Actualizat 24 05 2017/Autor: Dr Plesan Constantin
Modificari ale Pielii si Unghiilor
Tratamentul cancerului poate provoca o serie de modificări ale pielii si unghiilor. Discutati cu echipa medicala pentru a afla dacă vei avea sau nu aceste modificari in urma tratamentului care vi se administrează.
– Radioterapia poate provoca modificari ale pielii in zona corpului care primeste radioterapie, care devine uscata, se descuameaza, mâncărime (numit prurit) si se colorează în rosu sau mai închis la culoare. Pielea poate arata ca arsa de soare, bronzata, tumefiata sau edematiata.
– Chimioterapia poate deteriora cresterea rapidă a celulelor pielii si unghiilor. Aceasta poate cauza probleme, cum ar fi pielea uscată, mâncărime, roseata, descuamarea tegumentului. Unele persoane pot dezvolta o sensibilitate sau eruptie la soare, determinand arsuri solare cu usurintă. Modificarile unghiale pot include unghii galbene, inchise la culoare, fisurate si/sau cuticulele care sunt rosii si dureroase. Chimioterapia la persoanele care au primit radioterapie în trecut poate provoca ca pielea sa devina rosie, basicata, descuameata si dureroasa pe zona corpului care a primit radioterapie.
– Terapia biologica poate provoca mâncărime (prurit).
– Terapia tintita poate provoca o piele uscată, eruptie pe piele si probleme ale unghiei.
Aceste probleme ale pielii sunt mai grave si au nevoie de asistentă medicală de urgentă:
– mâncărime brusca sau severă, un rash sau urticarie în timpul chimioterapiei. Acestea pot fi semne ale unei reactii alergice.
– ulceratii pe o zona a corpului în cazul în care vi se administrează tratament, care devin dureroase, umede si/sau infectate. Aceasta se numesc o reactie umeda si poate apare în zonele cu pliuri ale pielii, cum ar fi în jurul urechii, sanului sau feselor.
Medicul dumneavoastră sau asistenta medicală va discuta cu privire la posibilele modificari ale pielii si unghiilor si vă sfătuie de modalitatile de tratament sau prevenire.
Moduri de a gestiona
În functie de tratamentul primit, se recomanda să se ia aceste măsuri pentru a proteja pielea, a preveni infectia si a reduce mâncărimea:
– Folositi produse recomandate numai pentru piele. Folositi săpunuri blânde, care nu irita pielea. Adresati-vă asistentei dumneavoastră sa va recomande lotiuni si creme specifice. Întrebati când si cât de des să le folosti. Întrebati ce produse de piele trebuie evitate. Nu utilizati pulberi sau antiperspirante înaintea radioterapiei.
– Protejati pielea. Întrebati despre lotiuni sau antibiotice pentru piele uscată, mâncărime, piele infectata sau tumefiata. Nu folositi tampoane încălzite, pachete sau bandaje cu gheata pe zona care primesc radioterapie. Barbareste-te mai rar si foloseste un aparat de ras electric sau nu te rade daca pielea este inflamata. Purtati haine de protectie solară si balsam de buze sau tricouri cu mâneci lungi, pantaloni si pălărie cu margine largă, atunci când va plimbati afara.
– prevenirea sau tratarea pielii uscate si mâncărimii pielii (prurit). Evitati produsele cu alcool sau parfum, care poate usca sau irita pielea. Face-ti dusuri scurte sau băi în apa căldută, nu fierbinte. Puneti lotiunea, după uscare de la dus, în timp ce pielea este încă usor umeda. Păstrati casa rece si umeda. Mancati o dieta sanatoasa si beti multe lichide pentru a ajuta la mentinerea pielii umeda si sănătoasa. Aplicarea unui prosop rece sau gheată pe zona afectata, poate ajuta. Acupunctura ajuta, de asemenea, unele persoane.
– prevenirea sau tratarea problemelor minore de unghii. Păstrati unghiile curate si tăiate scurt. Purtati mănusi atunci când spălati vasele, lucati în grădină sau curătati casa.
Dacă pielea dumneavoastră doare în zona în care beneficiaa de un tratament, spuneti medicului dumneavoastră sau asistentei medicale. Pielea ar putea avea o reactie umeda. Cel mai adesea acest lucru se întâmplă în zonele în care pliurile pielii, cum ar fi in spatele urechilor sau sub sani. Aceasta poate duce la o infectie daca nu sunt tratate în mod corespunzător.