Cancerul de Stomac
Generalitati
Cancerul de stomac, sau cancerul gastric, este cancerul care ia nastere in celulele din stratul interior al stomacului. In timpul evolutiei, cancerul poate invada in profunzime peretele stomacului. O tumoare(tumora) de stomac poate creste prin stratul exterior al stomacului la organele din apropiere, cum ar fi ficatul, pancreasul, esofagul sau intestinul.
Celulele canceroase gastrice se pot raspandi prin desprinderea din tumora initială. Ele intră in vasele de sange sau vasele limfatice, care se ramifica în toate tesuturile organismului. Celulele canceroase pot fi găsite în ganglionii limfatici din apropierea stomacului. Celulele canceroase se pot atasa la alte tesuturi si cresc pentru a forma noi tumori, care pot afecta aceste tesuturi. Raspandirea cancerului este numita metastazare sau cancer metastatic.
Diagnostic si Prognostic
Diagnosticul de cancer de stomac este adesea intarziat, deoarece simptomele nu apar în stadiile incipiente ale bolii, sau pentru că pacientii se autotrateaza, pentru simptome care pot fi comune cu ale altor tulburari gastro-intestinale, mai putin grave (cum ar fi balonare, gaze, arsuri la stomac si o senzatie de plenitudine).
Perspectiva(prognoza) pentru cancerul gastric variază foarte mult. Tumorile stomacului inferior sunt mai des vindecate decât cele din zona superioara (cardia sau jonctiuna gastroesofagiena). Adâncimea la care tumora invadeaza peretele stomacului si implicarea ganglionilor limfatici, influenteaza sansele de vindecare.
În conditiile în care tumora s-a extins în afara stomacului, vindecarea nu este posibilă si tratamentul este îndreptat spre ameliorarea simptomelor.
Adenocarcinom
Cel mai comun tip de cancer gastric este numit adenocarcinomul, care porneste de la una dintre cele mai comune tipuri de celule găsite în mucoasa stomacului. Există mai multe tipuri de adenocarcinom si la nivel mondial, este cel mai frecvent cancer al tractului digestiv. Acesta apare cel mai frecvent la barbatii de peste 40 de ani.
Această formă de cancer gastric este extrem de comun în Japonia, Chile si Islanda. Rata adenocarcinomului gastric in Statele Unite a scăzut de-a lungul anilor. Expertii cred că scăderea poate fi legată de aportul redus de alimente sărate, conservate si afumate.
Factori de risc
Nimeni nu stie cauzele exacte ale cancerului de stomac. Medicii stiu rar de ce o persoana dezvolta cancer la stomac si alta persoana nu. Medicii stiu, totusi, că persoanele cu anumiti factori de risc au mai multe sanse decat altele de a dezvolta cancer de stomac.
Studiile au descoperit următorii factori de risc recunoscuti pentru cancerul gastric:
– Infectia cu Helicobacter pylori. H. pylori este o bacterie care infectează frecvent captuseala interioara (mucoasa) a stomacului. Infectia cu H. pylori poate provoca inflamatia stomacului si ulcer peptic gastro-duodenal. De asemenea, creste riscul de cancer la stomac, dar numai un număr mic de persoane infectate dezvolta cancer de stomac.
– grupul de sange A. Studiile au aratat ca cei cu acest grup de sânge au un risc crescut de cancer la stomac.
– Fumatul. Fumatorii au mai multe sanse decat nefumatorii de a dezvolta cancer de stomac. Fumatori sunt cei mai expusi riscului.
– istoricul medical. Studiile au aratat ca cei cu antecedente de unul sau mai multe dintre următoarele sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer de stomac:
–anemia pernicioasă
– gastrita cronică atrofică
-polipul gastric adenomatos mai mare de 2 centimetri.
– Dieta proasta, lipsa de exercitiu fizic si/sau obezitatea. Studiile sugereaza ca persoanele care consuma o dieta bogata in alimente care sunt afumate, sărate sau murate au un risc crescut pentru cancerul de stomac, în timp ce persoanele care mananca o dieta bogata in fructe si legume proaspete pot avea un risc mai mic de boala. Lipsa de activitate fizica poate creste riscul de cancer la stomac, iar oamenii care sunt obezi pot avea un risc crescut de cancer care se dezvolta în partea superioară a stomacului.
Profilaxie
Desi multi factori de risc pentru cancerul de stomac (cum ar fi istoricul familial) nu sunt controlabili, există unele măsuri preventive pe care le puteti lua pentru a reduce riscul.
Programele de screening(depistare in stadiu incipient) în masă au avut succes în detectarea bolii in stadii incipiente, indeosebi in Japonia, unde riscul de cancer gastric este foarte mare. Valoarea de screening în Statele Unite si în alte tări cu rate mai mici de cancer gastric nu este clara.
Urmatoarele sfaturi de viata sanatoasa poate reduce riscul de cancer gastric:
– nu fumati
– o dieta sanatoasa, echilibrata bogata in fructe si legume
– tratarea boli de reflux, dacă este prezenta
Simptomele
Cancerul de stomac in stadiul incipient de multe ori nu determina simptome. Pe masura ce cancerul creste, cele mai frecvente simptome sunt:
– dureri abdominale
– scaune închise la culoare
– dificultate la inghitire, în special dificultăti care cresc în timp
– eructatii excesive
– declin general al sănătătii
– pierderea poftei de mâncare
– greată si vărsături
– plenitudine abdominală precoce după mese
– pierdere în greutate neintentionată
– plenitudine abdominală vaga
– vărsături sanghinolente
– slăbiciune sau oboseală
Cel mai adesea, aceste simptome nu sunt datorate cancerului. Alte probleme de sanatate, cum ar fi un ulcer sau infectie, pot provoca aceleasi simptome. Oricine are aceste simptome ar trebui să se adresese medicului lor, astfel incat problemele sa poata fi diagnosticate si tratate cat mai curand posibil.
Explorari de Laborator
Următoarele teste sunt cele mai folosite pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului gastric. Medicul dumneavoastră vă va face un examen fizic complet, analize si tratament. Medicul poate, de asemenea, sa va trimita la un gastroenterolog, un medic a carui specialitate este diagnosticarea si tratarea problemelor digestive.
Se recomanda efectuarea urmatoarelor teste:
– hemoleucograma completă (CBC). Test pentru a verifica existenta anemiei.
– esophagogastroduodenoscopie (OUG). O examinare a mucoasei esofagului, stomacului, duodenului cu o camera mica. De multe ori se face o biopsie.
– testarea hemoragiilor oculte in scaun. Pentru a verifica prezenta sângelui în scaun.
– radiografie gastro-intestinala Un set de radiografii cu raze X luate pentru a examina esofagul, stomacul si intestinul subtire.
Tratament
Indepartarea chirurgicala a stomacului(gastrectomie) este singurul tratament curativ pentru cancerul gastric. Radioterapia si chimioterapia pot fi benefice. Un studiu recent a aratat ca pentru multi pacienti, chimioterapia si radioterapia administrate dupa operatie îmbunătătesc sansele de vindecare.
Pentru pacientii la care chirurgia nu este o optiune, chimioterapia sau radioterapia pot ameliora simptomele si pot prelungi supravietuirea, dar probabil nu va vindeca cancerul. Pentru unii pacienti, o procedură chirurgicală de bypass poate ameliora simptomele.
Efecte secundare
Deoarece tratamentul cancerului de multe ori lezeaza celulele si tesuturile sănătoase, reactiile adverse sunt frecvente. Înainte de începerea tratamentului, adresati-vă echipei care va ingrijeste, cu privire la posibilele efecte secundare, cum se pot preveni sau reduce aceste efecte si cum poate tratamentul sa schimbe activitatile normale.
Următoarele sunt cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului pentru cancerul de stomac. În cursul oricarui tratament specific nu înseamnă neapărat că veti avea de suferit toate aceste efecte secundare; consultati medicul dumneavoastră pentru a discuta despre ce reactii posibile adverse pot sa apară.
– Pierderea poftei de mâncare: modificările apetitului sunt comune in cancerul de stomac si tramentul cancerului, în special chimioterapie. Pierderea apetitului poate duce la pierderea in greutate, malnutritia si pierderea de masa si forta musculara. Combinatia de pierdere în greutate si pierderea masei musculare, mai este denumita si casexie.
– Oboseala: Oboseala este epuizarea extremă si este o problema comuna a pacientilor cu cancer. Mai mult de jumatate dintre pacienti prezinta oboseala in timpul tratamentului cu chimioterapie sau radioterapie si pana la 70 % dintre pacientii cu cancer avansat prezinta oboseala.
– Caderea parului: Chimioterapia poate cauza caderea parului prin deteriorarea foliculilor de par responsabili pentru cresterea parului. Caderea parului apare de obicei pe cap, dar poate apare pe tot corpul, inclusiv a fetei, bratelor, picioarelor, axilelor si zonele intime. Parul poate cadea in intregime, treptat sau în sectiuni. În unele cazuri, parul devine subtire si uscat. Caderea parului este, de obicei temporară, iar părul de multe ori creste la loc.
– infectie: O infectie se produce atunci când bacteriile, virusuri sau ciuperci invadeaza corpul si sistemul imunitar nu este capabil să le distrugă destul de repede. Pacientii cu cancer sunt mai susceptibili de a dezvolta infectii, deoarece atat cancerul cat si tratamentele pentru cancer (în special chimioterapia si radioterapia) pot slăbi sistemul imunitar. Simptomele includ, febra, disconfort, dureri musculare si oboseală. Infectia este de obicei tratata cu antibiotice.
– Greata si varsaturile: Greata si vărsăturile sunt frecvente la pacientii care au primit chimioterapie si radioterapie si la unii pacientii care au primit alte tipuri de tratament. Multi pacienti cu cancer spun ca se tem greată si vărsături mai mult decât orice alte efecte secundare ale tratamentului cancerului. Când acesta sunt minore si tratate rapid, greata si vărsăturile pot fi destul de incomode, dar nu cauzeaza probleme serioase. Vărsăturile persistente pot cauza deshidratare, dezechilibru electrolitic, pierderea in greutate si depresie.
– amorteală, furnicături, slăbiciune, dureri de cap, dificultăti de vorbire (tulburări ale sistemului nervos): tulburări sistemului nervos pot fi cauzate de mai multi factori diferiti, incluzand cancerul, tratamentele pentru cancer sau medicamente. Simptomele pot apare la scurt timp după tratament sau mai târziu, si rezultă dintr-o perturbare sau deteriorare a nervilor cauzate de operatia de cancer, tratamentul cu radiatii sau chimioterapie.