Ultima revizuire: 26 02 2016
Imunizările si prevenirea infectiilor
Supravietuitorii de cancer au un risc ridicat de infectare din cauza supresiei sistemului imunitar asociat cu tratamentele anterioare pentru cancer, cum ar fi chimioterapie, radiatii, corticosteroizi, anumite interventii chirurgicale si  transplantul de celule stem. De fapt, titrurile de anticorpi la bolile prevenibile prin vaccinare scad după tratamentul anti-canceros. În plus, supravietuitorii de cancer au un risc crescut de complicatii de la bolile prevenibile prin vaccinuri, cum ar fi cele cauzate de virusul papiloma uman (HPV) si virusurile gripale.
Multe infectii la supravietuitorii de cancer  pot fi prevenite prin utilizarea vaccinurilor.
Cu toate acestea, cel mai recent raport de date de la Sistemul de Supraveghere al Factorilor de Risc Comportamentali(BRFSS) a constatat că 42% din supravietuitorii de cancer nu au primit o vaccinare impotriva gripei in 2009, iar 52% nu au primit o vaccinare pneumococica. Analiza SEER-Baza de date Medicare a aratat ca supravietuitorii de cancer de san, cu varsta ≥ 65 de ani, au primit mai putine vaccinari impotriva gripei decat pacientii control fara cancer. O analiză separată a SEER-Baza de date Medicare la un alt grup de supravietuitori de cancer a gasit rezultate similare.
Vaccinurile reprezinta o provocare unica la supravietuitorii de cancer si transplant deoarece acestia nu pot declansa raspunsuri imune protectoare dorite din cauza posibilelor deficite imune reziduale. În plus, anumite vaccinuri, cum ar fi cele care sunt cu vaccin viu atenuat (de exemplu, zoster, rujeolă, oreion, rubeolă) sunt contraindicate la
supravietuitorii imunosupresati activ din cauza unui risc crescut de dezvoltare a bolii si/ sau diseminarii prelungite prin organismul viu din vaccin.
Evaluarea riscurilor si screening-ul pentru Imunizarile si Prevenirea Infectiilor
Supravietuitorii de cancer sunt la risc crescut pentru infectii dacă tratamentul cancerului lor a inclus chimioterapie, anticorpi monoclonali (de exemplu, rituximab, alemtuzumab), radiatii, corticosteroizi, splenectomie si/sau transplant de celule stem hematopoietice Riscul este, de asemenea, ridicat în cazul în care supravietuitorul de cancer are o expunere prealabilă sau actuala la infectii epidemice sau endemice, sau are un istoric de
transfuzie de sange.
Interventii pentru prevenirea infectiilor
Infectiiile la supravietuitorii de cancer pot fi prevenite prin educatie, profilaxie antimicrobiana, precum si utilizarea judicioasă a vaccinurilor.
Profilaxia antimicrobiana si educatia
Supravietuitorii de cancer trebuie educati cu privire la  îngrijirea animalelor de companie în conditii de sigurantă /evitarea zoonozelor, precautii de călătorie si măsuri de precautie in grădinărit. Ingrijirea animalelor de companie în conditii de sigurantă include spălarea mâinilor cu săpun si apă curentă după manipularea animalelor si fecalelor lor. Dacă este posibil, supravietuitorii de cancer ar trebui sa evite contactul direct cu fecalele animalelor. Precautiile de călătorie includ educatia cu privire la necesitatea vaccinurilor inaintea călătoriilor, profilaxia împotriva  infectiilor specifice si educatia cu privire la modul de a preveni infectiile cu transmitere pe calea apei, aerului si a animalelor de casa. Precautiile de grădinărit includ purtatul mănusilor pentru a evita taieturi si întepături care ar putea fi intarziate în vindecare sau devin infectate cu fungi sau stafilococ/streptococ care pot fi prezenti pe spini si purtatul unei masti de protectie pentru a evita inhalarea de spori.
Vaccinarile
Vaccinarea sau “imunizarea activă” implică administrarea unei parti sau a unui microorganism in totalitate sau a unui produs modificat din microorganism (de exemplu, un toxoid, un antigen purificat sau un antigen produs prin inginerie genetică ) pentru a produce un răspuns imunologic care imita pe cele produs de o infectie naturală, dar de obicei prezintă un risc mic sau deloc pentru destinatar(pacient). Utilizarea de vaccinuri care nu contin organisme vii trebuie luată în considerare si încurajata la toti supravietuitorii de  cancer si transplant care au finalizat terapia cu cel putin 3 luni înainte de administrarea planificată a vaccinului. In general, dozele si schemele uzuale sunt
recomandate, asa cum s-a subliniat de către Comitetul Consultativ pentru Practica Imunizarii(ACIP). Societatea Americana de Boli Infectioase (IDSA) a subliniat recomandarile  pentru vaccinare la pacientii imunocompromisi, inclusiv a celor cu cancer si a celor post-transplant. Panelul NCCN a prezentat recomandarile imunizarii specifice la  supravietuitorii cu afectiuni maligne hematologice si tumori solide, cu recomandari separate pentru supravietuitorii care au primit transplant cu celule stem. La supravietuitoriii de cancer  care au primit tratament cu anticorpi anti-celule B, vaccinarea trebuie amânată pentru cel putin 6 luni după chimioterapie sau ultima doză de astfel de terapie sa permita reconstituirea populatiei de celule B.
Înainte de vaccinare, trebuie evaluata viabilitatea sistemului imunitar si istoricul de  reactii alergice la vacín. Numărul initial de leucocite trebuie sa fie în limite normale sau în limite rezonabile înainte de a începe vaccinarea, cu exceptia cazului în care acestea sunt crescute din cauza bolii. Supravietuitorii nu trebuie să fie tratati cu medicamente imunosupresoare sau chimioterapice sau sa prezinte infectie în curs de desfăsurare.
Următoarele vaccinuri ar trebui sa fie luate în considerare si încurajate pentru toti supravietuitori de cancer, administrate în conformitate cu dozele si schemele uzuale: vaccinul gripal (numai inactivat sau recombinant), vaccinul  pneumococic(PPSV-23 / PCV-13),  tetanos, difterie, pertussis (Tdap) si HPV(la supravietuitorii nevaccinati anterior, în vârstă de 11-26 de ani).
Aceste vaccinuri nu contin organisme vii; în schimb, acestea contin organisme inactivate, antigene purificate, componente bacteriene, sau antigene recombinate prin inginerie genetica. Eficacitatea acestor vaccinuri ar putea fi sub nivelul optim din cauza suprimarii prelungite a sistemului imunitar. Cu toate acestea, în absenta unui prejudiciu cunoscut, administrarea lor poate fi utila cu speranta de a obtine o oarecare protectie.
Vaccinarea antigripala
Vaccinarea anuala anti gripala este recomandata pentru toti supravietuitorii de  cancer si
transplant. Vaccinurile antigripale vii atenuate ar trebui în general, evitate la această populatie. Vaccinurile preferate includ vaccinurile antigripale inactivate (de exemplu, trivalent [IIV3] doza standard, trivalent [IIV3] doze mari si tetravalent [IIV4] doza standard ) sau pentru persoanele cu alergii la ou, vaccinul gripal recombinant (de exemplu, trivalent [RIV3]). Dovezi recente sugerează că doze mari de vaccin trivalent IIV3 poate oferi o protectie mai bună decât vaccinul trivalent IIV3 doza standard la persoanele ≥ 65 ani. Nu există studii care sa ateste superioritatea vreunui tip de vaccin gripal in populatia supravietuitorilor de cancer.
Vaccinuri virale vii
Vaccinuri care contin organisme vii atenuate (de exemplu, vaccin gripal viu-atenuat; MMR- tetanos, difterie, pertussis-; vaccinul anti-polio oral [VPO]) sunt contraindicate la supravietuitorii cu cancer, imunocompromisi activ din cauza unui risc crescut dovedit sau teoretic de boala si a diseminarii prelungite de la organismul viu prezent în vaccin. Acestea nu ar trebui să fie oferite supravietuitorilor imunocompromisi activ, cu exceptia cazului în care este clarificata problema de un clinician cu experientă în utilizarea vaccinului sau de către un specialist in boli infectioase.
Cu toate acestea, vaccinurile virale vii pot fi administrate la supravietuitorii de cancer iunocompetenti dupa 3 sau mai multe luni de la terminarea tratamentului, desi consultarea cu un specialist in boli infectioase sau clinician familiarizat cu vaccinarea la pacientii cu cancer se recomandă. O exceptie este vaccinul gripal viu-atenuat, care ar trebui evitat la supravietuitorii de cancer pentru că există alternative mai sigure (vezi discutia mai devreme).
Persoanele imunocompetente sanatoase care locuiesc într-o gospodărie cu supravietuitori de cancer  imunocompromisi pot primi următoarele vaccinuri vii cu precautie: vaccinul gripal viu-atenuat (LAIV), MMR (tetanos, difterie, pertussis), vaccinul anti-varicela (VAR), vaccinul anti- zoster, vaccinul anti-febra galbenă si vaccinul anti-febra-tifoida oral pentru persoanele care călătoresc. Cu toate acestea, VPO(anti-polio oral) nu trebuie administrat la persoanele care trăiesc într-o gospodărie cu supravietuitorii imunocompromisi.
Supravietuitori cu cancer imunocompromisi trebuie să evite contactul cu persoanele care au dezvoltat leziuni ale pielii dupa primirea vaccinului anti varicela sau vaccin zosterian până când leziunile dispar.
Vaccin anti Zoster (zona zoster)
O singură doză de vaccin anti-zoster(zona zoster), este recomandat pentru supravietuitorii de cancer în vârstă de ≥60 de ani, fără a imunodeficienta activă sau în curs de desfăsurare, fara antecedente de imunodeficienta celulara sau transplant cu celule stem si care nu au primit chimioterapie sau radiatii în ultimele 3 luni, sau poate fi administrat la cel putin 4 săptămâni înainte de începerea chimioterapiei sau medicamentelor imunosupresive. Vaccinarea anti-Zoster, de asemenea, ar trebui să fie luate în considerare pentru supravietuitori în vârstă de 50 -59 de ani, cu un istoric de varicelă sau infectie zoster (VZV) sau seropozitivitate pentru VZV fără doze anterioare de vaccin anti-varicela. Vaccinul anti-zoster trebuie evitat la supravietuitorii imunocompromisi, dar poate fi luată în considerare la supravietuitorii  transplantati fără boală activă grefa-contra-gazda (GVHD) sau imunosupresie ameliorata, la 24 sau mai multe luni după transplant.