Actualizat 12 06 2017/Autor: Dr Plesan Constantin
Problemele gurii si gâtului
Tratamentele pentru cancer pot cauza probleme dentare, probleme la nivelul gurii si gâtului. Radioterapia la cap si gât poate afecta glandele salivare si tesuturile din gura si/sau face dificila mestecatul si înghititul în conditii de sigurantă. Unele tipuri de chimioterapie si terapie biologică pot afecta, de asemenea, celulele din gura, gat si buze. Medicamentele utilizate pentru tratarea cancerului si a unor probleme osoase pot provoca, de asemenea complicatii orale.
Problemele gurii si gâtului pot include:
– modificări ale gustului (disgeuzie) sau mirosului
– gura uscata (xerostomie)
– infectii si ulceratii bucale
– durere sau umflarea gurii (mucozita orala)
– sensibilitate la alimente calde sau reci
– probleme de inghitire (disfagie)
– carii dentare
Problemele gurii sunt mult mai grave în cazul în care interfereaza cu mâncarea si băutura, deoarece acestea pot duce la deshidratare si/sau malnutritie. Este important sa apelati la medicul sau asistenta dumneavoastra dacă aveti dureri în gură, buze sau gât care face dificil să mănânci, bei sau sa dormi sau dacă aveti febră de 38 ° C sau mai mare.
Modalitati de a preveni problemele gurii si probleme dentare
Medicul sau asistenta dumneavoastră vă poate recomanda să luati aceste masuri:
– Control stomatologic înainte de începerea tratamentului. Înainte de a începe tratamentul, vizitati medicul dentist pentru o curatare si control. Spune-i medicului dentist despre tratamentul anticancer pe care-l faceti si încercati să finalizati orice lucrare dentara înainte de începerea tratamentului.
– Verificati si curătati gura zi de zi. Verificati gura in fiecare zi pentru răni sau pete albe. Spuneti medicului dumneavoastră sau asistentei medicale cât mai curând daca observati orice modificări, cum ar fi durerea sau sensibilitate. Clătiti gura pe tot parcursul zilei, cu o solutie de apă caldă, bicarbonat de sodiu si sare. Adresati-vă asistentei pentru a scrie reteta pentru clatirea gurii, care este recomandata pentru tine. Perie usor dintii, gingiile si limba dupa fiecare masa si inainte de a merge la culcare. Utilizati o periută de dinti foarte moale sau tampoane de bumbac. Dacă aveti risc de sângerare, întrebati dacă ar trebui să folositi ata dentara.
Moduri de a gestiona
Echipa medicala poate sugera să luati aceste si alte masuri pentru a gestiona aceste probleme:
Pentru dureri bucale sau la nivelul gâtului: Alege alimente care sunt moi, umede si usor de înghitit. Înmoaie alimentele uscate cu sos, supa sau alte lichide. Folositi un blender pentru a face amestecuri de alimente pentru a le face mai usor de înghitit. Întrebati despre medicamente pentru durere, cum ar fi pastile sau spray-uri care amortesc gura si fac mancatul mai putin dureros. Evitati alimentele si bauturile care pot irita gura, alimentele care sunt crocante, sărate, picante sau dulci si băuturile alcoolice. Nu fumati si nu folositi produse din tutun.
Pentru o gură uscată: bea multe lichide, deoarece o gura uscata poate creste riscul de infectii si carii dentare. Păstrati la îndemână apă si savurati-o de multe ori pentru a mentine gura umeda. Suge cuburi de gheată sau bomboane fără zahăr, mancati deserturi înghetate, sau mestecati gumă fără zahăr. Folositi un balsam de buze. Întrebati despre medicamente, cum ar fi inlocuitori de saliva care pot inveli, proteja si umezi gura si gâtul. Acupunctura poate ajuta, de asemenea gura uscată.
– Pentru modificarile simtului gustului: Alimentele pot părea să nu aibă nici un gust. Radioterapia poate determina o modificare în gusturile dulce, acru, amar si sărat. Medicamentele chimioterapice pot provoca un gust neplacut de substantă chimică sau gust metalic în gură. Dacă aveti modificări ale gustului ar putea sa te ajute sa încerci diferite alimente pentru a găsi cele care au gustul cel mai bun pentru tine. Încearca alimentele reci, care te pot ajuta.
Aici sunt unele mai multe sfaturi de luat în considerare:
-Dacă mâncarea are un gust anost, adaugati alimente marinate pentru a îmbunătăti gustul sau adăugati condimente la alimente.
-Dacă carnea rosie(porc, vita) are un gust ciudat, comutarea la alte alimente bogate in proteine, cum ar fi carnea de pui, ouă, peste, unt de arahide, curcan, fasole sau produse lactate.
-Dacă alimentele au gust sărat, amar sau acide, încercati să le îndulciti.
-Dacă alimentele au gust metalic, comutati la ustensile de plastic si oale de gătit non-metalice.
-Dacă aveti un gust neplacut in gura, încercati picături de lamaie fara zahar, guma, sau bomboane mentolate.
Vorbiti cu Echipa medicala
Pregatiti-va pentru vizita cu medicul dumneavoastră si faceti o listă de întrebări la care sa vi se raspunda. Luati în considerare adăugarea de aceste întrebări în lista dumneavoastra:
-Când ar putea începe să apară aceste probleme? Cât timp ar putea sa dureze?
-Ce măsuri pot lua pentru a ma simti mai bine?
-Ce medicamente ma pot ajuta?
-La ce simptome sau probleme ar trebui să sun doctorul ?
-Ce medicqamente pentru durere si/sau apa de gura ar putea să mă ajute?
-Ati putea recomanda un dietetician, pentru a afla cele mai bune alegeri alimentare?
-Pentru persoanele care primesc radioterapie la nivelul capului si gâtului: Ar trebui să iau suplimente, cum ar fi zinc, pentru a ajuta la revenirea gustului dupa tratament?