturi, varsaturi si diaree) pot apare. S-a raportat mortalitate datorata diareei. Se recomanda rehidratare, antiemetice, antidiareeice. Daca prezinta diaree gradul 3 trebuie modificata doza.
Insuficienta renala , inclusiv cazuri cu sfarsit fatal au fost raportate. Se identifica cauza si se trateaza agresiv.
Pacientii in varsta: pacientii > 65 ani au o inclinatie mai mare spre rezultate fatale nelegate de progresia bolii si anumite reactii adverse incluzind neutropenie si neutropenie febrila.
Afectarea hepatica: Pacientii cu afectare hepatica au fost exclusi din trialurile clinice randomizate.Afectarea hepatica este probabil sa creasca odata cu cresterea dozei de cabazitaxel. Jeftana nu trebuie administrata pacientilor cu afectare hepatica.
Poate determina afectare fetala cand se administreaza la femeile gravide.
Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse(>10%) sunt neutropenia, anemia, leucopenia, trombocitopenia, diareea, oboseala, greturi, varsaturi, constipatie, astenie, dureri abdominale, hematurie, dureri lombare, anorexie, neuropatie periferica, febra, dispnee, disgeuzie(alterarea gustului), tuse, artralgie si alopecie.
 Pacienți cu insuficiență hepatică La pacienții cu insuficiență hepatică ușoară, administrarea cabazitaxelului trebuie efectuată cu prudență și sub supraveghere atentă din punct de vedere al siguranței; trebuie scăzută doza de cabazitaxel la 20 mg/m2. La pacienții cu insuficiență hepatică moderată (valorile bilirubinei totale cuprinse între > 1,5 și ≤ 3,0 x LSVN), doza maximă tolerată (DMT) a fost de 15 mg/m2. Cabazitaxelul nu trebuie administrat la pacienți cu insuficiență hepatică severă (valorile bilirubinei totale ≥ 3 x LSVN).
Pacienți cu insuficiență renală Cabazitaxelul este excretat în proporție foarte mică prin rinichi. Nu este necesară ajustarea dozei la pacienții cu insuficiență renală, care nu necesită ședințe de hemodializă. Pacienții care prezintă boală renală în stadiu terminal (clearance-ul creatininei ClCR < 15 ml/min și 1,73 m2) trebuie tratați cu precauție și monitorizați cu atenție pe parcursul tratamentului.
Vârstnici
Nu se recomandă nicio ajustare specifică a dozei în cazul utilizării cabazitaxelului la pacienți vârstnici(>65 ani).
26 09 2019