Actualizat 23 04 2017/Autor Dr Plesan Constantin
Diareea
Diareea este evacuarea intestinala frecventa de scaune moi sau apoase. Aceasta este un efect secundar comun al anumitor medicamente chimioterapice sau de la radioterapie. Sunt disponibile medicamente pentru a gestiona diareea dacă apare. În unele cazuri, diareea poate duce la deshidratare si trebuie sa fie gestionata in spital sau clinica cu fluide intravenoase si înlocuirea de saruri minerale.
Dacă diareea este severă sau dureaza o lungă perioadă de timp, organismul nu absoarbe suficienta apă si substante nutritive. Acest lucru poate duce la deshidratare sau subnutritie. Tratamentele pentru cancer, sau cancerul în sine, poate provoca diaree. Unele medicamente, infectii si stresul poate provoca, de asemenea diaree. Spune-ti echipei medicale care va trateaza, dacă aveti diaree.
Diareea, care duce la deshidratare (pierdere de prea mult lichid din organism) si niveluri scăzute de sare si potasiu (minerale importante de care are nevoie organismul) poate pune viata în pericol. Sunati echipa medicala care va trateaza, dacă vă simtiti ametit, aveti urina galben-inchis, nu ati urinat sau aveti febră (38 ° C) sau mai mare.
Moduri de a gestiona
Luati urmatoarele măsuri pentru a preveni complicatiile de la diaree:
Bea multe lichide in fiecare zi. Majoritatea oamenilor au nevoie sa bea 8 până la 12 pahare de lichide in fiecare zi. Adresati-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale cât de mult lichide ar trebui să beti în fiecare zi. Pentru diaree severă, doar apa potabila sau lichide intravenos (IV ) pot fi recomandate pentru o perioadă scurtă de timp.
Mananca mese mici, care sunt usoare pentru stomac. Mananca sase pana la opt mese mici pe parcursul zilei, in loc de trei mese mari. Alimentele bogate in sodiu si potasiu(mineralele pe care le  pierzi atunci când ai diaree) sunt alegeri bune pentru majoritatea oamenilor. Limiteaza sau evita alimentele si bauturile care pot agrava diareea. Verificati înainte de a lua medicamente. Discutati cu medicul dumneavoastră sau asistenta medicală înainte de a lua medicamente pentru diaree. Medicul dumneavoastră vă va prescrie medicamentul potrivit.
Păstrati zona anala curată si uscată. Încercati să folositi apă caldă si tampoane pentru a rămâne curat. Te pot ajuta baile calde, de mică adâncime, numai de “sezut”.
Vorbeste cu echipa medicala
Pregatiti-va pentru vizita cu medicul dumneavoastră si faceti o listă de întrebări la care doriti raspunsuri.. Luati în considerare aceste întrebări în lista:
Care este cauza diareei?
Despre ce simptome ar trebui să vorbesc?
Cât de multe lichide ar trebui să beau în fiecare zi?
Pot să vorbesc cu un dietetician pentru a afla mai multe despre produsele alimentare si băuturile, care ar fi cele mai bune pentru mine?
Ce medicament sau măsuri  pot lua pentru a preveni diareea si a reduce durerea rectala?