Efectele adverse gastro-intestinale sunt frecvente in randul pacientilor cu cancer.
Leziunile orale
Leziunile orale, cum ar fi ulcerul, infectiile si inflamatiile, sunt comune.
Candidoza orală poate fi tratata cu suspensie orală de nistatin 5 până la 10 ml de patru ori pe zi, clotrimazol pentru supt 10 mg de 4 x/zi, sau fluconazol po 100 mg odată / zi.
Mucozita datorită radioterapiei poate provoca dureri si împiedică aportul oral suficient, ceea ce duce la subnutritie si pierderea in greutate. Clătiri cu analgezice si anestezice topice(lidocaină 5-10 ml la 2 ore sau alte amestecuri disponibile în comert) înainte de mese, o dieta blanda fără alimente citrice sau sucuri si evitarea temperaturilor extreme, poate permite pacientilor să mănânce si să-si mentină greutatea. Dacă nu, un tub de alimentare poate fi de ajutor în cazul în care intestinul subtire este functional. Pentru mucozita severă si diaree sau un intestin anormal functional, alimentatia parenterală poate fi necesară.
Diaree
Diareea din cauza radioterapiei pelviene sau chimioterapiei poate fi atenuata cu medicamente antidiareice(de exemplu, suspensie caolin/pectină 60 – 120 ml concentratie normala sau 30-60 ml suspensie concentrata, po la primul semn de diaree si după fiecare scaun; loperamidă 2 până la 4 mg po după fiecare scaun; sau difenoxilat/atropină 1- 2 comprimate po la 6 h). Pacientii care au suferit interventii chirurgicale abdominale sau au primit antibiotice cu spectru larg cu trei luni in urma, trebuie să efectueze teste din scaun pentru Clostridium difficile.
Constipatie
Constipatia poate rezulta din consumul de opiacee. Un laxativ stimulent, cum ar fi Senna  2 – 6 tablete po la culcare sau bisacodyl 10 mg po la culcare, atunci când se anticipează consumul de opiacee repetat. Constipatia stabilită poate fi tratata cu diverse medicamente (de exemplu, bisacodil 5-10 mg po la 12-24 h, lapte de magneziu 15- 30 ml po la culcare, lactuloza 15 – 30 ml la 12 – 24 h, Mg citrat 250 – 500 ml po odată). Clismele si supozitoarele trebuie evitate la pacientii cu neutropenie sau trombocitopenie.
Anorexie
Pofta de mâncare se poate reduce secundar tratamentului cancerului sau unui sindrom paraneoplazic. Corticosteroizi (de exemplu, dexametazonă 4 mg po odată/zi, prednison 5 – 10 mg po odată / zi) si acetat de megestrol 400 – 800 mg odată/zi sunt cele mai eficiente. Cu toate acestea, avantajele principale sunt cresterea variabila a poftei de mâncare si a greutatii si nu ameliorarea supravietuirii sau calitatea vietii.