Actualizat 01 07 2017/Autor Dr Plesan Constantin
Probleme neurologice(neuropatie periferică)
Unele tratamente pentru cancer provoca neuropatie periferica, un rezultat al deteriorarii nervilor periferici. Acesti nervi transporta informatii de la creier in alte parti ale corpului. Efectele secundare depind de care nervi periferici sunt afectati(senzitivi, motorii, sau autonomi).
Deteriorarea nervilor senzoriali (nervii care te ajuta sa simti durere, căldură, frig si presiune) pot cauza:
-furnicături, amorteală, sau o senzatie de ace în talpi si mâini, care se pot răspândi la picioare si brate.
-incapacitatea de a simti o senzatia de cald sau rece, cum ar fi o soba fierbinte
-incapacitatea de a simti durerea, cum ar fi de la o taietura sau o durere in picior
Deteriorarea nervilor motorii (nervii care ajuta muschii pentru a merge) poate provoca:
-slăbiciune musculară sau durere musculara. Puteti pierde echilibrul sau capacitatea de mobilizare cu usurintă. Poate fi, de asemenea, dificil de incheiat nasturii la camasi sau dificultate la deschiderea borcanelor.
– spasme, crampe musculare sau epuizare musculara(dacă nu utilizati muschii in mod regulat).
-dificultati de înghitire sau de respiratie(în cazul în care muschii toracali sau  ai gâtului sunt afectati)
Deteriorarea nervilor autonomi (nervii care controleaza functii, cum ar fi tensiunea arteriala, digestia, ritmul cardiac, temperatura si urinarea) poate provoca:
-modificari digestive, cum ar fi constipatie sau diaree
-senzatie de ameteală sau lesin, din cauza tensiunii arteriale scazute
-probleme sexuale; barbatii pot fi în imposibilitatea de a obtine o erectie, iar femeile nu pot ajunge la orgasm
-probleme cu transpiratia (fie prea multa, fie prea putina transpiratie)
-probleme urinare, cum ar fi pierderea de urină sau dificultate de golire a vezicii urinare.
Dacă observati oricare dintre problemele enumerate mai sus, discutati cu medicul sau asistenta dumneavostra. Diagnosticarea si tratarea precoce a acestor probleme constituie cel mai bun mod de a le controla, de a preveni deteriorarea in continuare si pentru a reduce durerea si alte complicatii.
Moduri de a preveni sau gestionarea problemelor legate de modificarile neurologice
Ati putea urma aceste trepte:
Prevenirea căderilor. Trebuie sa ai pe cineva care sa te ajute si să prevină cazaturile în jurul casei. Muta covoarele din calea ta, astfel încât să nu va impiedicati în ele. Pune balustrade pe pereti si în baie, astfel încât să va puteti tine de ele. Pune covorase la dus sau cada. Purtati încăltăminte solidă cu tălpi moi. Ridică-te încet din pat sau scaun, mai ales dacă vă simtiti ametit.
Aveti grijă suplimentara în bucătărie si la dus. Utilizati cani cu maner în bucătărie pentru a proteja mâinile de arsuri. Fiti atenti când manipulati cutite sau obiecte ascutite. Adresati-vă la cineva pentru a verifica temperatura apei, pentru a vă asigura că nu este prea cald.
Protejati-va mâinile si picioarele. Poarta pantofi atât în ​​interiorul cât si în afara casei. Verificati bratele si picioarele pentru tăieturi sau zgârieturi în fiecare zi. Atunci când este frig, purtati haine călduroase pentru a proteja mâinile si picioarele.
Cere ajutor si efectuati lent miscarile. Lasa oamenii sa te ajute cu sarcini dificile. Acordati-vă mai mult timp pentru a face unele lucruri.
Întrebati despre medicamente de durere si practicile medicinei integrative. Vă pot fi prescrise medicamente pentru durere. Uneori practicile, cum ar fi acupunctura, masaj, terapia fizica, yoga si altele pot să reducă durerea. Discutati cu echipa medicala pentru a afla ce este recomandat pentru tine.
Vorbiti cu  Echipa medicala
Pregatiti-va pentru vizita cu medicul dumneavoastră si faceti o listă de întrebări la care sa vi sa raspunda. Luati în considerare aceste întrebări în lista dumneavoastra:
-Ce simptome sau probleme as putea avea? Despre care dintre ele ar trebui să-ti spun ?
-Când vor începe aceste probleme? Cât timp ar putea dura?
– Ce medicamente, tratamente si practici ale medicinei integrative ar putea să mă ajute să ma simt mai bine?
-Ce măsuri pot lua pentru a ma simti mai bine? Ce măsuri de precautie ar trebui să iau pentru a rămâne în conditii de sigurantă?
-Ati putea să-mi recomandati un specialist care să-m idea sfaturi suplimentare?