IMUNOTERAPIE

Sistemul imunitar uman are capacitatea de a găsi și distruge celulele canceroase. Dar celulele canceroase se pot ascunde uneori de sistemul imunitar și pot evita să fie distruse. De asemenea, celulele canceroase pot opri sistemul imunitar să funcționeze corect. Imunoterapia ajută la întărirea sau restabilirea capacității sistemului imunitar de a lupta împotriva cancerului. Imunoterapia este uneori numită terapie biologică.

Sistemul imunitar și modul în care funcționează imunoterapia

Sistemul imunitar apără și protejează corpul de infecții și boli. Este alcătuit din organe, celule speciale și substanțe care lucrează împreună pentru a găsi și a lupta împotriva germenilor precum viruși sau bacterii sau celule anormale sau nesănătoase care provoacă boli precum cancerul. Germenii și celulele canceroase au molecule pe suprafața lor (numite antigene ) care declanșează sistemul imunitar să le găsească și să le distrugă. Dar unele celule canceroase se pot ascunde de sistemul imunitar, deoarece seamănă mult cu celulele normale. În unele cazuri, sistemul imunitar poate găsi celule canceroase, dar nu este suficient de puternic pentru a le distruge pe toate. Și unele celule canceroase pot chiar schimba modul în care sistemul imunitar răspunde, astfel încât să nu funcționeze corect.

Imunoterapia întărește sistemul imunitar sau ajută sistemul imunitar să găsească cancerul și să-l atace. Imunoterapia este utilizată pentru:

  • oprirea sau încetinirea creșterii cancerului
  • împiedică răspândirea cancerului în alte sedii ale corpului
  • ajuta sistemul imunitar să funcționeze mai bine pentru a distruge celulele canceroase
  • furnizează toxine, cum ar fi radiațiile sau chimioterapia, direct celulelor canceroase

Tipuri de imunoterapie

Pentru a trata cancerul sunt utilizate diferite tipuri de imunoterapie.

Tipuri de imunoterapie pentru cancer

Există mai multe tipuri principale de imunoterapie utilizate pentru a trata cancerul și multe sunt în curs de studiu. Pentru mai multe informații despre imunoterapia ca tratament pentru un anumit cancer, vă rugăm să alegeți un tip de cancer.

Inhibitori ai punctelor de control: Aceste medicamente iau practic „frânele” sistemului imunitar, ceea ce îl ajută să recunoască și să atace celulele canceroase.

Anticorpi monoclonali (mAbs sau MoAbs): Acestea sunt versiuni artificiale ale proteinelor sistemului imunitar. mAb-urile pot fi foarte utile în tratarea cancerului, deoarece pot fi proiectate pentru a ataca o parte foarte specifică a unei celule canceroase.

Terapia cu celule T cu receptorul antigen himeric (CAR): această terapie preia unele celule T din sângele unui pacient, le amestecă cu un virus special care face ca celulele T să învețe cum să se atașeze de celulele tumorale și apoi le redă înapoi pacientului, astfel încât să poată găsi, să se atașeze și să distruga cancerul.

Imunomodulatoare: acest grup de medicamente întărește în general părți ale sistemului imunitar pentru a trata anumite tipuri de cancer.

Vaccinuri împotriva cancerului: Vaccinurile sunt substanțe introduse în organism pentru a începe un răspuns imun împotriva anumitor boli. De obicei, considerăm că acestea sunt date oamenilor sănătoși pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor. Dar unele vaccinuri pot ajuta la prevenirea sau tratarea cancerului.

Viruși oncolitici: Acest tratament folosește viruși care au fost modificați într-un laborator pentru a infecta și ucide anumite celule tumorale.

Citokine: Acest tratament folosește citokine (proteine mici care transportă mesaje între celule) pentru a stimula celulele imunitare să atace cancerul.