Actualizat 28 06 2017/Autor: Dr Plesan Constantin
Constipatia
Constipatia este atunci când aveti tranzit intestinal rar, scaunul poate fi tare, uscat si exista dificultate la eliminarea lui. Ati putea avea de asemenea crampe stomacale, balonare si greată, atunci când sunteti constipat.
Tratamentele pentru cancer, cum ar fi chimioterapia poate provoca constipatie. Anumite medicamente (cum ar fi medicamentele antidurere), modificari in dieta, nu se bea suficiente lichide si mai putina activitate,  poate provoca de asemenea constipatie.
Există măsuri pe care le puteti lua pentru a preveni constipatia. Este mai usor sa previi constipatia decat sa tratezi complicatiile ei(ce pot include fecalom sau obstructie intestinala).
Moduri de a preveni sau trata constipatia
Faceti acesti pasi pentru a preveni sau trata constipatia:
Mananca alimente bogate in fibre. Adăugarea de tărâte la produsele alimentare, cum ar fi cereale sau piureuri este o modalitate usoară de a obtine mai multe fibre in dieta ta. Intrebati echipa medicala cât de multe grame de fibre ar trebui să aveti în fiecare zi. Dacă ati avut o obstructie intestinala sau interventii chirurgicale intestinale, nu ar trebui să măncati o dieta bogata in fibre.
Bea multe lichide. Majoritatea oamenilor au nevoie sa bea cel putin 8 pahare de lichid in fiecare zi. Posibil să aveti nevoie de mai mult, în functie de tratamentul dumneavoastră, medicamentele pe care le luati sau  alti factori de sanatate. Consumul de lichide calde sau fierbinti pot ajuta, de asemenea.
Încercati să fiti activi în fiecare zi. Intrebati echipa medicala despre ce exercitii ati putea face. Cei mai multi oameni pot face exercitii usoare chiar si în pat sau scaun. Alte persoane aleg să meargă sau sa faca o plimbare cu bicicletă, timp de 15 până la 30 minute în fiecare zi.
Cititi mai multe despre medicamente. Utilizati numai medicamente si tratamente pentru constipatie, care sunt prescrise de medicul dumneavoastră, deoarece unele pot duce la sangerari, infectii sau alte efecte secundare nocive la oamenii tratati pentru cancer.
Vorbiti cu echipa medicala
Pregatiti-va pentru vizita cu medicul dumneavoastră si faceti o listă de întrebări pentru a cere raspunsuri. Luati în considerare aceste întrebări în lista dumneavoastra:
-Despre ce probleme ar trebui să-i spun medicului ?
-Ce informatii ar trebui să tin in evidenta si sa împărtăsesc medicului? (De exemplu, vi se poate cere sa tineti o evidenta a miscărilor intestinului, mesele pe care le luati si exercitiile fizice pe care le faceti în fiecare zi.)
-Cât de mult lichid ar trebui să beau în fiecare zi ?
-Ce măsuri pot lua pentru a ma simti mai bine ?
– Mi se poate recomanda un dietetician, care să-mi spuna despre alimentele care ar putea sa ma  ajute?
-Ar trebui sa iau medicamente pentru constipatie ? Dacă da, ce medicament trebuie să iau ? Ce medicamente ar trebui să evit ?