Ultima revizuire: 03 04 2016
Cancerul capului si gâtului la varstnici
Chirurgia este asociata cu rezultate clinice bune cu ratele de complicatie acceptabile la pacientii in varsta; cu toate acestea, ratele de complicatie cresc cu comorbiditătile.
Într-o analiză retrospectivă a pacientilor in varsta (≥ 70 de ani ), rata globala a complicatiilor a fost de 63% si 54% dintre pacienti au prezentat complicatii importante chirurgicale si/sau medicale. Disectia ganglionara cervicala bilaterala, sexul masculin, prezenta a două sau mai multe comorbiditatii si stadiu avansat al bolii au fost asociate cu complicatii postoperatorii.
Pacientii in varsta (≥ 70 ani) cu carcinom cu celule scuamoase al capului si gatului (inoperabil), care sunt tratati cu RT prezinta SG similare cu pacientii mai tineri. Desi nu au existat diferente semnificative in toxicitatile tardive la pacientii in varsta, comparativ cu cei sub 70 de ani(urmarirea medie de 3 ani), toxicitatea severă acuta functionala de grad 3 si 4 a fost semnificativ mai frecventă la pacientii in varsta (67% pentru pacientii de ≥ 65 de ani, comparativ cu 49% pentru pacientii mai tineri).
Putini pacienti cu varsta peste 70 au fost inclusi în studiile de evaluare a chimioterapiei de inductie si există date limitate cu privire la eficacitatea si toxicitatea unei astfel de abordări la acest subgrup de pacienti.
Trialurile randomizate si meta-analizele au raportat că chimioradioterapia concomitenta
ofera un beneficiu mai mare decât RT sau chimioterapia de inductie singura, dar pacientii in varsta au, de asemenea, un risc mai mare pentru toxicitate acută.
Într-un studiu prospectiv randomizat care a inclus 255 de pacienti ≥ 60 ani, chimioradioterapia concomitenta a fost superioara RT singure sau Chimioterapiei de inductie urmată de RT pentru conservarea laringelui si controlul locoregional la pacientii (atat in varsta cat si mai tineri de 60 de ani) cu cancer laringian localizat.
În meta-analiza chimioterapiei în cancerul capului si gatului, chimioradioaterrapia concomitenta a oferit un beneficiu semnificativ pe SG de 4.5% la 5 ani, comparativ cu RT singura in monoterapie la pacientii cu cncer scuamos al capului si gatului non-metastatic, inoperabil.
Cu toate acestea,  beneficiu pe supravietuire a scăzut cu cresterea vârstei(≥ de 71 de ani). Într-o alta analiza retrospectiva, vârsta înaintată a fost identificata ca fiind cel mai semnificativ factor asociat cu toxicitatea tardiva severa (dependenta de tub de alimentare la 2 ani de la RT, disfunctie faringiana si laringiana) după chimioradioterapie  concomitenta. Nu exista suficiente date la pacientii mai > 70 de ani pentru a trage concluzii ferme, cu privire la un avantaj de supravietuire prin adăugarea chimioterapiei concomitente la RT. În mod similar, prea putini pacientii cu varsta peste 70 de ani cu cancer scuamos al capului si gatului rezecat au fost evaluati în studiile de terapie adjuvanta si există date limitate privind beneficiul adaugarii cisplatinei la RT.
 Chimioterapia pe baza de Cisplatina este asociată cu toxicitate crescută la pacientii in varsta cu cancer recurent al capului si gatului. Într-o analiză a două studii clinice de faza III, randomizate efectuate de ECOG, care au evaluat cisplatina cu paclitaxel sau fluorouracil, ratele de raspuns obiectiv (28% vs. 33%) si timpul median pana la progresie (5.25 luni fata de 4.8 luni) au fost similare pentru pacientii în vârstă si respectiv mai tineri.  Cu toate acestea, incidenta nefrotoxicitatii severe, diareei si trombocitopeniei au fost mai mari in randul pacientilor in varsta.
Cetuximab a fost evaluat doar la câtiva pacienti cu cancer al capului si gatului. Pentru pacientii cu cancer scuamos al capului si gatului avansat local, inoperabil, exista dovezi limitate cu privire la beneficiul adaugarii cetuximabului la RT la pacientii > de 64 de ani.
Datele disponibile nu permit o concluzie ferma cu privire la un avantaj de supravietuire de la cetuximab plus RT concomitent. Există, de asemenea, dovezi limitate cu privire la beneficiul adaugarii cetuximab la chimioterapie în tratamentul pacientilor cu vârsta > 64 de ani, cu cancer scuamos al capului si gatului recurent sau metastatic inoperabil.