Osimertinib(Tagrisso)

Aprobare initiala in SUA: 2015

Indicatii si utilizare:
1. tratamentul de primă linie al pacienților adulți cu cancer bronho-pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC) local avansat sau metastazat, cu mutații activatoare ale receptorului pentru factorul de creștere epidermal (EGFR)
2. tratamentul pacienților adulți cu NSCLC local avansat sau metastazat, cu mutație pozitivă T790M a EGFR.
Mecanism de acţiune
Osimertinib este un inhibitor de tirozin kinază (TKI). Este un inhibitor ireversibil al receptorilor factorului de creştere epidermal (EGFR), care exprimă mutaţiile sensibilizante (EGFRm) şi mutaţia T790M care determină rezistenţă la TKI.
Metabolizare
Studiile in vitro au arătat că osimertinib este metabolizat predominant prin CYP3A4 şiCYP3A5.
Pe baza studiilor in vitro, după administrarea orală de osimertinib au fost identificaţi ulterior în plasmă 2 metaboliţi farmacologic activi(AZ7550 şi AZ5104) atât la animale, cât şi la om; AZ7550a demonstrat un profil farmacologic similar osimertinib, iar AZ5104 a demonstrat o potenţă mai mare atât asupra EGFR cu mutaţie, cât şi fără mutaţie.
Căile principale de metabolizare a osimertinib sunt reprezentate de oxidare şi dealchilare.
Eliminare
După o doză orală unică de 20mg, 67,8% din doză a fost recuperată în materiile fecale (1,2% ca produs părinte), iar 14,2% din doza administrată (0,8% ca produs părinte) s-a regăsit în urină, până în ziua 84 de colectarea probelor. Forma nemodificată de osimertinib a reprezentat aproximativ 2% din cantitatea eliminată, cu 0,8% în urină şi 1,2% în materiile fecale.
Forma de prezentare
Tablete de 40mg si 80 mg
Dozaj si administrare
Doza recomandată este de 80 mg osimertinib o dată pe zi.
Osimertinib poate fi administrat cu sau fără alimente la aceeaşi oră în fiecare zi.
Acest medicament este pentru administrare orală. Comprimatele trebuie înghiţite întregi, cu apă şi nu trebuie sfărâmate, divizate sau mestecate.
Întreruperea administrării şi/sau reducerea dozelor ar putea fi necesare în funcţie de parametrii individuali de siguranţă şi tolerabilitate. Dacă este necesară reducerea dozei, atunci doza trebuie redusă la 40 mg o dată pe zi.
Contraindicatii
Niciuna
Atentionari si Precautii
Boala pulmonară interstițială (BPI) / Pneumonită: A apărut la 3,9% dintre pacienți. Se intrerupe permanent TAGRISSO la pacienții diagnosticați cu BPI/Pneumonită.
Prelungirea intervalului QTc: Monitorizați electrocardiograma și electroliții la pacienții cu antecedente sau predispoziții pentru prelungirea QTc sau la cei care iau medicamente despre care se știe că prelungesc intervalul QTc. Intrerupeti si apoi reluati la o doză redusă sau întrerupeți definitiv TAGRISSO.
Cardiomiopatie: a apărut la 2,6% dintre pacienți. Efectuați monitorizarea cardiacă, inclusiv evaluarea fracției de ejecție a ventriculului stâng (LVEF) la pacienții cu factori de risc cardiac.
Keratită: consultați oftalmologic prompt pacienții cu semne și simptome de cheratită pentru evaluare.
Toxicitate embrio-fetală: TAGRISSO poate provoca leziuni fetale. Sfătuiți femeile cu risc potențial pentru făt să utilizeze contracepția eficientă în timpul tratamentului cu TAGRISSO și timp de 6 săptămâni după doza finală. Sfătuiți bărbații să utilizeze contracepția eficientă timp de 4 luni, după ultima doză de TAGRISSO.
Reactii adverse
Reactiile adverse cele mai frecvente (≥20%) au fost diaree, uscaciunea pielii, toxicitate la nivelul unghiilor, stomatita, oboseala, apetit scazut.
Utilizarea la populatii specifice
Lactatia: nu se alimenteaza nou nascutul la san
Insuficienţă hepatică
Osimertinib este excretat predominant la nivel hepatic şi astfel, pacienţii cu insuficienţă hepatică ar putea avea o expunere crescută.
Nu se recomandă ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară (bilirubină totală ≤ limita superioară normală (LSN) şi aspartataminotransferaza (AST) >LSN sau bilirubina totală >1,0 până la 1,5x LSN şi orice valoare AST) sau insuficiență hepatică moderată (bilirubină totală între 1,5 și 3x LSN și orice valoare AST) dar se recomandă prudenţă la administrarea TAGRISSO la aceşti pacienţi. Siguranţa şi eficacitatea acestui medicament nu au fost stabilite la pacienţi cu insuficienţă hepatică severă.
Insuficienţă renală
Nu este recomandată ajustarea dozei la pacienţi cu insuficienţă renală uşoară, moderată sau severă. Sunt disponibile date limitate la pacienţi cu insuficienţă renală severă. Siguranţa şi eficacitatea acestui medicament nu au fost stabilite la pacienţi cu boală renală în stadiu terminal[clearance la creatinină (ClCr)<15ml/min, calculat prin metodaCockcroft şi Gault] sau la pacienţi dializaţi.
Se recomandă prudenţă în tratamentul pacienţilor cu insuficienţă renală severă sau cu boală renală în stadiu terminal.

 

15 09 2109