Actualizat 15 05 2017/Autor: Dr Plesan Constantin
Anemia
Anemia este o afectiune care face să vă simtiti foarte obosit, ametit si sa respirati dificil. Alte semne de anemie pot include dureri de cap, ameteală sau lesin, bătăi rapide ale inimii  si/sau piele palida.
Tratamentele pentru cancer, cum ar fi chimioterapia si radioterapia, precum si cancere care afectează măduva osoasă, pot provoca anemie. Când esti anemic, corpul tau nu are destule celule rosii in sange. Celulele rosii sunt celulele care transporta oxigenul de la  plămâni in tot corpul pentru a-l ajuta să functioneze corect. Testele de sange sunt utile pentru a verifica daca exista sau nu anemie. Tratamentul pentru anemie este bazat  pe simptomele prezente si cauza anemiei.
Moduri de a gestiona
Aici sunt unele măsuri pe care le puteti lua, dacă aveti oboseala cauzată de anemie:
– Economisiti energie si cereti ajutor. Alege cele mai importante lucruri de făcut în fiecare zi. Când oamenii se ofera sa va ajute, să o facă. Ei te pot duce la medic, iti pot prepara mesele, sau fac alte lucruri pe care tu nu le poti face, pentru ca esti prea obosit pentru a face.
-Echilibreaza repausul cu activitatea. Ia pauze scurte în timpul zilei, dar păstrează în minte faptul că prea mult repaus la pat poate face sa te simti slabit. Ar putea sa va simtiti mai bine dacă faceti plimbări scurte sau de a exersa un pic în fiecare zi.
– Mânca si bea bine. Discutati cu medicul dumneavoastră, asistenta medicală sau un dietetician pentru a afla ce alimente si băuturi sunt cele mai bune pentru tine. Poate fi necesar să mănânci alimente care sunt bogate in proteine sau fier.
Aflati mai multe despre modalitatile de a gestiona oboseala cauzată de anemie în timpul chimioterapiei.
Vorbiti cu Echipa Medicala
Pregatiti-va pentru vizita cu medical dumneavoastră si faceti o listă de întrebări pentru a cere raspunsuri medicului. Luati în considerare adăugarea acestor întrebări în lista dumneavoastra:
– Care este cauza anemiei?
– Ce probleme ar trebui să-i spun medicului ?
– Ce măsuri pot lua pentru a ma simti mai bine?
– Ar putea pastilele cu fier, o transfuzie de sange, sau alte tratamente să mă ajute?
– Vrei sa-mi dai numele unui dietetician care ar putea să-mi dai sfaturi?