FDA aprobă prin procedura accelerată Pembrolizumab(Keytruda) pentru prima indicatie fara cunoasterea sediului/tesutului tumoral

Pembrolizumab (Keytruda) pentru pacienții cu carcinom uroepitelial local avansat sau metastatic
mai 19, 2017
Cancerul Ovarian(2017)
iunie 3, 2017

FDA aprobă prin procedura accelerată Pembrolizumab(Keytruda) pentru prima indicatie fara cunoasterea sediului/tesutului tumoral

FDA aprobă prin procedura accelerată pembrolizumab-Keytruda pentru prima indicatie fara cunoasterea sediului/tesutului tumoral
In data de 23 mai 2017, Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a acordat aprobarea accelerată a pembrolizumab(keytruda) pentru pacienții adulți și copiii cu:
– tumori solide nerezecabile sau metastatice cu instabilitate microsatelita inalta(MSI-H) sau reapararea ADN inadecvat deficienta(dMMR), care au progresat  dupa tratamentul anterior si care nu au optiuni terapeutice alternative satisfacatoare sau  
-cancere colorectale cu instabilitate microsatelita inalta(MSI-H) sau reapararea ADN neadecvat deficienta(dMMR) si care au progresat dupa tratamentul cu fluoropirimidine, oxaliplatin si irinotecan.
Aceasta este prima aprobare a FDA pentru țesut/sediu necunoscute, adică pentru prima dată când agenția a aprobat un tratament pentru cancer bazat pe un biomarker comun( instabilitate microsatelita inalta[MSI-H] sau dMMR) si nu pe locația în organismul în care a apărut tumora.
Pana in prezent, FDA a aprobat tratamente pentru cancer pe baza localizarii lui in organism(unde a inceput cancerul) – de exemplu, cancer pulmonar sau de san.  Acest medicament s-a aprobat pe baza unui biomarker al tumorii( instabilitate microsatelita inalta[MSI-H] sau dMMR), indiferent de locația inițială a tumorii.
Aprobarea a fost data pe pe baza a cinci studii
Aprobarea s-a bazat pe datele provenite de la 149 de pacienți cu cancere cu MSI-H sau dMMR înrolați în cinci studii clinice, necontrolate, multicentrice, cu un singur braț. Nouazeci de pacienti au avut cancer colorectal si 59 de pacienti au fost diagnosticati cu alte 14 tipuri de cancer. Pacienții au primit fie pembrolizumab, 200 mg la fiecare 3 săptămâni, fie pembrolizumab 10 mg/kg la fiecare 2 săptămâni. Tratamentul a continuat până la toxicitatea inacceptabilă sau progresia bolii. A fost administrat maxim 24 de luni de tratament.
Principalele măsuri de eficacitate a rezultatelor au fost rata obiectiva de răspuns (ORR) evaluată prin revizuirea radiologilor independenți  în conformitate cu RECIST și durata răspunsului. ORR a fost de 39,6% . Răspunsurile au durat 6 luni sau mai mult pentru 78% dintre cei care au răspuns la  pembrolizumab. Au existat 11 răspunsuri complete și 48 răspunsuri parțiale. ORR a fost similara indiferent dacă pacienții au fost diagnosticați cu cancer colorectal (36%) sau cu un tip diferit de cancer (46% în celelalte 14 tipuri de cancer).
Identificarea statusului tumoral  MSI-H sau dMMR pentru majoritatea pacienților (135 din 149) a fost determinată prin utilizarea unor teste de reacție în lanț a polimerazei(PCR) experimental pentru statusul MSI-H sau teste imunohistochimice pentru dMMR. Pentru 14 din 149 de pacienți, statutul MSI-H a fost determinat într-o evaluare retrospectivă a 415 de probe tumorale utilizând un test PCR.
Reactii adverse
Cele mai frecvente reacții adverse la pembrolizumab includ oboseală, prurit, diaree, scăderea apetitului alimentar, erupție cutanată tranzitorie, febra, tuse, dispnee, dureri musculo-scheletice, constipație și greață. Pembrolizumab este asociat cu efecte secundare mediate imun, incluzand  pneumonită, colită, hepatită, endocrinopatii și nefrite.
Informațiile de prescriere pentru pembrolizumab includ o “limitare de utilizare”, care stabilește că siguranța și eficacitatea pembrolizumab la copii și adolescenți cu cancer al sistemului nervos  central cu MSI-H nu au fost stabilite.
Doza recomandată
Doza recomandată de pembrolizumab pentru aceasta indicație este de 200 mg pentru adulți sau 2 mg/kg (până la maximum 200 mg) pentru copii, administrată sub formă de perfuzie intravenoasă, timp de 30 de minute, la fiecare 3 săptămâni până la progresia bolii, toxicitate inacceptabilă sau până la maxim 24 luni la pacienții fără progresia bolii.

Comments are closed.