Pregatirea pentru colonoscopie

 

Pregătirea pentru colonoscopie este un element esențial pentru reușita procedurii: vizualizarea bună a lumenului și pereților intestinali depinde foarte mult de complianța pacientului la pregătire, care trebuie să asigure o curățare a intestinului gros de resturile de materii fecale. Evacuarea completă a conținutului intestinal se face cu ajutorul unei soluții polielectrolitice care acționează ca purgativ – CitraFleet.
Soluția de CitraFleet(pe care o prepară însuși pacientul) determină o diaree osmotică cu multiple scaune diareice care este necesară pentru curățarea completă a colonului. Absența unei pregătiri bune este asociată cu șanse mari ca examenul colonoscopic să nu vizualizeze nimic și să fie efectuat degeaba.
Cu 2 zile înaintea procedurii pacientul va fi instruit să consume cantități reduse de alimente și să evite consumul de legume, fructe cu semințe sau sâmburi. Totodată, bolnavul nu trebuie să fi folosit în zilele anterioare cărbune medicinal, sulfat de bariu (tranzit baritat sau clismă baritată), laxative sau suplimente cu fier.
Cu 1 zi înainte de investigație se va institui un regim hidric cu supă strecurată, zeamă de compot, ceaiuri, cafea slabă, apă minerală (până la prânz se poate consuma o masă de carne, eventual o friptură de pui).

INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE CitrFleet:

Trebuie să vi se dea două plicuri de CitraFleet.  Fiecare plic conţine o doză pentru adulţi. Tratamentul este administrat: Un plic după amiaza la 1400 și al doilea plic în seara dinaintea efectuării procedurii la ora 2000 Această schemă este recomandată când procedura este planificată dimineața devreme. Perioada de timp între administrarea celor două plicuri trebuie să fie de cel puțin 6 ore. Fiecare plic trebuie reconstituit într-un pahar cu apă. Așteptați zece minute după ce luați fiecare plic, apoi beți aproximativ 1,5-2 litri de diferite lichide limpezi, cu o frecvenţă de aproximativ 250 ml (un pahar) până la 400 ml (un pahar mare) pe oră. Pentru evitarea deshidratării se recomandă supe limpezi și/sau soluții echilibrate de electroliți. Se recomandă să nu se consume doar apă plată sau demineralizată. După ce ați luat al doilea plic și ați băut 1,5-2 litri de lichid, nu beți și nu mâncați nimic timp de cel puțin 2 ore înainte de procedură sau după cum v-a spus medicul dumneavoastră.

instrucţiuni de utilizare:

– Pasul 1 – Amestecaţi conţinutul a 1 plic într-un pahar cu apă rece de la robinet (aproximativ 150 ml).

– Pasul 2 – Amestecaţi timp de 2 – 3 minute. În cazul în care conţinutul se încălzeşte în timp ce îl amestecaţi, aşteptaţi până când se răceşte, apoi beţi întreaga soluţie. Când soluţia este pregătită, beţi-o imediat. Soluţia va avea un aspect tulbure.

Reacții adverse posibile Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse: Durere abdominală ,Distensie abdominală (abdomen umflat), senzaţie de sete, disconfort anal şi proctalgie (dureri la nivelul anusului), oboseală (extenuare), tulburări de somn, dureri de cap, gură uscată, greaţă (senzaţie de rău). Ameţeală, vărsături (stare de rău), incapacitate de a controla mişcările bolului fecal (incontinenţă fecală)

Pacienții diabetici trebuie să efectueze investigația a doua zi cât mai devreme, pentru a minimiza riscul apariției unor tulburări glicemice (datorită restricției alimentare).
În ziua programată pentru colonoscopie nu se mănâncă nimic pînă la efectuarea procedurii. Pentru reducerea disconfortului pacientul poate opta pentru sedare.
Efectuarea colonoscopiei
În cabinetul de colonoscopie, pacientul este așezat pe masa de examinare în decubit lateral stâng (pe partea stângă) cu genunchii flectați la piept. După realizarea analgeziei și sedării, medicul va verifica permeabilitatea anusului (prin efectuarea unui tușeu rectal), apoi va introduce prin anus colonoscopul – un tub lung, flexibil prevăzut cu o cameră la vârf. Imaginile captate de cameră sunt redate pe un monitor.
Pe măsura avansării colonoscopului prin intestinul gros, examinatorul va introduce aer (pentru destinderea lumenului) și va roti instrumentul pentru a depăși curburile (flexurile) colonului și pentru a vizualiza întregul lumen. Pacientul poate resimți crampe abdominale sau un disconfort abdominal inferior; pe durata procedurii, medicul îl va încuraja să respire adânc pentru a relaxa musculatura abdominală.
Ieșirea aerului în momentul manevrării colonoscopului de către medic generează o senzație auditivă de flatulență, care nu trebuie să reprezinte un motiv de rușinare pentru că este normală. Procedura dureaza 15-60 minute. Prelevarea de probe din mucoasa intestinală prin biopsie este complet nedureroasă.
Premedicație
antispastice
analgezice
sedare ușoară (pacientul va rămâne în cabinet pentru încă 1/4 – 1/2 oră după efectuarea investigației și nu va conduce sau lua alte decizii în următoarele 2 ore)