Actualizat 25 05 2017/Autor; Dr Plesan Constantin
Probleme de memorie sau de concentrare
Indiferent dacă aveti probleme de memorie sau de concentrare(uneori descris ca o ceată mentală sau creier chimio) depinde de tipul de tratament primit, vârsta si de alti factori legati de sănătate. Tratamentele pentru cancer, cum ar fi chimioterapia poate determina dificultăti de gândire, concentrare sau amintirea lucrurilor. Acelasi efecte pot face unele tipuri de terapii biologice si radioterapie la creier.
Aceste probleme cognitive pot începe în timpul sau după tratamentul cancerului. Unii oameni observa modificari foarte mici, de pilda, isi amintesc un pic mai greu unele lucruri, în timp ce altii au probleme de memorie sau de concentrare mult mai mari.
Medicul dumneavoastră va evalua simptomele si va va  sfătui despre modalitatile de a gestiona sau trata aceste probleme. Tratarea unor conditii, cum ar fi alimentatia deficienta, anxietatea, depresia, oboseala si insomnia poate ajuta, de asemenea.
Moduri de a gestiona
Este important ca tu sau un membru al familiei să-i spuneti echipei medicale, dacă aveti dificultăti de amintire a unor  lucruri, de gândire sau de concentrare. Aici sunt unele măsuri pe care le puteti lua pentru a gestiona problemele de memorie sau de concentrare minore:
Planificati-vă ziua. Faceti lucruri care au nevoie de cea mai mare concentrare  la o ora din zi cand te simti cel mai bine.  Odihniti-va suplimentar si dormiti mai mult  pe timp de noapte. Dacă aveti nevoie de odihnă în timpul zilei, perioade scurte de repaus mai putin de 1 oră, sunt cele mai bune. Perioadele de repaus lungi pot face dificil să dormi noaptea. Păstrati o rutina de zi cu zi.
Exerseaza corpul si mintea. Exercitiile fizice pot ajuta in reducerea stresului si va ajuta să vă simtiti mai alert. Exercitiile fizice elibereaza endorfine, cunoscute si ca “produse chimice ce produce senzatia de bine”, care dau oamenilor un sentiment de bunăstare. Întrebati ce exercitii fizice usoare pot fi de ajutor pentru tine. Practicile minte-corp, cum ar fi meditatia sau exercitii mentale, cum ar fi puzzle-uri sau jocuri ajuta, de asemenea unii oameni.
Obtineti ajutor pentru a-ti aminti anumite lucruri. Scrie si păstreaza o listă la îndemână cu informatii importante. Folositi un planificator, recorder, sau alt dispozitiv electronic de zi cu zi, pentru a vă ajuta să vă amintiti activitătile importante. Faceti o listă de nume importante si numere de telefon. Păstrati-le într-un singur loc, astfel încât sa fie usor de găsit.
Vorbiti cu Echipa medicala
Este important pentru tine sau un membru al familiei sa vorbiti cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta, cu privire la orice modificări de memorie sau cognitive pe care le-ati putea avea. Pregatiti-va pentru vizita cu medicul dumneavoastră si faceti o listă de întrebări la care sa vi sa raspunda. Luati în considerare aceste întrebări în lista dumneavoastra:
– Am un risc crescut pentru problemele cognitive bazat pe tratamentul pe care l-am primit?
– Când ar putea să apară aceste probleme? Cât timp ar putea dura?
– Există trepte pe care le pot efectua pentru a reduce aceste probleme?
– Ce simptome sau alte probleme ar trebui să am sa pot suna medicul?
– As putea întâlni un asistent social pentru a obtine idei despre sprijin si resurse suplimentare?
– Există specialisti care ar putea evalua, trata, sau să ma sfatuiasca pe aceste probleme (cum ar fi neuropsihologi, terapeuti ocupationali, terapeuti profesionisti si alti)?