Actualizat 12 03 2017/Autor: Dr Plesan Constantin
                                                               Edemul
Edemul, este o afectiune in care se acumuleaza lichid in tesuturile organismului. Poate fi cauzat de unele tipuri de chimioterapice, anumite tipuri de cancer, precum si anumite conditii care nu sunt legate de cancer.
Semnele de edem pot include:
– umflarea picioarelor, gleznelor si picioarelor
– umflarea mâinilor si bratelor
– umflarea fetei sau abdomenului
– pielea este pufoasa, luciosa sau lasa urma după ce a fost apăsat tegumentul.
– dificultăti de respiratie, tuse sau batai neregulate ale inimii
Spune-i echipei medicale dacă observati umflarea. Medicul sau asistenta dumneavoastra va stabili care este cauza simptomelor, vă va sfătui ce pasi trebuie urmati si iti prescrie medicamente.
Unele probleme legate de edem sunt grave. Sunati-vă medicul sau asistenta dumneavoastra dacă simtiti modificari de respiratie, aveti batai neregulate ale inimii, umflarea bruscă sau umflarea care se agravează sau se muta în sus in brate sau picioare, castigi in greutate rapid, nu urinezi deloc sau urinezi foarte putin.
Moduri de a preveni sau de a reduce edemul
Puteti lua  masuri pentru a preveni sau reduce umflarea legata de edem includ:
– Fii confortabil. Purtati haine largi si pantofi care nu sunt prea strânsi. Când stai,  ridica-ti picioarele pe un scaun sau perne. Evitati incrucisarea picioarelor atunci cand stati. Discutati cu echipa medicala cu privire la purtarea de ciorapi speciali, mâneci sau mănusi care ajuta circulatia sanguina în cazul în care umflarea este severa.
-Exercitii fizice. Miscarea partii corpului cu edem poate ajuta. Medicul dumneavoastră vă poate sfatui sa faceti exercitii specifice, inclusiv mersul pe jos, pentru a imbunatati circulatia. Cu toate acestea, se recomanda să nu stati sau sa mergeti pe jos prea mult.
-Limiteaza cantitatea de sare(de sodiu) dîn dieta dumneavoastră. Evitati alimentele, cum ar fi chips-uri, bacon, sunca si conserve. Verificati etichetele produselor alimentare pentru continutul de sodiu. Nu adăugati sare sau sos de soia in mancare.
– Luati medicamente. În cazul în care medicul dumneavoastră vă prescrie un medicament numit diuretic, luati-l exact conform instructiunilor. Medicamentul va ajuta la eliminarea lichidului si a sarii din organism.
Vorbiti cu Echipa medicala
Pregatiti-va pentru vizita cu medicul dumneavoastră si faceti o listă de întrebări pentru a cere raspunsuri la ele. Luati în considerare adăugarea acestor întrebări în lista dumneavoastra:
– Medicamentele sau tratamentul meu poate creste riscul de a dezvolta edem?
– Există pasi pe care sa-i urmez pentru a preveni edemul?
– Despre ce simptome sau probleme ar trebui să-i spun medicului?
– Ce măsuri pot lua pentru a ma simti mai bine dacă am observat umflarea?
– Există alimente, băuturi sau activităti pe care ar trebui să le evit?