Actualizat 12 05 2017/Autor: Dr Plesan Constantin
Sângerarea si echimoze (trombocitopenie)
Unele tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia si terapia tintita, pot creste riscul de sângerare si vânătăi. Aceste tratamente pot reduce numărul de trombocite din sânge. Trombocitele sunt celule care ajuta la coagularea sângelui si la oprirea sângerarii. Când numărul de trombocite este scăzut, este posibil să faci vanatai sau sa sângerezi mult sau foarte usor si poti sa faci mici pete purpurii sau rosii pe piele. Această afectiune este numită trombocitopenie. Este important să-i spuneti medicului sau asistentei dumneavoastra dacă observati oricare dintre aceste modificări.
Sunati-vă medicul sau asistentei dumneavoastra dacă aveti probleme mai grave, cum ar fi:
– Sângerarea care nu se opreste după câteva minute; sângerare din gura, nas, sau atunci când ai varsaturi; sângerare din vagin, atunci când nu ai perioada de menstruatie; urina, care este de culoare rosie sau roz; scaune care sunt negre sau hemoragice; sau sangerare in timpul menstruatiei, care este mai mare sau dureaza mai mult decât normal.
– dureri de cap sau modificări vizuale, confuzie sau somnolenta.
Moduri de a gestiona
Urmatorii pasi trebuie luati, dacă aveti un risc crescut de sângerare si vânătăi:
– Evitati anumite medicamente. Multe medicamente contin aspirina sau ibuprofen, care pot creste riscul de sângerare. Dacă aveti dubii, verificati eticheta. Obtineti o listă de medicamente si produse de la echipa medicala, pe care ar trebui să evitati să le luati. Limitati sau evitati alcoolul, dacă numărul de trombocite este scăzut.
– Aveti grijă suplimentara pentru a preveni hemoragia. Periati dintii usor, cu o periuta de dinti foarte moale. Poarta pantofi, chiar si atunci când te afli în casa. Fiti foarte atent atunci când utilizati obiecte ascutite. Folositi un aparat de ras electric, nu un aparat de ras. Foloseste lotiune si un balsam de buze pentru a preveni, pielea si buzele crapate si uscate. Spuneti medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă sunteti constipat sau observati sângerări rectale.
– Aveti grija in caz de sângerare sau vânătai. Dacă începeti să sângerati, apăsati ferm pe zona cu o cârpă curată. Țineti apăsat până când se opreste sângerarea. Dacă faceti o vanataie, puneti gheată pe zona.
Vorbiti cu Echipa Medicala
Pregatiti-va pentru vizita cu medicul dumneavoastră si faceti o listă de întrebări pentru a cere raspunsuri la ele. Luati în considerare aceste întrebări în lista dumneavoastra:
– Ce măsuri pot lua pentru a preveni sângerarea sau vânătaile?
– Cât timp trebuie să astept pentru oprirea sângerării înainte de a suna sau duce la camera de garda?
– Am nevoie de a limita sau de a evita lucruri care ar putea creste riscul meu de sângerare, cum ar fi alcoolul sau activitatea sexuală?
– Ce medicamente, vitamine, sau plante ar trebui să evit? As putea obtine o listă de medicamente, pentru a le evita?