Pregatirea pentru Gastroscopie
Gastroscopia se efectuează doar pe stomacul gol, de aceea este indicat, cu o zi înainte de analiză, să aveţi un regim alimentar uşor.
Ultima masă trebuie servită de către pacient cu 8 ore înaintea procedurii, pentru ca, în timpul examinării, stomacul să nu prezinte resturi alimentare, acestea diminuând calitatea explorării și sporind riscul de aspirație în căile aeriene pentru pacient.
Se poate ingera însă orice cantitate de lichide (apă, apă minerală, ceai, zeamă limpede de compot) până la 4 ore înaintea explorării.
Dacă explorarea se efectuează după ora 14.00, pacientul poate să mănânce până la ora 7.30, un mic dejun cu volum redus, fără grăsimi şi carne (pâine, brânză de vaci, lapte, caşcaval, produse de patiserie, ou).
Nu consumaţi gumă de mestecat şi evitaţi fumatul în ziua examinării.
Important !
Medicul trebuie informat de către pacient în legătură cu:
-afecțiunile de care suferă;
-bolile sistemului digestiv;
-alergie la vreun medicament, inclusiv la medicamentele anestezice;
-probleme cu sângerarea sau dacă urmează un tratament cu anticoagulante;
-afecțiuni cardiace;
-dacă există posibilitatea unei sarcini;
– este diabetic și urmează un tratament cu insulin;
– tratamentul medicamentos pe care îl urmează.
În ziua examinării nu trebuie să fie luate medicamente antiacide sau citoprotectoare (sucralfat). Aceste medicamente pot produce dificultăți medicului în vizualizarea tubului digestiv superior.
Dacă pacientul ia medicamente pentru o afecțiune cronică, în special pentru boli cardiace, atunci acesta trebuie să se informeze, în momentul în care face programarea, dacă trebuie să întrerupă procedură. În cazul pacienților diabetici, care urmează tratament cu insulina, absenta unei mese poate însemna ca unele doze de insulin trebuie “sărite” sau micșorate. Acest aspect trebuie discutat cu medicul diabetolog sau endoscopist în momentul în care se face programarea.
În plus, medicul trebuie informat daca pacientul are o boală valvulară cardiacă, o proteză valvulară metalică sau biologică ori o proteză aortică.
În timpul examinării, pe lângă verificarea stării de sănătate a organelor sistemului digestiv, medicul vă poate lua probe de ţesut de pe mucoasa stomacului pentru a determina H.Pylori şi pentru examenul morphologic, dacă este indicat în biletul de trimitere.
Dacă se realizează prelevarea de țesuturi sau sunt îndepărtați polipi, poate apărea o hemoragie. De cele mai multe ori aceasta încetează de la sine, fără un tratament specific.
Pentru reducerea riscului de producere a hemoragiei cu câteva zile înainte de endoscopie trebuie evitate mai ales aspirina, dar si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Dacă pacientul urmează un tratament cu anticoagulante, medicul va recomanda oprirea temporară a acestuia înaintea examinării.
După examinare, se recomandă ca să evitaţi, cel puţin, pentru o oră, hrana şi băuturile.
Pe tot parcursul zilei nu se consumă mâncare fierbinte.