Abiraterone plus TDA creste Supravietuirea generala(OS) si Supravietuirea fara progresia bolii(PFS) la pacientii cu cancer de prostata local avansat cu risc crescut si metastatic(ASCO 2017)

Cancerul Ovarian(2017)
iunie 3, 2017
GAZYVA (obinutuzumab)
iunie 8, 2017

Abiraterone plus TDA creste Supravietuirea generala(OS) si Supravietuirea fara progresia bolii(PFS) la pacientii cu cancer de prostata local avansat cu risc crescut si metastatic(ASCO 2017)

Abiraterone plus TDA creste OS si PFS la pacientii cu cancer de prostata local avansat cu risc crescut si metastatic
(ASCO 2017)
Adăugarea Abiraterone la terapia de privare de androgeni (ADT) a imbunatatit semnificativ supraviețuirea globala și supraviețuirea fără recidiva la pacientii cu cancer de prostata local avansat cu risc crescut sau cu boala metastatica. ADT (+/- RT) + abiraterone reprezintă un nou standard de îngrijire pentru acest grup de pacienti ( studiul STAMPEDE ). Rezumat prezentat la ASCO 2017
Adăugarea de acetat de abirateron și prednison la terapia de privare de androgeni a crescut semnificativ supraviețuirea globală și supraviețuirea fără progresia radiografică la bărbații cu cancer de prostata nou diagnosticat, metastatic, sensibil la castrare ( studiul LATITUDE). Rezumat prezentat la ASCO 2017
 
I. Adăugarea de Abiraterone la bărbații cu cancer de prostată cu risc ridicat (PCa) care încep tratamentul de privare de androgeni (ADT) pe termen lung: Rezultatele de supraviețuire din studiul STAMPEDE
Autori: Nicholas D. James, Johann S. De Bono, Melissa Ruth Spears,
Meeting: 2017 ASCO Annual Meeting
Abstract No: LBA5003
Rezumat:
Context: Abiraterone a arătat un avantaj de supraviețuire la bărbații cu cancer de prostată refractar la castrare. S-a evaluat dacă abiraterone ar acționa mai devreme în timpul evolutiei bolii. STAMPEDE este un studiu controlat, randomizat, care utilizează o platformă cu mai multe etape. Acesta recrutează pacienții  cu cancer de prostata(PCa) local avansat cu risc crescut sau PCa metastatic care încep ADT pe termen lung.
Metode: Standardul de îngrijire a fost ADT pentru 2 ani; Radioterapia (RT) a fost obligatorie pentru bărbații cu boală N0M0 și a fost încurajată pentru boala N + M0. Randomizarea a alocat pacientii 1: 1 la terapia standard sau terapia standard + abirateron 1000mg + prednisolon 5mg zilnic. Durata tratamentului depinde de stadiul și intenția de a administra RT radicală: la  pacientii care nu au primit RT sau au boala M1, tratamentul a continuat până la progresia PSA, radiologică și clinică; la pacientii cu boala local avansata tratati cu RT, tratamentul a continuat 2 ani sau pana la aparitia oricarui tip de progresie. Principala măsură a rezultatelor a fost decesul din orice cauză.
Rezultate: 1917 pacienți au fost randomizați simultan la aceste brate terapeutice, terapia standard(TDA ± RT) sau terapia standard plus Abiraterone (noiembrie 2011 – ianuarie 2014). Grupurile au fost echilibrate: vârsta medie 67ani; PCa metastatic 52%, 20% N +/M0, 28% N0M0;  95% pacienti recent diagnosticați; valoarea medie PSA 53ng/ml. Urmărirea medie a fost de 40 de luni.
Dupa o urmarire de 40 de luni au existat 262 de decese in brațul de control (82% PCa) tratati cu terapia standard si 184 de decese in grupul tratat cu TDA plus Abirateron.
Supravietuirea generala la 3 ani a fost de 83% in grupul tratat cu TDA plus Abirateron fata de 76% in grupul tratat cu terapia standard(TDA ± RT) %, ceea ce corespunde unei imbunatatiri relative a supravietuirii cu 37%  prin adiția de abirateron.
Abiraterone a scazut sansa relativa a recidivei posttratament (masurata prin agravarea simptomelor sau imagisticii sau cresterea PSA).
Rată de supraviețuire fără recidiva la 3 ani de 75% în brațul de tratament cu Abirateron față de 45% in bratul cu terapie standard, corespunde unei îmbunătățiri relative de 71% în timpul până la eșecul tratamentului.
Aproximativ jumătate (52%) dintre participanți au avut boală metastatică. Beneficiul de supraviețuire a fost similar în cazul bolii metastatice și nemetastatice.
În ansamblu, efectele secundare au fost similare în cele două grupuri. Efectele secundare severe au fost mai frecvente în grupul abiraterone(41% in grupul Abirateron comparativ cu 29% in grupul de tratament standard). Principalele efecte secundare care au apărut mai frecvent la abirateron au fost evenimentele cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arteriala si evenimentele hepatice. Au existat două decese legate de tratament în grupul abiraterone și unul în grupul de terapie standard.
Concluzii: Rezultatele arată un efect semnificativ din punct de vedere clinic și statistic asupra supraviețuirii globale și supraviețuirii fără recidiva prin adăugarea abiraterone la începerea ADT cu o creștere a toxicității controlabile. ADT (+/- RT) + abirateronul reprezintă un nou standard de îngrijire pentru acest grup.
 
 II.Abiraterone plus Prednison în cancerul de prostată metastatic sensibil la castrare
LATITUDE: studiu de fază III, dublu-orb, randomizat, privind terapia de privare de androgeni cu acetat de abirateron plus prednison sau placebo la pacientii nou-diagnosticati cu cancer de prostata metastatic cu risc crescut, hormonal naivi
Meeting: 2017 ASCO Annual Meeting
Abstract No: LBA3
 
Autori: Karim Fizazi, Namphuong Tran, Luis Enrique Fein, Nobuaki Matsubara, Alfredo Rodríguez Antolín
 
Rezumat
Context: Pacientii cu cancer de prostata metastatic hormonal naivi (mHNPC- metastatic hormone-naive prostate cancer) nou diagnosticat, în special cu caracteristici cu risc ridicat (Gleason ≥ 8,  ≥ 3 leziuni osoase, metastaze viscerale măsurabile, au un prognostic prost. ADT + docetaxel au obtinut rezultate îmbunătățite în mHNPC, dar multi pacienți nu sunt candidați pentru docetaxel și pot beneficia de terapie alternativă. Abiraterone Acetat + Prednison(AA+P) este indicat pentru pacientii cu cancer de prostata metastatic rezistent la castrare.  Studiul LATITUDE evaluează beneficiul clinic al intervenției timpurii cu AA + P adăugat la ADT la pacientii nou diagnosticati, cu mHNPC cu risc ridicat (Gleason ≥ 8,  ≥ 3 leziuni osoase, metastaze viscerale măsurabile).
Metoda: 1199 pacienți cu mHNPC nou diagnosticati (≤ 3 luni înainte de randomizare) (ECOG PS 0-2) cu  ≥ 2 din 3 factori de risc (Gleason ≥ 8,  ≥ 3 leziuni osoase, metastaze viscerale măsurabile) au fost randomizați  1: 1 la ADT + AA (1 g QD) + P (5 mg QD) sau ADT + placebo. Tintele finale primare au fost supraviețuirea globală (OS) și supraviețuirea fără progresie radiografică (rPFS).
Rezultate: La această primă analiză intermediară (urmarire mediană de 30,4 luni), Supravietuirea Generala(OS), Supravietuirea fara progresie radiologica(rPFS) și toate tintele secundare au favorizat ADT + AA + P. Evenimentele adverse de grad 3/4 (ADT + AA + P vs ADT + PBO) (%) au fost: hipertensiune arterială (20,3 vs 10,0); hipokaliemia (10,4 vs 1,3); creșterea ALT (5,5 vs 1,3) sau AST (4,4 vs 1,5).
 Concluzii:  Utilizarea timpurie a Abiraterone plus prednisone(AA + P) adăugat la ADT la pacienții cu mHNPC cu risc crescut a obtinut rezultate îmbunătățite semnificativ privind OS, rPFS și toate punctele secundare față de ADT + placebo singur. ADT + AA + P a avut un raport risc/beneficiu favorabil și susține intervenția timpurie cu AA + P în mHNPC nou diagnosticat, cu risc ridicat.
Adăugarea de acetat de abirateron și prednison la terapia de privare de androgeni a crescut semnificativ supraviețuirea globală și supraviețuirea fără progresia radiografică la bărbații cu cancer de prostata nou diagnosticat, metastatic, sensibil la castrare .
 
 

 

Comments are closed.