Actualizat 13 03 2017/Autor: Dr Plesan Constantin
Probleme sexuale si fertilitatea la barbati
Multe tratamente pentru cancer si unele tipuri de cancer pot provoca reactii adverse sexuale si de fertilitate. Prezenta acestor probleme depinde de tipul de tratament primit, vârsta la momentul tratamentului si cât timp a trecut de când ai facut tratamentul.
Este important sa afli înainte de a începe tratamentul, in ce mod tratamentul recomandat pentru tine poate afecta fertilitatea. Multi barbati considera util o discutie cu medicul sau asistenta medicala despre problemele sexuale care pot apare în timpul tratamentului. Învătati despre aceste probleme, care va vor ajuta să luati deciziile care sunt cele mai bune pentru tine.
Tratamentele care pot provoca probleme sexuale si de fertilitate
-Radioterapia in zona pelviana (cum ar fi la anus, vezica urinara, penis sau prostata) pot face dificil de a obtine sau păstra o erectie. Ea poate determina, de asemenea infertilitate, care poate fi temporară sau permanentă. Unii oameni observa ca modificari ale functiei sexuale apar încet pe parcursul unei perioade de aproximativ un an. Fumatul, bolile de inima, hipertensiune arteriala si diabetul zaharat pot agrava unele probleme sexuale si de fertilitate.
-Terapia hormonala poate determina modificări ale dispozitiei, scade dorinta sexuala, produce disfunctie erectila si probleme de ajunge la orgasm.
-Unele tipuri de chimioterapice pot cauza un nivel scazut de testosteron si reduce dorinta sexuala. Chimioterapia poate provoca, de asemenea, infertilitate, care poate fi temporară sau permanentă.
-Chirurgia pentru cancer al penisului, rectului, prostata, testicular si alte tipuri de cancer pelvian poate afecta functia sexuala si fertilitatea.
-Alte efecte secundare ale cancerului si tratamentului acestuia, cum ar fi oboseala si anxietatea, pot reduce de asemenea interesul pentru activitatea sexuala.
Invatati la ce sa va asteptati
Înainte de a începe tratamentul vorbiti cu echipa medicala pentru a afla la ce sa va asteptati în functie de tipul de tratament primit. Obtineti răspunsuri la întrebări despre:
Activitatea sexuala. Adresati-vă medicului sau asistentei medicale dacă este bine pentru tine sa fii activ sexual în timpul perioadei de tratament. Cei mai multi barbati pot, dar ei doresc să le confirme acest lucru medicul sau asistenta medicala.
Infertilitatea. Întrebati dacă tratamentul ar putea afecta fertilitatea sau te face infertil. Dacă doriti să aveti copii după tratament, discutati cu medicul sau asistenta medicală înainte de a începe tratamentul. Aflati din timp cu privire la optiunile pe care le ai, cum ar fi banca de conservare a spermei. Sunt disponibile proceduri cum ar fi extractia spermei testiculare, congelarea tesutului testicular si crioconservarea tesutului testicular (pentru baietii tineri). Discutati cu medicul dumneavoastră sau un specialist in fertilitate pentru a afla mai multe despre aceste proceduri si altele care pot fi disponibile in cadrul unui studiu clinic.
Contraceptia. Este important de a preveni sarcina în timpul tratamentului si o perioada de timp după tratament. Adresati-vă medicului sau asistentei medicale despre diferitele metode de control al nasterii, pentru a alege unul care ar putea fi cel mai bine pentru tine si partenera ta.
Folosirea prezervativului. Dacă primiti chimioterapie, veti fi sfătuiti să utilizati un prezervativ in timpul actului sexual, chiar daca partenera ta este pe tratament medicamentos contraceptiv sau nu poate avea copii. Aceasta deoarece sperma poate avea urme de droguri chimioterapie.
Vorbiti cu  echipa medicala
Pregatiti-va pentru vizita cu medicul dumneavoastră si faceti o listă de întrebări pentru a cere raspunsuri medicului. Luati în considerare aceste întrebări în lista dumneavoastra:
Întrebări legate de sexualitate
-Ce probleme sau modificări sexuale s-ar putea sa am în timpul sau după tratament?
-Cât timp ar putea dura aceste probleme? Aceste probleme ar putea să fie permanente?
-Cum pot aceste probleme sa fie tratate sau gestionate?
-Ai putea sa-mi dai numele unui specialist cu care pot vorbi pentru a afla mai multe?
-De ce măsuri de precautie am nevoie in timpul tratamentului? De exemplu, am nevoie sa folosesc un prezervativ?
-Există un grup de suport pentru bărbati pe care l-ai recomanda pentru mine?
Intrebari legate de fertilitate
-Tratamentul primit mă va face infertil (imposibilitatea de a avea copii în viitor)?
-Care sunt toate optiunile mele acum, dacă as dori să am copii în viitor?
-Ai putea sa-mi dai numele unui specialist in fertilitate cu care pot vorbi pentru a afla mai multe?
-După tratament, cat timp ar trebui sa folosesc o metoda de contraceptie?