Disfunctia sexuala la barbati(DE)
Tratamentul cancerului, în special terapia hormonală si terapia directionată spre pelvis(radioterapia), poate afecta de multe ori functia sexuala. În plus, depresia si anxietatea, care sunt comune la supravietuitori cu cancer, pot contribui la problemele sexuale. Astfel, disfunctia sexuală este comună la supravietuitori si poate provoca accentuarea suferintei si au un impact negativ asupra calitatii vietii Cu toate acestea, functia sexuala nu este discutata de multe ori cu supravietuitorii. Motivele pentru aceasta includ o lipsa de instruire a medicilor specialisti, disconfortul medicilor pe aceasta tema si timpul insuficient pentru discutie în timpul vizitelor. Cu toate acestea, există strategii eficiente pentru tratarea disfunctiei sexuale masculine, facand aceste discutii o parte importanta a ingrijirii pacientilor cu cancer.
Conferinta NIH(Institutul National de Sanatate din SUA) despre Impotenta a definit impotenta ca “disfunctie erectila masculina, care este incapacitatea de a obtine sau de a mentine o erectie suficientă pentru o performantă sexuală satisfăcătoare. “De fapt, impotenta si disfunctia erectila (DE) nu sunt sinonime. Impotenta poate implica probleme de dorinta sexuala, orgasm, sau ejaculare, care nu sunt în mod necesar legate de obtinerea sau mentinerea unei erectiei.
DE apare frecvent în populatia generală si creste cu vârsta. Intr-un studiu, 33% dintre bărbati în vârstă de cel putin 75 ani au raportat DE moderata sau mai grava. DE este, de asemenea, foarte frecventa la supravietuitorii cu cancer de sex masculin. Modalitătile de tratament anticanceros utilizate într-o varietate de cancere au potentialul de a afecta vasele de sânge, ceea ce duce la reducerea circulatia sangelui la nivelul penisului si/sau deteriorarea sistemului nervos autonom. Astfel rate mai mari de DE sunt observate la supravietuitori cu cancer decât la populatia generală. Prevalenta DE la supravietuitorii de sex masculin cu cancer colorectal a fost cuprinsa intre 45%-75% si a fost raportată la până la 90% din supravietuitorii cu cancer de prostată.
In 2005, Asociatia Americana Urologica (AAU) a publicat un Ghid privind tramentul DE; a fost revizuit si confirmat ca încă valabilă de AAU în 2011.
Evaluare functiei sexuale la barbati
Supravietuitorii cu cancer de sex masculin ar trebui să fie întrebati despre functia lor sexuala la intervale regulate. Pacientii ar trebui să fie întrebati despre activitatea lor sexuala înainte sa fi fost diagnosticati de cancer si perceptia lor privind impactul tratamentului cancerului pe activitatea si intimitatea lor sexuala. Un chestionar cantitativ, cum ar fi Inventarul de Sanatate Sexuala pentru Bărbati (ISSB) poate fi considerat pentru a ajuta la identificarea pacientilor care ar putea beneficia de un tratament de DE.
Pacientii cu preocupari legate de functia lor sexuala ar trebui să fie supusi unei evaluari mai aprofundate, incluzand screening pentru posibile  probleme psihosociale(adică, anxietate, depresie, probleme de relatie, utilizarea de medicamente sau alcool) care pot contribui la disfunctiile sexuale. Identificarea prescriptiei si a medicamentelor vandute la magazin fara reteta (în special terapia hormonala sau opioide) care ar putea fi factori care contribuie, este de asemenea importanta. Un examen fizic focalizat poate fi, de asemenea, de ajutor si ar trebui să includă examinarea sanilor(pentru ginecomastie), abdomen, penis(falus) si scrot/testicule.
Este important sa fie estimat riscul cardiovascular pentru toti barbatii cu DE, in special cei cu afectiuni cardiace. Boala cardiovasculara si DE impart aceeasi factori de risc si de multe ori coexista. Activitatea sexuala este considerata echivalenta cu mersul pe jos, 1 mila terestra(1602 metri) în 20 de minute pe o suprafată plană sau catararea a 2 randuri de scări în 20 de secunde. Barbatii care nu pot efectua aceste exercitii fără simptome sunt considerati a fi la mare risc pentru evenimente adverse asociate cu activitatea sexuală si ar trebui să fie trimisi la un cardiolog înainte de tratament pentru DE.
Tratamentul disfunctiei sexuale la barbati
Tratamentul pentru DE incepe cu modificarea factorilor de risc, cum ar fi renuntarea la fumat, pierderea in greutate, cresterea activitatii fizice si evitarea consumului de alcool in exces. In plus, tratamentul problemelor psihosociale, cu trimitere la terapia de cuplu, poate atenua adesea simptomele de DE.
Inhibitori orali de Fosfodiesteraza tip 5 (PDE5i) s-au dovedit a ameliora simptomele de DE si sunt bine tolerati. Multe studii au demonstrat, de asemenea, eficacitatea si tolerabilitatea PDE5i pentru tratarea DE la pacientii cu cancer si supravietuitorii de cancer. Foarte important, PDE5i sunt contraindicati la pacientii care iau nitrati oral, pentru că împreună poate duce la o scădere periculoasă a tensiunii arteriale.
Momentul si doza de PDE5i trebuie începută conservator si ar trebui să fie crescuta la doza maximă, dacă este necesar. Pacientul ar trebui să fie monitorizat periodic pentru eficacitate, efecte secundare, precum si orice modificari semnificative în starea de sănătate. Un tratament potrivit cu PDE5i este definit ca cel putin 5 incercari(ocazii) diferite, la doza maximă, înainte de a se raporta ca neeficienta, cu exceptia cazului in care motivul pentru mai putine incercari(ocazii) este un efect secundar inacceptabil. Un alt PDE5i poate fi incercat dupa esecul primei linii de terapie cu PDE5i
Dacă si a doua linie de terapie cu PDE5i esuează, interventii suplimentare pot fi luate în considerare si trimitere la un urolog. Aceste optiuni includ al doilea nivel de interventii, cum ar fi supozitoare intrauretral cu alprostadil, terapie intracavernoasa  cu droguri injectabile vasoactiv  si dispozitive de constrictie sau cu vacuum(VCD).
 Un al treilea nivel de interventie si definitivă, implantarea de proteza a penisului, poate fi luat în considerare.
Optiunile de tratament pentru DE includ următoarele:
-Consiliere sexuală, dacă cauze organice nu pot fi găsite pentru disfunctia erectila
-Medicamente pe cale orala
-Medicamente injectate, implantate sau aplicat local
-dispozitive de vacuum extern si constrictie
-Chirurgie
Multi pacienti cu DE au, de asemenea, boli cardiovasculare; astfel, tratamentul DE la acesti pacienti trebuie să ia in considerare riscuri cardiovasculare.
1. Inhibitorii orali ai fosfodiesterazei de tip 5 (PDE5i
Potrivit recomandarilor Asociatiei Americane de Urologie (AUA), inhibitorii orali ai fosfodiesterazei de tip 5 (PDE5i) sunt prima linie de terapie cu exceptia cazului în in care sunt contraindicati.
Se pot folosi urmatoorii agenti medicamentosi:
-Sildenafil(Viagra)
-Vardenafil(Levitra)
-Tadalafil(Cialis, Adcirca)
-Avanafil(Stendra)
2. PGE1(Alpostadil)
La pacientii cu DE refractari la inhibitori ai PDE5 orale, unul dintre acesti agenti pot fi combinati cu o injectie de PGE1(prostaglandina E1, produsul comercial Alprostadil).
3. Implantarea percutanata de stenturi cu zotarolimus
Într-un studiu prospectiv, multicentric, studiu cu un singur brat de pacienti cu DE care au prezentat un răspuns suboptimal la inhibitori ai PDE5i, cercetatorii au descoperit ca implantarea percutanata de stenturi cu zotarolimus în leziunile aterosclerotice focale a fost atât sigura cat si fezabila si a fost asociata cu o ameliorare semnificativa clinic a functiei erectile.
4. Substitutia hormonala poate ajuta barbatii cu hipogonadism sever si poate fi utila ca terapie adjuvantă, atunci când alte tratamente sunt fără succes. Substitutia cu androgeni  este disponibila în preparate orale (rar folosite), injectabile, gel si transdermice.
5. Terapia de injectare intracavernoasă poate fi considerata si este aproape întotdeauna eficientă dacă vascularizatia în corpii cavernosi este sănătoasa. Agentii utilizati includ următoarele:
-Alprostadil (cel mai frecvent)
-Fentolamină
-Papaverină
6. Formularea de prostaglandine (PGE1) sub forma de mici supozitoare intrauretrale(Alpostadil) care pot fi inserate in uretra. Acest lucru poate fi util pentru oamenii care nu doresc să folosească auto-injectii sau cei la care medicamente pe cale orala au esuat.
Dispozitivele externe care pot fi utilizate includ următoarele:
-Dispozitive de vid pentru a atrage sânge în penis
-Dispozitive constrictie plasate la baza penisului pentru a mentine erectia
Tratamentul chirurgical Pacientii selectati cu DE sunt candidati pentru tratamentul chirurgical. Procedurile care trebuie luate în considerare includ următoarele:
-Revascularizare (rar indicată)
-Eliminarea chirurgicala a fluxului venos (rar indicată)
-Plasarea implantului de penis(semirigid sau o tija implant maleabila, implant complet gonflabil).
Terapia chirurgicala este ultima optiune luată în considerare în practica curentă
Prevenirea DE
Măsurile propuse pentru a preveni DE includ următoarele:
-Tratarea optimă a diabetului zaharat, boli de inima, hipertensiunii arteriale si
-Modificarea stilului de viata pentru a imbunatati functia vasculara (de exemplu, nu fumeaza, mentinerea greutatii corporale ideale si efectuarea de exercitii fizice regulate)