Leucemie
vezi si:
Generalitati
Leucemia este cancerul care incepe in maduva hematogena intraosoasa, organul unde se produc celule sanguine. Este o boală malignă a măduvei osoase si sângelui si se caracterizează prin acumularea necontrolata a celulelor sanguine.
Leucemia care afecteaza celulele limfoide se numeste leucemie limfocitară. Leucemie care afecteaza celulele mieloide se numeste leucemie mieloidă .
Leucemia limfocitara cronica si leucemia mieloida cronica
Leucemia cronică progresează mai lent si permite producerea unui număr mare de celule mature, functionale. La inceputul bolii, celulele anormale sânguine isi pot face în continuare activitatea lor si persoanele cu leucemie cronica pot sa nu prezinte nici un simptom. În timp, leucemia cronică se agraveaza. Ea determină simptome pe masura ce numărul de celule leucemice din sange creste.
Ambele tipuri de leucemie începe într-o celulă din măduva hematogena intraosoasa (centrul spongios din interiorul oaselor). Celula suferă o schimbare leucemica si se multiplică în mai multe celule. Celulele leucemice cresc si supravietuiasc mai mult decât celulele normale si în timp, ele inlocuiesc celulele normale.
Celulele stem normale din măduvă formeaza trei tipuri principale de celule: celulele rosii, trombocite si celulele albe. Exista doua tipuri majore de celule albe: granulocite, celulele care ingera germeni (neutrofile si manocite) si limfocitele, care fac parte din sistemul imunitar al organismului si ajuta lupta impotriva infectiilor.
Ritmul in care leucemia progresează si modul în care celulele leucemice înlocuiesc celulele normale sanguine si medulare sunt diferite pentru fiecare tip de leucemie.
– leucemie acuta mieloidă (LAM): este una dintre cele mai comune tipuri de leucemie in randul adultilor; acest tip de cancer apare la toate grupele de vârstă, desi vârsta medie la debut este de 65 de ani. Persoanele cu acest tip de cancer au celule anormale în interiorul măduvei hematogene intraosoase. Celulele cresc foarte repede si înlocuiesc celulele sanguine normale. Măduva osoasă, care ajută organismul sa lupte contra infectiilor, produce celule care transporta oxigen si coaguleaza sângele, în cele din urmă nu mai functionează corect. Persoanele cu LAM devin predispuse la infectii si au un risc crescut de sângerare pe masura ce numărul de celule sanguine normale scad.
– leucemie limfocitara cronica (LLC): Celula leucemica de la care incepe boala face prea multe limfocite care nu functionează. Aceste celule inlocuesc celulele normale în ganglionii limfatici si măduva hematogena intraosoasa. Ele interfera cu activitatea limfocitelor normale si astfel slăbesc răspunsul imun al pacientului. Numărul mare de celule leucemice în măduva poate inlocui celulele hematopoietice normale si conduc la un număr scăzut de celule rosii, sau anemie. Un număr foarte mare de celule leucemice in maduva, de asemenea, poate duce la scaderea neutrofilelor si trombocitelor. Cu toate acestea numarul mare de celule nu provoacă incetinirea fluxului sanguin(nu creste vascozitatea sangelui), spre deosebire de LMC unde numarul foarte mare de leucocite creste vascozitatea sangelui si determina simptome cerebrale.
– Leucemie limfoblastică acută (LAL): este un cancer cu crestere rapidă în care organismul produce un număr mare de celule albe imature in sange(limfoblasti). În leucemia acută, celulele canceroase se multiplica rapid si înlocuiesc celulele normale. Celulele canceroase inlocuiesc zonele normale din maduva osoasa, determinand insuficienta maduvei osoase. O persoana cu LAL este mult mai probabil să sângereze si sa faca infectii deoarece există mai putine celule sanguine normale. LAL constituie 80 % din leucemiile acute la copii. Desi cele mai multe cazuri apar la copii cu varsta de la 3 – 7 ani, boala poate, sa apara si la adulti.
Factori de risc
– Anumite chimioterapice utilizate pentru limfom sau de alte tipuri de cancer
– Sindromul Down si alte boli genetice
– Expunerea cronică la benzen (la locul de muncă), care depăseste limitele de sigurantă aprobate
– Radioterapia utilizata pentru a trata alte tipuri de cancer
– Fumul de tutun
Leucemia nu este contagioasa, nu se poate transmite de la altcineva.
Simptome
La fel ca toate celulele din sange, celulele leucemie călătoresc prin tot corpul. În functie de numărul de celule anormale si unde se depoziteaza aceste celule, pacientii cu leucemie pot avea un număr de simptome.
Simptomele comune includ:
– Febră sau transpiratii nocturne
– Infectii frecvente
– Senzatie de slăbiciune sau de oboseală
– Dureri de cap
– Sângerare si vânătăi (sangerarea gingiilor, pete violacee la nivelul pielii, sau pete mici rosii sub piele)
– Durere în oase sau articulatii
– Umflarea sau disconfort la nivelul abdomenului (de la o splina marita)
– Ganglioni limfatici mariti, în special la gât sau axila
– Pierderea in greutate
Persoanele cu leucemie mieloida cronica (LMC) sau leucemie cronică limfcitara (LLC) pot sa nu aibe niciun simptom. Unii pacienti descopera ca au LMC sau LLC după un test de sange, ca parte a unui consult regulat. Uneori, o persoana cu LLC poate observa ganglionii limfatici mariti la nivelul gâtului, axilei sau zonei inghinale. Persoana se poate simti obosita, are lipsa de aer(dispnee de la anemie) sau are infectii frecvente, în cazul în care LLC este mult mai severă. În aceste cazuri, un test de sange poate arata o crestere numărul de limfocite.
Semnele si simptomele de LMC au tendinta de a se dezvolta incet. Persoanele cu LMC se pot simti obosite si au lipsă de aer în timp ce fac activitatile zilnice; acestia pot avea, de asemenea o splina marita, transpiratii nocturne si pierdere in greutate.
Explorari de Laborator
Examenul fizic: doctorul consulta si examineaza marirea ganglionilor limfatici, splinei si a ficatului.
Teste de sânge: Laboratorul verifică numarul celulelor sanguine. Leucemia determină un numar foarte ridicat de celule albe in sange. Aceasta determină, de asemenea un nivel scazut de trombocite si de hemoglobina, care se gaseste in interiorul celulelor rosii din sange. Laboratorul de asemenea, poate verifica sângele pentru semne că leucemia a afectat ficatul si rinichii.
Un aspirat de măduvă osoasă(punctia osoasa) si o biopsie de măduvă osoasă sunt două dintre testele care se fac pentru a stabili diagnosticul. Un aspirat medular se face pentru a putea privi atent la celulele din maduva. Acesta arată ce tipuri de celule sunt în măduva si ce anomalii celulele exista. Biopsia oferă informatii despre cât de mult este afectata maduva de boala.
Un aspirat medular se face prin prelevarea unei probe de celule din măduva cu un ac special. În primul rând, se infiltreaza pielea si periostul(membrana ce inveleste osul si care este inervata bine) cu un anestezic, pentru a amorti zona corpului din care va fi luata proba. Proba este luată de obicei din osul coxal. Celulele de măduvă sunt privite la microscop. Aspiratul de maduva osoasa se face pentru a cauta celule anormale, cum ar fi celulele blastice leucemice. Acesta poate fi de asemenea utilizat pentru analiza citogenetică, imunofenotipare si alte teste.
Analiza citogenetica este un test de laborator pentru a examina cromozomii celulelor leucemice.
(Fiecare celula din organism are cromozomi care transporta genele. Genele da instructiunile care spun fiecarei celule ce să facă.).
Imunofenotiparea este folosita pentru a afla daca celulele leucemice ale pacientului sunt celule tip B sau celule tip T.
O biopsie de măduvă osoasă se face prin scoaterea unei cantitati foarte mici de os umplute cu celule mădulare.Acest lucru se face cu un ac special. În primul rând, se infiltreaza pielea si periostul(membrana ce inveleste osul si care este inervata bine) cu un anestezic local pentru a amorti partea corpului care va fi utilizata pentru biopsie, de obicei osul coxal al pacientului. Esantionul de maduva osoasa este privit sub un microscop.
Tratament
Cei mai multi pacienti cu leucemie primesc chimioterapie. Acest tip de tratament foloseste medicamente pentru a distruge celulele leucemice. În functie de tipul de leucemie, pacientul poate primi un singur medicament sau o combinatie de două sau mai multe medicamente. Persoanele cu leucemie pot primi chimioterapie în mai multe moduri:
– Pe gura(oral)
– Prin injectie direct în venă (IV sau intravenoasă)
– printr-un cateter (un tub subtire, flexibil) plasat într-o venă mare, de multe ori în torace, subclavicular – un cateter care rămâne pe loc este util pentru pacientii care au nevoie de multe tratamente intravenoase(IV). Medicul injecteaza droguri pe cateter si nu mai foloseste vena. Această metodă evită multiplele injectii, care pot provoca disconfort si leziuni ale venei si pielii.
– Prin injectie direct în lichidul cefalorahidian (chimioterapie intratecala) în cazul în care medicul patolog constată celulele leucemie in lichidul care umple spatiile din si în jurul creierului si maduvei spinarii. Medicul injecteaza droguri direct în lichidul cefalorahidian. Această metodă este folosită, deoarece drogurile administrate prin injectare IV sau administrate pe gura de multe ori nu ajung la celulele din creier si maduva spinarii.
– Injectarea in coloana vertebrala: Medicul injecteaza droguri în partea inferioară a coloanei vertebrale
– Rezervor Ommaya: Copii si unii pacienti adulti primesc chimioterapie intratecal printr-un cateter special numit rezervor Ommaya. Medicul pune cateterul sub scalp. Medicul injecteaza droguri impotriva cancerului in cateter. Această metodă evită disconfortul injectiilor în coloana vertebrala.
Terapia biologica
Persoanele cu anumite tipuri de leucemie pot primi terapie biologica. Acest tip de tratament îmbunătăteste apărarea naturala a organismului împotriva cancerului. Terapia se administrează prin injectie în venă. Pentru unii pacienti cu leucemie limfocitară cronică, tipul de terapie biologic folosit este un anticorp monoclonal. Această substantă se leagă la celulele leucemice. Aceasta terapie permite sistemului imunitar sa distruga celulele leucemice din sânge si măduva osoasă. Pentru unii pacienti cu leucemie mieloidă cronică, terapia biologică este o substantă naturală numită interferon. Această substantă poate încetini cresterea celulelor leucemice.
Radioterapia
Radioterapia foloseste raze cu energie inalta pentru a distruge celulele leucemie. Pentru majoritatea pacientilor, un dispozitiv mare conduce radiatii la splina, creier sau alte părti ale corpului în care celulele leucemie s-au depozitat. Unii pacienti primesc radiatia care este directionata către întreg corpul.
Efecte secundare
Chimioterapia
Efectele secundare ale chimioterapiei depind în principal de drogurile specifice si doza. În general medicamentele impotriva cancerului afecteaza celulele care se divid rapid, în special celulele leucemie. Chimioterapia poate afecta, de asemenea si alte celule care se divid rapid.
-celule sanguine: Aceste celule lupta impotriva infectiilor, ajuta la coagularea sângelui si transporta oxigenul la toate zonele corpului. Atunci cand celulele sanguine sunt afectate, pacientii au mai multe sanse de a face infectii, pot sângera cu usurintă si se pot simti foarte slabiti si obositi.
– Celulele din rădăcina părului: Chimioterapia poate duce la pierderea parului. Parul creste la loc, dar parul nou poate fi oarecum diferit in culoare si textura.
– celulele care captusesc tractul digestiv: Chimioterapia poate provoca ulceratii ale gurii si buzelor, greată si vărsături, diaree si apetit scazut. Multe dintre aceste reactii adverse pot fi controlate cu medicamente.
Unele medicamente anticanceroase pot afecta fertilitatea unui pacient. Femeile pot avea perioade menstruale neregulate sau menstruatia se poate opri. Femeile pot avea simptome de menopauza, cum ar fi bufeurile si uscaciunea vaginala. La barbati se poate opri producerea de sperma. Deoarece aceste modificări pot fi permanente, unele femei pot considera recoltarea de ovule (ouă) si unii barbati apeleaza la bancile de sperma pentru congelarea si depozitarea ei înainte de tratament.
Cei mai multi copii tratati pentru leucemie par sa aiba fertilitate normala atunci cand cresc. Cu toate acestea, în functie de droguri, dozele utilizate si vârsta pacientului, unii băieti si unele fete pot fi infertile cand ajung la maturitate. Deoarece terapia tintita(folosita uneori pentru leucemia mieloida cronica-Glivec) afecteaza numai celulele leucemie, provoacă mai putine efecte secundare decât cele mai multe medicamente anticanceroase.
Terapia biologica
Efectele secundare ale terapiei biologice diferă cu tipurile de substante utilizate si de la pacient la pacient. Eruptii cutanate sau edemele în cazul în care terapia biologica este injectata, sunt comune. Simptome asemănătoare gripei, de asemenea, pot să apară.
Radioterapia
Radioterapia poate cauza pacientilor oboseala extrema. Odihna este importanta, dar medicii de obicei sfatuiesc pacientii să încerce să rămână activi cat pot de mult. În plus, atunci când pacientii primesc radioterapie, frecvent pielea lor devene rosie, uscata si sensibila în zona tratată. Alte efecte secundare depind de zona corpului care este tratata. Dacă chimioterapia este administrata în acelasi timp cu radioterapia, efectul secundar poate fi mai grav.
Transplantul de celule stem
Pacientii care au transplant de celule stem se confrunta cu un risc crescut de infectie, sângerare si alte efecte secundare datorită dozelor mari de chimioterapie si radiatii pe care le primesc. În plus boala grefa-contra-gazda(GVHD) poate să apară la pacientii care primesc celule stem din maduva osoasa a donatorului. În GVHD, celulele stem donate reactioneza împotriva tesuturilor pacientului. Cel mai adesea, ficatul, pielea, sau tractul digestiv este afectat. GVHD poate fi usoara sau foarte severa. Ea poate aparea oricand dupa transplant, chiar ani mai târziu.
Tratamentul de sustinere
Leucemia si tratamentul acesteia, poate duce la alte probleme de sanatate. Pacientii primesc tratamentul de sustinere, pentru a preveni sau controla aceste probleme si pentru a îmbunătăti confortul si calitatea vietii lor in timpul tratamentului. Deoarece oamenii cu leucemie fac infectii foarte usor, ei pot primi antibiotice si alte medicamente pentru a-i proteja de infectii. Echipa medicala le poate recomanda să stea departe de multimi si de oameni cu raceala si alte boli contagioase.
În cazul în care o infectie se dezvolta, aceasta poate fi gravă si trebuie să fie tratata cu promptitudine. Pacientii pot avea nevoie de internare în spital pentru tratament. Anemia si sangerarile sunt alte probleme care necesită de multe ori tratament de sustinere. Pacientii pot avea nevoie de transfuzii de celule rosii pentru a-i ajuta să aibă mai multă energie. Transfuziile de trombocite poate ajuta la reducerea riscului de sangerare grava.
Ingrijirea dentară, de asemenea, este foarte importanta. Leucemia si chimioterapia pot determina o sensibilitate a gurii care se poate infecta si sangera usor. Medicii recomanda de multe ori pacientilor sa faca un examen dentar complet si dacă este posibil un tratament stomatologic înainte de a începe chimioterapia. Stomatologi arată pacientilor cum să păstreze gura lor curata si sanatoasa in timpul tratamentului.
Nutritie
Pacientii trebuie sa manance bine în timpul tratamentului cancerului. Ei au nevoie de calorii suficiente pentru a mentine o greutate bună si proteine pentru a se mentine puternici. Nutritia buna de multe ori îi ajută pe oamenii cu cancer sa se simta mai bine si sa aiba mai multa energie.
Dar măncatul bine poate fi dificil. Pacientii nu pot simti ca mananca, dacă nu se simt bine sau sunt oboseiti.. De asemenea, efectele secundare ale tratamentului, cum ar fi lipsa poftei de mancare, greata sau varsaturile pot fi o problemă. Alimentele pot avea un gust diferit. Medicul sau dieteticianul poate sugera modalitatii de a mentine un regim alimentar sănătos.