MAMOGRAFIE
PROGRAMARE LA MAMOGRAFIE
Se poate face prin prezentare directa sau telefonic.
Telefonic se apeleaza la telefon 0352 405 338/339
Prin prezentare directa va solicita asistentei de la Primiri programare pentru mamografie
Mamografia se efectueaza zilnic intre orele 12.00-14.00
Asistenta de la primiri va programa pacienta in registrul de programari, trecand Nume, Prenume, adresa, telefon, data programarii
Numarul de programari maxim pe zi este de 5 paciente
Pacienta va prezenta recomandarea de mamografie sau daca se face in scop screening
PRET: 250 RON
DEFINITIE MAMOGRAFIE
O mamografie este o examinare cu raze X a sânului. Este utilizat pentru a detecta și diagnostica boala de sân la femeile care fie au probleme ale sânilor(mamografie diagnostica), cum ar fi nodul, durere sau scurgeri la mamelon, fie pentru femeile care nu au probleme ale sânilor(mamografie screening). Procedura permite detectarea cancerelor de sân, a tumorilor benigne și a chisturilor înainte ca acestea să poată fi detectate prin palpare.
Mamografia nu poate dovedi că o zonă anormală este cancer, dar dacă exisata o suspiciune semnificativă de cancer, țesutul va fi îndepărtat prin biopsie.
Tehnologia mamografiei digitale permite o imagistică îmbunătățită a sânilor, în special pentru femeile cu vârsta mai mică de 50 de ani, femeile cu țesut mamar dens și femeile în premenopauză sau perimenopauză.
Mamografia digitală oferă imagini electronice ale sânilor care pot fi îmbunătățite de tehnologia computerizată, stocate pe computere și chiar transmise electronic în situațiile în care este necesar accesul de la distanță la mamografie. Procedura pentru o mamografie digitală se efectuează practic în același mod ca o mamografie standard.
TIPURI DE MAMOGRAFIE
Mamografie screening. O mamografie screening este o radiografie a sânului utilizată pentru a detecta modificări ale sânilor la femeile care nu prezintă semne sau simptome de cancer de sân. De obicei implică 2 raze X la fiecare sân. Folosind o mamografie, este posibilă detectarea unei tumori care nu poate fi simțită.
Colegiul American de Radiologie (ACR) și Society of Breast Imaging (SBI) recomandă ca femeile fara semne sau simptome de cancer de san să facă mamografii anuale începând cu vârsta de 40 de ani.
Femeile care prezintă un risc crescut de cancer de sân sau cu antecedente de cancer de sân pot fi examinate de rutină cu mamografie(anual).
Mamografie diagnostica. O mamografie de diagnostic este o radiografie a sânului utilizată pentru a diagnostica modificări neobișnuite ale sânului, cum ar fi nodul, durerea, îngroșarea sau scurgerea mameloanelor sau o modificare a dimensiunii sau formei sânului.
Femeile cu vârsta peste 30 de ani ar trebui să fie supuse unei mamografii diagnostice dacă au simptome, cum ar fi nodul palpabil, îngroșarea sau indentarea pielii sânilor, scurgerea sau retracția mamelonului, răni erozive ale mamelonului sau durere la sân.
RISC DE IRADIERE
Mamografia modernă implică o cantitate mică de expunere la radiații, chiar mai mică decât o radiografie toracică standard. În medie, doza totală de radiații pentru o mamografie tipică cu două vizualizări ale fiecărui sân este de aproximativ 0,4 milisieverts, sau mSv. (Un mSv este o măsură a dozei de radiație).
Pentru a pune în perspectivă, americanii sunt în mod normal expuși la 3 mSv de radiații în fiecare an doar din mediul lor natural.
Majoritatea testelor de diagnosticare de rutină emit cantități extrem de mici de radiații. Un pacient va obține 0,4 mSv de la o mamografie.
Pentru expuneri sub 10 mSv, nu există suficiente date bune pentru a trage concluzii clare privind riscul de cancer.
Desi razele X repetate pot crește riscul de cancer de sân în timp, riscul este foarte mic. Studiile arată că beneficiile unei mamografii depășesc riscurile expunerii la radiații pentru majoritatea femeilor. De fapt, mamografia este cea mai eficientă metodă de depistare precoce a cancerului de sân.
2.Dacă sunteți însărcinată sau bănuiți că ați putea fi însărcinată, trebuie să vă informați medicul sau asistenta medicală. Expunerea la radiații în timpul sarcinii poate duce la malformații congenitale. Dacă este necesar să faceți o mamografie, se vor lua măsuri de precauție speciale pentru a minimiza expunerea la radiații a fătului.
Utilizarea sortului abdominopelvin este recomandat femeilor care sunt sau pot fi însărcinate la momentul examenului
În timpul sarcinii, densitatea țesutului mamar crește, ceea ce face mai dificilă citirea imaginilor produse într-o mamografie.
Dacă nu există niciun motiv pentru a suspecta o problemă, majoritatea medicilor recomanda amânarea mamografiei anuale până după nașterea copilului.
Dacă detectați un nodul la sân sau aveți un risc ridicat de cancer de sân, se poate recomanda inițial o ecografie la sân, dar aceasta poate să nu fie întotdeauna suficientă.
Dacă este necesar să faceți o mamografie în timp ce sunteți însărcinată, informați asistentul medical că sunteți însărcinată și acesta vă va proteja zona abdomino pelvina cu un sort de plumb înainte de a face mamografie.
3.Anumiți factori sau condiții pot interfera cu o mamografie. Acestea include următoarele:
-Pudră de talc, deodorant, creme sau loțiuni aplicate sub brațe sau pe sâni. Nu utilizați deodorant, pudră, loțiune sau parfum în ziua examenului. Particulele metalice din pulberi și deodorante ar putea fi vizibile pe mamografie și pot provoca confuzie.
– Implanturile mamare, deoarece pot împiedica vizualizarea completă a sânului. Acest lucru este important deoarece implanturile mamare pot ascunde o parte de țesut mamar, ceea ce ar putea îngreuna pentru radiolog să vadă cancerul de sân atunci când se uită la imaginile mamografiei.
PREGATIREA PENTRU MAMOGRAFIE
PROGRAMARE:
Mamografia se poate efectua in orice zi a lunii, dar nu este recomandata in saptamana dinaintea ciclului menstrual, cand sanii pot fi sensibili. Cel mai bun moment pentru a efectua mamografia este la o saptamana dupa menstruatie.
Nu se indica folosirea deodorantelor cu pulberi sau pudra la nivelul axilelor si sanilor in ziua efectuarii mamografiei. Particulele metalice din pulberi și deodorante ar putea fi vizibile pe mamografie și pot provoca confuzie.
Nu utilizați deodorant, pudră, loțiune sau parfum în ziua examenului.
Daca nu este prima investigatie de acest fel, este foarte important ca pacienta sa aiba asupra sa toate investigatiile facute anterior la nivelul sanilor (mamografii, ecografii sau examene IRM), pentru ca radiologul sa poata compara imaginea respectiva cu cea prezenta si sa stabileasca evolutia posibilelor leziuni existente.
Se poate face mamografie in timp ce alaptati ?.
Răspunsul la această întrebare este da, se poate face mamografie în timp ce alăptați. Cantitățile mici de radiații la care sunteți expus nu vor afecta în niciun fel aprovizionarea cu lapte și nu va trebui să așteptați o anumită perioadă de timp înainte de a putea alăpta din nou. De fapt, vă puteți alăpta în siguranță copilul de îndată ce imagistica este terminata.
Trebuie să vă scoateți îmbrăcămintea de la talie în sus. Se recomanda ca toate bijuteriile și obiectele de valoare sa fie lasate acasă.
Sorturi de plumb pentru protectie in efectuarea mamografiei
–Folosirea scuturilor tiroidiene în timpul examenelor de mamografie nu este susținută de literatura științifică și ar putea duce la creșteri inutile ale dozei la sâni din cauza examenelor mamografice repetate. Astfel, folosirea scuturilor tiroidiene nu este recomandata.
Utilizarea sortului abdominopelvin este voluntară și este recomandat doar femeilor care sunt sau pot fi însărcinate la momentul examenului.
Referinte
- Manualul Utilizatorului
- Mamografie Curs
- RadiologyInfo-Mammography
https://www.radiologyinfo.org/en/info/mammo - NIH–Mammography
https://www.nibib.nih.gov/science-education/science-topics/mammography - Mammograms – NCI (cancer.gov)
- https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/mammograms
- Mammography (Mammogram) (radiologyinfo.org)