Actualizat 25 07 2017/Autor: Dr Plesan Constantin
Căderea părului (alopecie)
Unele tipuri de chimioterapice provoca caderea părului de pe cap si din alte părti ale corpului Radioterapia poate provoca, de asemenea caderea parului in zona corpului care este tratată. Caderea parului este numit alopecie. Discutati cu echipa medicala dacă tratamentul pe care-l faceti v-a determina caderea parului. Medicul dumneavoastră sau asistenta medicală va vor împărtăsi strategii care sa va ajute.
Moduri de a gestiona
Discutati cu echipa medicala cu privire la modalitatile de gestionare înainte si după căderea părului:
– Tratati părul usor. Este bine să utilizati o perie cu peri moi sau un pieptene cu dinti rari. Nu utilizati uscătoare de păr, ondulatoare electrice, sau produse, cum ar fi geluri sau clipuri care pot răni scalpul. Spălati-vă părul cu un sampon blând. Spălati-l mai rar si spalatul sa fie foarte blând. Parul se usuca cu un prosop moale.
– Aveti optiuni. Unii oameni aleg să taie părul scurt, pentru a face fata mai usor atunci când începe să cadă. Altii aleg să-si radă capul. Dacă alegeti să va radeti capul, folositi un aparat de ras electric, astfel încât să nu va taiati. Dacă aveti de gând să cumperati o perucă, cumparati una cand inca mai aveti par, astfel încât să se potriveasca la culoarea parului. Dacă aveti mancarime sau  senzatia de cald la nivelul scalpului, încercati să purtati o esarfă confortabila sau turban.
– Protejati si îngrijiti scalpul. Utilizati protectie solară sau purtati pălărie atunci când vă aflati afara. Alegeti o esarfă confortabila sau pălărie care tine de cald la cap. În cazul în care pielea capului va mănâncă sau este sensibila, folosirea lotiunilor va pot ajuta sa va simtiti mai bine.
– Discutati despre sentimentele dumneavoastra Multi oameni se simt supărati, deprimati sau jenati dupa caderea parului. Vă poate ajuta împărtăsirea acestor sentimente cu cineva care întelege. Unii oameni consideră că este util sa vorbeasca cu alte persoane care au pierdut părul în timpul tratamentului cancerului. Vorbind în mod deschis si sincer cu copiii dumneavoastră si membrii apropiati ai familiei, toate acestea va pot ajuta. Spune-le că vă asteptati să-si piardă părul în timpul tratamentului.
Moduri de a ingriji părul atunci când recreste
– Fii delicat. Când parul incepe sa creasca din nou, este bine să fiti blând cu el. Evitati prea mult  periaj, ondulare electrica si uscare prin suflare. Trebuie sa va spalati parul mai rar.
– După chimioterapie. Părul de multe ori creste din nou în 2 până la 3 luni dupa ce tratamentul s-a incheiat. Parul va fi foarte bine atunci când începe să crească din nou. Uneori, noul par poate fi onculat sau mai drept, sau chiar de culoare diferită. În timp el poate reveni la cum a fost înainte de tratament.
– După radioterapie. Părul de multe ori creste din nou în 3 până la 6 luni după ce tratamentul s-a încheiat. Dacă ati primit o doză foarte mare de radiatii parul poate creste la loc, mai subtire sau nu mai creste deloc in partea corpului care a primit radiatii.