Actualizat 25 02 2017/Autor Dr Plesan constantin
Cancerul de San  
Generalitati

Cancerul de san este un cancer care incepe in tesuturile  sanului. Există două tipuri principale de cancer de san:
carcinomul ductal  începe în tuburile (conductele) prin care curge laptele de la san spre mamelon. Cele mai multe tipuri de cancer de san sunt de acest tip.
carcinomul lobular in zone ale sanului ce produc lapte, numite lobuli.
În cazuri rare, cancerul de san poate începe în alte zone ale sanului.
Multe forme de cancer de san sunt sensibile la hormonul estrogen. Acest lucru înseamnă că estrogenul determina  tumora(cancer) de san sa creasca. Un astfel de cancer este numit cancer pozitiv pentru receptorii de estrogen(RE) sau cancer de san RE pozitiv.
Unele femei au ceea ce se numeste cancer de san HER2-pozitiv. HER2 se referă la o genă care ajuta celulele sa creasca, sa se divida si sa se repare ele insele. Atunci cand celulele au prea multe copii ale acestei gene, celule, inclusiv celulele canceroase, cresc mai repede. Expertii cred că femeile cu cancer de san HER2-pozitiv au o boala mai agresiva si un risc mai mare de recidiva decat cei care nu au acest tip.

Ambele tipuri de cancer pozitiv pentru receptorii de estrogen si cancerul de san HER2-pozitiv sunt diagnosticate pe baza prezentei receptorilor. Exista o forma de cancer de san in care nici unul dintre acesti receptori nu sunt gasiti, denumita cancer de san triplu negativ. În acest tip de cancer, tumora canceroasa este estrogen-receptor negativa, progesteron receptor-negativa si HER2-negativa, dând astfel nastere la numele de cancer de san triplu nregativ. În functie de stadiul de diagnostic, cancerul de san triplu negativ poate fi deosebit de agresiv si are mai multe sanse sa recidiveze decat alte subtipuri de cancer de san. În timp ce acest tip de cancer de san este de obicei sensibil la chimioterapie, din cauza statutului triplu negativ al tumorii, în general, nu raspunde la tratamentele specifice(hormonoterapie, hercep-tin).

Factori de risc

De-a lungul unei vieti, una din opt femei va fi diagnosticata cu cancer de san. Factorii de risc pe care nu poti sa-i modifici includ:– Vârsta si sexul: riscul de a dezvolta cancer de sân creste pe masura ce imbatranesti. Majoritatea cazurilor de cancer de san sunt gasite la femei de peste 50 de ani. Femeile au de 100 de ori mai mult sansa de a face cancer de san decat barbatii.
– Istoricul familial: Este posibil să aveti un risc mai mare pentru cancerul de san, dacă aveti o ruda apropiata care a avut cancer de san, uter, ovar sau cancer de colon. Aproximativ 20-30 % din femeile cu cancer de san au un istoric familial al bolii.
– Genele: Unele paciente au gene care le fac mai predispuse la dezvoltarea cancerului de san. Cel mai frecvent defectele genetice se găsesc în genele BRCA1 si BRCA2. Aceste gene produc în mod normal, proteine ​​care te protejeaza de cancer. Dar dacă un părinte vă va transmite o gena defecta, aveti un risc crescut pentru cancerul de san. Femeile cu unul dintre aceste defecte au pana la 80 % sansa de a avea cancer de san in timpul vietii lor. – Ciclul menstrual: Femeile care au prima menstruatie(menarha) timpuriu (inainte de varsta de 12 ani) sau la care s-a instalat menopauza tardiv (dupa varsta de 55) au un risc crescut pentru cancerul de san.Alti factori de risc includ:
– Consumul de alcool: Consumul de alcool, mai mult de una – două bauturi pe zi poate creste riscul pentru cancerul de san(vezi alcoolul)
.– Nasterea: Femeile care nu au avut niciodata copii sau care au copii, dar după vârsta de 30 de ani, au un risc crescut pentru cancerul de san. Pacientele cu mai multi copii sau graviditatea la o varsta frageda reduce riscul de cancer de san.
Diethylstibestrol (DES): Femeile care au luat Dietilstilbestrol (DES) pentru a preveni avortul spontan pot avea un risc crescut de cancer de san, dupa 40 de ani. Acest medicament a fost dat multor femei, in perioada 1940-1960.
– Terapia de substitutie hormonala (TSH): Aveti un risc mai mare pentru cancerul de san, dacă ati primit terapie de substitutie hormonala timp de multi ani sau mai mult. Multe femei iau TSH pentru a reduce simptomele menopauzei.
– Obezitatea: Obezitatea a fost legata de cancerul de san, desi această legătură este controversata. Teoria este ca femeile obeze produc mai mult estrogen, care poate impulsiona dezvoltarea cancerului de san.

– Radiatiile: Dacă ati primit radioterapie in timpul copilariei sau in tinerete, pentru a trata cancerul din zona toracelui, ai un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer de san. Cu cat varsta la care ai inceput radioterapia a fost mai mica cu atat mai mare este riscul de a dezvolta cancer de san, mai ales dacă radiaterapia a fost administrata in cursul dezvoltarii sânilor.Implanturile mamare, folosirea antiperspirantelor, portul sutienelor cu sarma nu creste riscul de cancer de san. Nu există nici o dovadă a unei legături directe între cancerul de sân si pesticide.Profilaxie

Multi factori de risc, cum ar fi genele dumneavoastră si istoricul familiei, nu pot fi controlati. Cu toate acestea, o dieta sanatoasa si cateva modificari ale stilului de viata pot reduce sansa de a dezvolta cancer.Cancerul de san este mult mai usor de tratat si de multe ori curabil dacă se depisteaza precoce.

Depistarea precoce presupune:- auto-examinarea sanului- examenul clinic al sanului de către un medic- mamografie screeningCei mai multi experti recomanda ca femeile cu varsta  > 20  ani sa-si examineze sanii lor o dată pe lună în timpul săptămânii următoare perioadei menstruale.
Femei cu varste cuprinse intre 20 si 39ani:– Ar trebui să aibă un examen medical al sânilor cel putin o dată la trei ani.
Femeile de 40 ani si mai in varsta:– Ar trebui să aibă o mamografie la fiecare unul sau doi ani, în functie de factorii de risc. Femeile trebuie sa solicite imediat consult medical in cazul in care observa o schimbare in sanii lor.-Trebuie să aibă un examen de san complet efectuat de un medic profesionist în fiecare an.
Mamografia este cel mai eficient mod de a detecta cancerul de san incipient. Anumite femei cu risc crescut pentru cancerul de san pot necesita un RMN de san, impreuna cu mamografie lor anuala.
Screening-ul(depistarea precoce) pentru cancerul de san este un subiect plin de controverse.

Tamneprin este aprobat pentru prevenirea cancerului de san la femeile in varsta de  ≥ 35, care sunt la risc ridicat.Femeile cu risc foarte mare pentru cancerul de san ar putea lua în considerare preventiv mastectomia (profilactic), care consta in indepartarea chirurgicala a sanilor. Posibile candidate pentru această procedură includ pe cele care au avut deja un sân îndepărtat din cauza cancerului, femeile cu un istoric familial puternic de cancer de san si persoanele cu mutatii genetice, care cresc riscul de cancer de san.

 Simptomele

Primele stadii ale cancerului de san de obicei, nu prezintă simptome. Acesta este motivul pentru care examenele de san regulate sunt importante. Pe masura ce cancerul avanseaza, simptomele pot include:

– nodul mamar sau nodul in axila, care este dur cu margini neregulate si de obicei, nu doare.

-Modificare în mărimea si forma sanului sau mamelonului. De exemplu, este posibil să aveti roseată, incretirea si plierea tegumentului care arata ca si “coajea unei portocale”.

– lichid provenind din mamelon. Poate fi hemoragic, clar-galben sau verde si arata ca un puroi.

– Barbatii fac de asemenea cancer de san. Simptomele includ nodul mamar, dureri de san si sensibilitate.

Simptomele de cancer de san avansat pot include:

– dureri osoase

– durere de san sau disconfort

– ulcere cutanate

– Umflarea unui brat (lângă sanul cu cancer)

– Pierderea in greutate

Explorari de laborator

Medicul vă va întreba despre simptome si factorii de risc si apoi efectuati un examen fizic, care include ambii sani, axilele, zona gâtului si a pieptului. Teste suplimentare pot include:

– mamografie pentru a ajuta la identificarea nodulului mamar

– RMN de san pentru a ajuta la o mai bună identificarea a unui nodul mamar, sau la femeile sub 40 de ani la care nu se recomanda mamografie.

-Ecografie a sanului pentru a demonstra dacă tumora este solida sau lichida.

– biopsie de san, aspiratie cu ac sau îndepărtarea tumorii prin care se elimina toata tumora sau o parte din tumora mamara, pentru o examinare microscopica de către un specialist de laborator, anatomopatolog.

– CT san

– biopsia ganglionului limfatic santinela

– PET in anumite situatii speciale

Dacă medicul dumneavoastră va spune  că aveti cancer de sân, teste suplimentare se vor face pentru a vedea daca cancerul s-a extins. Aceasta se numeste stadializare. Stadializarea ajuta in ghidarea tratamentelor viitoare si in supraveghere si vă oferă o idee la ce sa se astepti in viitor.

Stadiile cancerului mamar variază de la 0 la IV. Cancerul de san care nu s-a raspandit este numit carcinom ductal in situ (DCIS), sau cancer de san neinvaziv(stadiul 0). În cazul în care se răspândeste, cancerul este numit cancer de san invaziv(stadiile I-IV). Cu cat este mai mare stadiul, cu atât mai  avansat este cancerul.

Tratamente

Tratamentul cancerului de san se bazează pe mai multi factori, incluzand tipul si stadiul cancerului, daca cancerul are sau nu receptori hormonali si dacă cancerul supraproduce sau nu o gena numita HER2 / neu .

In general, tratamentele pentru cancer pot include:

Medicamente chimioterapie pentru a distruge celulele canceroase din tot organismul.

Radioterapia distruge tesutul canceros cu actiune numai locala.

Chirurgia elimina tesutul canceros actionand numai local. O lumpectomie(tumorectomie) elimină nodulul mamar, în timp ce o mastectomia elimină tot sanul sau o parte a sânului si posibil structurile din apropiere.

Alte tratamente:

Terapia endocrina blocheaza anumiti hormoni care impulsioneaza dezvoltarea canceruluil. (De asemenea, cunoscuta sub numele de terapie de modulare hormonala.)

Terapie directionata(terapie tintita) pentru a interfera cu cresterea si functia celulelor canceroase.

Un exemplu de terapie hormonala este medicamentul tamoneprin.  Aceasta blochează efectele estrogenului, care poate ajuta celulele de cancer mamar sa supravietuisca si sa creasca. Majoritatea femeilor cu cancer de san sensibil la estrogen beneficiaza de acest medicament. O clasa noua de medicamente numite inhibitori de aromatază s-a dovedit ca lucreaza la fel de bine sau chiar mai bine decat tamoneprinul la femeile in post-menopauza cu cancer de san.

Terapia tintită, de asemenea, numit tratament biologic, este un tip nou de tratament al cancerului. Această terapie foloseste medicamente speciale anti-cancer care identifică anumite schimbări într-o celulă care pot duce la cancer. Un astfel de medicament este trastuzumab. Pentru femeile cu stadiul IV de cancer de san HER2-pozitiv, Herceptin plus chimioterapie s-au dovedit a fi mai bune decât chimioterapia simpla. Studiile au aratat că la femeile cu stadiu incipient de cancer de san HER2-pozitiv, acest medicament plus chimioterapia reduce riscul de recidiva a cancerului de san cu 50 %.

Tratamentul cancerului poate fi local sau sistemic:

Tratamentele locale implică numai zona de boala. Radioterapia si chirurgia sunt forme de tratament local.

Tratamentele sistemice afectează întregul corp. Chimioterapia este un tip de tratament sistemic.

Majoritatea femeilor primesc o combinatie de tratamente. Pentru femeile cu stadiul I, II sau III de cancer de san, obiectivul principal este de a trata cancerul si de prevenire a recidivei tumorale Pentru femeile cu cancer de san stadiul IV, obiectivul este de a ameliora simptomele si a le ajuta sa traiesca mai mult. În cele mai multe cazuri, cancerul de sân stadiul IV nu poate fi vindecat.

Stadiul 0 (DCIS): Lumpectomia(tumorectomia) plus radioterapia sau mastectomie este tratamentul standard. Exista unele controverse cu privire la modul cel mai bun de a trata DCIS.

Stadiul I si II: Lumpectomia plus radioterpia sau mastectomie, cu îndepărtarea ganglionilor limfatici axilari este tratamentul standard. Terapia endocrina, chimioterapia si terapia biologică pot fi, de asemenea, recomandate după interventia chirurgicală.

Stadiul III: Tratamentul presupune chimioterapie, interventie chirurgicală, urmată de radioterapie, terapie endocrina si eventual terapie biologică.

Etapa IV: Tratamentul poate implica chirurgie, radioterapie, chimioterapie, terapie endocrina sau o combinatie de astfel de tratamente si uneori, bisfosfonati (medicamente ce ajuta la intarirea oaselor).

După tratament, unele femei vor continua sa primeasca medicamente, cum ar fi tamoxifen sau inhibitori de aromataza pentru o perioadă de 5-10 ani. Toate femeile vor fi urmarite la 3 luni in primii 2 ani, la 6 luni in urmatorii 3 ani si apoi anual prin examen clinic, teste de sânge, mamografii si alte teste.

 

Efecte secundare

Tratamentele noi si îmbunătătite ajută persoanele cu cancer de san sa trăiasca mai mult decât oricând înainte. Cu toate acestea, chiar si cu tratament, cancerul mamar se poate răspândi în alte părti ale corpului. Uneori cancerul revine chiar si după ce întreaga tumora este îndepărtata si ganglionii limfatici axilari nu sunt invadati de cancer.

Ati putea suferi efecte secundare sau complicatii datorita tratamentului cancerului. De exemplu, radioterapia poate determina tumefactia temporară, roseata, descuamarea sânului si dureri în jurul zonei. Adresati-vă medicului dumneavoastră in cazul aparitiei reactiilor adverse pe care le aveti în timpul tratamentului.

Cât de bine te simti dupa ce ai fost tratat pentru cancer de san depinde de multe lucruri. Cu cat este mai avansat cancerul, cu atat mai prost este rezultatul.

Ratele de supravietuire la cinci ani se referă la numărul de pacienti care traiesc cel putin cinci ani de la depistarea cancerului. Comform Societatii Americane de Cancer (ACS), ratele de supravietuire la cinci ani pentru persoanele cu cancer de san, care sunt tratate în mod corespunzător sunt după cum urmează:

– 100% pentru etapa 0

– 100% pentru stadiul I

– 92% pentru etapa II

– 81% pentru stadiul IIB

– 67% pentru etapa IIIA

– 54% pentru stadiul IIIB

– 20% pentru stadiul IV