Probleme sexuale si de fertilitate la femei
Multe tratamente pentru cancer si unele tipuri de cancer pot provoca reactii adverse sexuale si de fertilitate. Indiferent dacă exista sau nu, aceste probleme depind de tipul de tratament primit, vârsta in momentul tratamentului, precum si durata de timp de la terminarea tratamentului.
Este important sa obtii informatii înainte de a începe tratamentul, cu privire la modalitatile in care  tratamentele recomandate pentru tine pot afecta fertilitatea. Multe femei considera utila o discutie cu medicul sau asistenta medicala despre problemele sexuale care pot apare în timpul tratamentului. Învătati despre aceste probleme care va vor ajuta să luati deciziile care sunt cele mai bune pentru tine.
Tratamentele care pot provoca probleme sexuale si infertilitate
-Unele tipuri de chimioterapice pot cauza simptome de menopauza precoce (bufeuri, uscaciune vaginala, menstruatii neregulate sau nu ai menstruatie si senzatie de iritatie) sau infectii vaginale. Chimioterpicele pot provoca de asemenea infertilitate temporară sau permanentă.
-Terapia hormonala poate opri sau încetini cresterea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de san. Cu toate acestea, nivelurile mai mici de hormoni estrogeni pot cauza probleme (bufeuri, scurgeri vaginale sau durere si probleme de ajunge la orgasm). Aceste probleme sunt mult mai probabile la femeile cu vârsta de peste 45 ani.
-Radioterapia in zona pelviana (vagin, uter, ovare ) poate provoca:
-infertilitate
-simptome de menopauza (bufeuri, uscaciune vaginala, nu exista perioada menstruala)
-durere sau disconfort in timpul actului sexual
-risc crescut de malformatii congenitale; utilizati o metodă de control a nasterii,  pentru a evita sarcina
-stenoză vaginala (vagin mai putin elastic, îngust, mai scurt)
-mâncărime, arsură sau uscăciune vaginala
-atrofie vaginala (slabiciunea muschilor vaginali si pereti vaginali subtiri)
-Chirurgia pentru cancerul de uter, vezica urinara, vulva, endometru, col uterin, sau ovare poate provoca reactii adverse sexuale si de infertilitate, în functie de mărimea si localizarea tumorii.
Alte efecte secundare ale cancerului si tratamentului acestuia, cum ar fi oboseala si anxietatea, pot reduce interesul pentru activitatea sexuala.
La ce să te astepti
Înainte de a începe tratamentul vorbiti cu echipa medicala pentru a afla la ce sa te astepti, în functie de tipul de tratament primit. Obtineti răspunsuri la întrebări despre:
Infertilitate. Întrebati dacă tratamentul ar putea reduce fertilitatea sau te face infertila. Dacă doriti să aveti copii după tratament, discutati cu medicul sau asistenta medicală înainte de a începe tratamentul. Aflati din timp cu privire la optiunile pe care le ai, cum ar fi banca de embrioni, banca de tesut ovarian, transpozitia ovariana. Discutati cu medicul dumneavoastră sau un specialist in fertilitate pentru a afla mai multe despre aceste proceduri si altele care pot fi disponibile in cadrul unui studiu clinic.
Sarcina. Este important de a preveni sarcina în timpul tratamentului si o perioada de timp după tratament. Adresati-vă medicului sau asistentei medicale despre diferitele metode de control al nasterii, pentru a alege unul care ar putea fi cel mai bun pentru tine si partenerul tau.
Activitatea sexuala. Adresati-vă medicului sau asistentei medicale dacă este bine pentru tine sa fii activa sexual în timpul perioadei de tratament. Cele mai multe femei pot fi active sexual, dar vor dori să li se confirme acest lucru si de echipa medicala.
Vorbiti cu echipa medicala
Pregatiti-va pentru vizita cu medicul dumneavoastră si faceti o listă de întrebări. Luati în considerare aceste întrebări în lista dumneavoastra:
Întrebări legate de sexualitate
-Ce probleme sau modificări as putea sa am in timpul tratamentului?
-Cât timp ar putea dura aceste probleme? Va fi permanenta vreo problema sexuala?
-Exista tratament pentru aceste probleme?
-Pot obtine numele unui specialist pe care sa-l pot întâlni?
-Există un grup de sprijin pentru femei, pe care poti sa mi-l recomanzi?
Intrebari legate de fertilitate
-Va fi fertilitatea mea afectata de tratamentul primit?
-Care sunt toate optiunile mele acum, dacă as dori să am copii în viitor?
-Ai putea sa-mi dai numele unui specialist in fertilitate cu care pot vorbi pentru a afla mai multe?
-După tratament cat timp ar trebui sa folosesc un control al nasterii?