Actualizat 16 07 2017/Autor: Dr Plesan Constantin
Durere
Cancerul în sine si efectele secundare ale tratamentului cancerului poate provoca uneori durere. Controlul durerii este o parte importantă a planului de tratament al cancerului. Durerea poate suprima sistemul imunitar, creste timpul necesar pentru a vindeca organismul, interfereaza cu somnul si afectează starea de spirit.
Discutati cu echipa medicala cu privire la durere, mai ales în cazul în care:
– durerea nu evolueaza bine sau se agraveaza in timp ce primesti medicamentele antidurere
– durerea revine rapid
– durerea face dificil  să mănânci, sa dormi, sau sa efectuezi activitătile normale
– apare durere noua
– aveti reactii adverse la medicamentele antidurere, cum ar fi somnolenta, greata sau constipatie.
Medicul va lucra cu dumneavoastra pentru a dezvolta un plan de control al durerii, care se bazează pe descrierea durerii facuta de dumneavoastra. Administrarea medicamentului antidurere este o parte importantă a planului. Medicul va discuta cu tine despre utilizarea de droguri pentru a controla durerea si va va prescrie medicamente (incluzand opioide si medicamente nonopioide) pentru a trata durerea.
Modalitati de a trata sau diminua durerea
Aici sunt unele măsuri pe care le puteti lua, pentru a preveni, trata sau diminua durerea:
Țineti evidenta nivelurilor durerii. În fiecare zi, scrie despre orice durere pe care o simti. Scrieti răspunsurile la întrebările de mai jos, care vă va ajuta să descrieti durerea  medicului sau asistentei dumneavoastra.
–  In ce parte a corpului simtiti durerea?
– Ce tip de durere aveti ( ascutita, arsura, acuta sau pulsatila) si unde simtiti durerea?
– Când începe durerea? Cât timp durează durerea?
-Cu ce activităti (cum ar fi mancatul, dormitul, sau alte activitati) interferează durerea?
– Ce face durerea sa se amelioreze sau sa se agraveze? De exemplu, pachete de gheata, tampoane încălzite, sau exercitii fizice ? Medicamentele antidurere ajuta? Cât de multe luati? Cât de des luati medicamente?
– Cât de tare este durerea, pe o scală de la 1 la 10, unde “10” este cea mai intensa durere si “1” este cea mai mica durerea?
Luati medicamentul prescris pentru durere. Luati exact doza de medicament, la momentul potrivit. Nu asteptati până când durerea devine prea  intensa pentru a lua medicamentele de durere. Asteptarea sa apara durerea, pentru a vă lua medicamentul ar putea face sa creasca timpul necesar disparitiei durerii sau sa cresteti cantitatea de medicament necesară pentru a reduce durerea. Nu încetati să luati medicamentul de durere decât dacă medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru. Spuneti medicului sau asistentei medicale, dacă medicamentul nu mai amelioreaza durerea, sau dacă aveti durere, dar nu este încă timpul pentru a lua medicamentul de durere.
Faceti cunostintă cu un specialist in terapia durerii. Specialistii care trateaza durerea de multe ori lucrează împreună, ca parte a echipei medicale paliative. Acesti specialisti pot include un neurolog, chirurg, psihiatru, psiholog sau farmacist.
Întrebati despre medicina integrativa. Tratamentele, cum ar fi acupunctura, biofeedback-ul, hipnoza, terapia prin masaj si terapie fizica pot fi de asemenea utilizate pentru a trata durerea.
Vorbiti cu Echipa medicala
Pregatiti-va pentru vizita cu medicul dumneavoastră si faceti o listă de întrebări pentru a primi raspunsuri la ele. Luati în considerare aceste întrebări în lista dumneavoastra:
– Despre ce probleme sau nivelurile de durere trebuie să-i spun?
– Ce este cel mai probabil ca provoacă durerea?
– Ce pot face pentru a diminua durerea?
-Ce medicament ar trebui sa iau? Dacă durerea nu dispare, ce cantitate de medicament pot lua si când îl pot lua?
– Care sunt efectele secundare ale acestui medicament antidurere? Cât timp vor dura ele?
– Există un specialist in durere pe care il pot întâlni pentru a obtine mai mult sprijin in reducerea durerii ?