Ziv-aflibercept(Zaltrap)
Descriere
Ziv-aflibercept este o proteina de fuziune recombinata ce consta din portiuni ale domeniului extracelular al VEGFR 1 si 2 (receptorul factorului de crestere vasculoendotelial) fuzate la portiune Fc a imunoglobulinei IgG1. Ziv-aflibercept este produs prin tehnologia recombinarii ADN. Ziv-aflibercept este un receptor solubil care se leaga la VEGF-A , VEGF-B(factorul de crestere vasculoendotelial) si PlGF(factorul de crestere plachetar) inhibind astfel legarea si activarea receptorilor lor. Aceasta inhibitie a VEGFR si PlGFR va determina o neovascularizatie scazuta si o permeabilitate vasculara scazuta. La animale Ziv-aflibercept inhiba proliferarea celulelor endoteliale, inhibind astfel cresterea vaselor sanguine noi. Ziv-aflibercept inhiba cresterea tumorilor colonice transplantate la soareci. Timpul de injumatatire este de 6 zile. In caz de insuficienta hepatica usoara si moderata se poate folosi zaltrap fara modificarea dozei. Nu exista date despre utilizarea medicamentului in insuficienta hepatica severa.
Zaltrap se poate folosi in caz de insufcienta renala usoara, moderata si severa fara modifficarea dozei.
Indicatii si Utilizare(Nu are aprobare in Romania)
Zaltrap se recomanda in cancerul colorectal metastatic in asociere cu FOLFIRI la pacientii rezistenti la tratamentul pe baza de Oxaliplatin sau a progresat pe acest tratament. Pacientii se trateaza pana la progresia bolii sau aparitia de toxicitate inacceptabila.
Dozaj si Administrare
Se administreaza 4 mg/kg in perfuzie IV in 1 ora la 2 saptamini pana la progresia bolii sau aparitia de toxicitate inacceptabila.
Nu se administreaza in injectie IV in bolus. Se dilueaza solutia de zaltrap in ser fiziologic sau glucoza 5% asa incat concentratia finala sa fie de 0,6-8 mg/ml. Solutia diluata de zaltrap se pastreaza la 20-80C timp de 4 ore. Solutia diluata se perfuzeaza in perfuzie de 1 ora si se utilizeza filtru de 0,2 micron de polyethersulfone.
Forma de prezentare
Fiole de 100 mg/4ml sau 200mg/8 ml. Se pastreaza la frigider la 20-80 C.
Contraindicatii
Niciuna
Atentionari si precautii
Reactii adverse unele severe si amenintatoare de viata sau fatale au fost vazute in trialurile clince si includ:
Formarea Fistulei: se intrerupe Zaltrap daca apare fistula.
HTA: monitorizarea TA si tratamentul HTA. Se suspenda temporar Zaltrap daca nu se controleaza HTA si se reia cu doza redusa, de 2 mg/kg. Se intrerupe zaltrap daca apare criza hipertensiva.
Hemoragia: hemoragie severa si uneori fatala, inclusiv hemoragie gastrointestinala a fost raportata la pacientii care au primit zaltrap. Nu se administreaza zaltrap la pacientii cu hemoragii severe.
Perforatie gastro-intestinala: se intrerupe terapia cu zaltrap la apcientii care prezinta perforatie gastrointestinala.
Impiedica vindecarea plagilor: Se intrerupe Zaltrap la pacientii cu vindecarea compromisa a ranilor. Se suspenda zaltrap cel putin 4 saptamini anterior unei interventii chirurgicale si 4 saptamini dupa o interventie chirurgicala majora. Tratamentul cu zaltrap se reia dupa vindecarea completa a plagii.
Evenimente tromboembolice arteriale(ETA)-atacuri ischemice tranzitorii, accidente vasculare cerebrale, angina pectorala : se intrerupe zaltrap in caz de ETA.
Proteinurie: Se monitorizeaza proteinuria; se suspenda zaltrap daca proteinuria >2g/24h. Se intrerupe zaltrap daca apare sindrom nefrotic sau microangiopatie trombotica. Se reia cu doze reduse de 2 mg/kg in caz de proteinurie persistenta.
Neutropenia si complicatii neutropenice Se intarzie zaltrap pina ce numarul neutrofilelor >1500/mcl.
Diareea si dehidratarea: incidenta diareei severe si a deshidratarii este crescuta. Se recomanda monitrizarea atenta a pacientilor.
Leucoencefalopatia posterioara reversibila(LPR): se intrerupe zaltrap in cazul aparitiei semnelor de LPR.
Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse de toate gradele (20%) au fost leucopenia, diareea, neutropenia, proteinuria, cresterea GOT, GPT, stomatita, oboseala, trombocitopenia, HTA, scadere ponderala, apetit scazut, epistaxis, durere abdominala, disfonia, creatinina crescuta si cefalee.
Utilizare in situatii speciale
Sarcina: poate determina afectare fetala.
Alaptare: se intrerupe fie drogul fie alaptatul.
Se recomanda utilizarea de de metode contraceptive foarte eficiente pe perioada tratamentului si cel putin 3 luni dupa terminarea tratamentului.
Insuficienta Hepatica
In caz de insuficienta hepatica usoara si moderata se poate folosi zaltrap fara modificarea dozei. Nu exista date despre utilizarea medicamentului in insuficienta hepatica severa.
Insuficienta renala
Zaltrap se poate folosi in caz de insufcienta renala usoara, moderata si severa fara modifficarea dozei.
27 09 2019