Actualizat 16 07 2017/Autor: Dr Plesan Constantin
Pierderea Apetitului
Tratamentul pentru cancer poate scadea pofta de mancare sau schimba modul în care se percep gusturile sau mirosurile alimentare. Efectele secundare, cum ar fi probleme la nivelul gurii si gâtului sau greata si vărsăturile pot face, de asemenea, hranirea dificilă. Oboseala datorata cancerului poate reduce, de asemenea, pofta de mancare.
Discutati cu echipa medicala, dacă nu aveti foame sau dacă iti este greu să mănânci. Nu asteptati până când vă simtiti slab, sau ati pierdut in greutate prea mult, sau sunteti deshidratat, pentru a vorbi cu medicul sau asistenta dumneavoastră. Este important să mănânci bine, mai ales in timpul tratamentului pentru cancer.
Moduri de a gestiona
Luati aceste masuri pentru a obtine hrana de care aveti nevoie pentru a rămâne puternic în timpul tratamentului:
– Bea multe lichide. Consumul de multe lichide este important, mai ales dacă aveti o scadere de apetit. Pierderea de lichid poate duce la deshidratare, stare destul de periculoasa. Ati putea deveni slab sau ametit si sa aveti urină galben-inchis la culoare, dacă nu beti suficiente lichide.
– Alege alimente sănătoase si cu continut mare in nutrienti. Mananca un pic, chiar dacă nu aveti foame. Este bine să existe cinci sau sase mese mici pe parcursul zilei in loc de trei mese mari. Majoritatea oamenilor au nevoie sa manance o varietate de alimente, nutrienti care sunt bogate in proteine si calorii.
– Fi activ. Fiind activ, se poate creste de fapt, pofta de mancare. Pofta de mancare poate creste atunci când se face o scurtă plimbare în fiecare zi.
Vorbeste cu Echipa medicala
Pregatiti-va pentru vizita cu medicul dumneavoastră, faceti o listă de întrebări la care sa vi se raspunda. Luati în considerare aceste întrebări în lista dumneavoastra:
– Despre ce simptome sau probleme ar trebui să-i vorbesc ?
– Ce măsuri pot lua pentru a ma simti mai bine?
– Ce alimente si băuturi sunt cele mai bune pentru mine?
– Daca se recomanda băuturi nutrititive suplimentare pentru mine?
– Există vitamine si suplimente care ar trebui să fie evitate? Există vreunul pe care ar trebui să-l iau?
– Ati recomanda un dietetician, care m-ar putea ajuta?