Actualizat 25 02 2017/Autor:Dr Plesan Constantin
Limfedem
Limfedemul este o afectiune in care lichidul limfatic nu se scurge in mod corespunzator. Se poate constitui în tesuturi si determina umflarea zonei respective. Aceasta se poate întâmpla atunci când o parte a sistemului limfatic este deteriorat sau blocat, cum ar fi în timpul interventiei chirurgicale pentru a elimina ganglionii limfatici sau dupa radioterapie. Anumite cancere care blocheaza vasele limfatice pot provoca, de asemenea limfedem.
Limfedemul afecteaza de obicei un brat sau picior, dar poate afecta, de asemenea, alte zone ale corpului, cum ar fi capul si gatul. Puteti observa simptome de limfedem la zona corpului în care ati avut o interventie chirurgicală sau ati primit radioterapie. Umflarea de obicei se dezvolta lent, in timp. Se poate dezvolta în timpul tratamentului sau poate începe dupa ani de la terminarea tratamentului.
La început, limfedemul la un brat sau picior poate cauza simptome cum ar fi:
-umflarea si o senzatie de greutate sau durere in brate sau picioare care se poate răspândi la degetele de la maini si picioare
– o deprimare(adancitura) a tegumentului când apăsati pe zona umflata
– umflarea este moale la atingere si este nedureroasa la început
Limfedemul care nu este controlat poate provoca:
-accentuarea umflarii, slăbiciune si dificultăti de miscare a bratului sau piciorului
-mâncărime, roseata, piele calda si, uneori, o eruptie cutanata
-rani care nu se vindeca si un risc crescut de infectii ale pielii, care pot cauza durere, roseată si umflarea zonei
-îngrosarea sau întărirea pielii
-senzatie de piele intinsa, ferma; apăsarea pe zona umflata nu lasă o adâncitură
-pierderea parului
Limfedemul la cap sau gat poate provoca:
-umflarea si o senzatie de disconfort, de piele intinsa pe fata, gat, sau sub barbie
-dificultăti de miscare a capului sau gâtului
Spune-i echipei medicalei, cât mai curând, daca observati aceste simptome. Tratamentul precoce poate preveni sau reduce severitatea problemelor cauzate de limfedem.
Moduri de a gestiona limfedemul
Pasii care se recomanda să fie urmati pentru a preveni limfedemul sau să preveniti agravarea limfedemului:
Protejati pielea. Utilizati lotiune pentru a evita pielea uscata. Folositi protectie solară. Purtati mănusi de plastic cu captuseala din bumbac, atunci când lucrati cu scopul de a preveni zgârieturi, tăieturi sau arsuri. Mentine picioarele curate si uscate. Păstrati unghiile curate si scurte, pentru a preveni unghii incarnate si infectie. Evitati pantofii stransi si bijuteriile strâmte.
Exercitii fizice. Lucrati pentru a mentine în miscare fluidele corporale, mai ales în zonele în care limfedemul s-a dezvoltat. Începeti cu exercitii usoare care vă ajută să se mobilizeze si sa se contracte muschii. Intrebati medicul sau asistenta medicală care sunt cele mai bune exercitii pentru tine.
Drenajul limfatic manual. Vezi un specialist instruit (un terapeut specializat in limfedem) pentru a primi un tip de masaj terapeutic numit drenaj limfatic manual. Masajul terapeutic functionează cel mai bine pentru un limfedem mai mic atunci când este administrat devreme, inainte ca simptomele sa progreseze.
Moduri de a trata limfedemul
Medicul sau asistenta vă poate recomanda să luati aceste măsuri pentru a trata limfedemul:
Purtati confectii sau bandaje compresive. Confectii speciale, cum ar fi maneci, ciorapi, sutiene, pantaloni scurti compresivi, mănusi, bandaje, confectii compresive ale fetei sau gâtului. Unele articole de îmbrăcăminte sunt menite pentru a fi purtate in timpul zilei, in timp ce altele sunt pentru a fi purtate pe timp de noapte.
Alte practici. Echipa medicala va poate recomanda să utilizati dispozitive compresive (pompe speciale care aplică presiune periodic) sau terapia cu laser sau alte tratamente.
Vorbiti cu echipa medicala
Pregatiti-va pentru vizita cu medicul dumneavoastră si faceti o listă de întrebări pentru a cere raspunsuri medicului. Luati în considerare aceste întrebări în lista dumneavoastra:
-Ce pot face pentru a preveni aceste probleme?
-Despre ce simptome ar trebui să-i spun medicului?
-Ce măsuri pot lua pentru a ma simti mai bine?
-Ati recomanda sa consult un terapeut specializat in limfedem ?
-Dacă limfedemul avanseaza, ce articole de îmbrăcăminte specială ar trebui să port în timpul zilei si in timpul noptii?