Vemurafenib(Zelboraf)
A fost aprobat in SUA in anul 2011
Descriere
Zelboraf este un inhibitor oral cu GM scazuta al unor forme mutante de serin-treonin kinaze BRAF, inclusiv BRAF V600E. Vemurafenib deasemenea inhiba si alte kinaze in vitro, de pilda DRAF, ARAF, BRAF wild-type, SRMS, ACK1, MAP4K5 si FGR. Unele mutatii la nivelul genei BRAF inclusiv V600E determina activarea proteinelor BRAF care pot determina proliferarea celulara in absenta factorilor de crestere, care ar fi necesari in mod normal pentru proliferare. Vemurafenib are efecte antitumorale in modelele celulare si animale de melanom cu mutatie BRAF V600E. Se elimina in 94% pe cale fecala si 1% prin urina. Timpul de injumatatire este de 57 de ore.
Indicatii si Utilizare
1. Tramentul pacientilor cu melanom malign cu mutatie BRAF V600E:
-Melanom avansat local si/sau regional, inoperabil, sau metastazat, confirmat histologic
-Prezenta mutației BRAF V600;
-vemurafenib nu trebuie utilizat la pacienții cu melanom malign cu alte tipuri de mutații BRAF (altele decât V600E sau V600K).
-Zelboraf nu este indicat la pacientii cu melanom malign cu BRAFF wild type(nemutant)
Dozaj si administrare
Doza recomandata: 960 mg PO de doua ori pe zi, la 12 ore cu sau fara mancare. Tableta de Zelboraf trebuie inghitita intreaga cu apa. Tableta nu trebuie mestecata sau zdrobita.
Tratamentul reactiilor adverse poate necesita reducerea dozei, intreruperea tratamentului sau retragerea tratamentului. Reducerea dozei de zelborarf sub 480 mg de 2 ori pe zi nu se recomanda. Durata tratamentului este pina la aparitia progresiei bolii sau toxicitatii inacceptabile. Daca se omite o doza, se poate lua cu 4 ore inaintea urmatoarei doze pentru a mentine regimul de doua ori pe zi.
In caz de afectare hepatica usoara sau medie nu este necesara ajustarea dozei. In caz de insuficienta hepatica severa se recomanda utilizarea lui cu atentie.
In caz de afectare renala usoara sau medie nu este necesara ajustarea dozei. In caz de insuficienta renala severa se recomanda utilizarea lui cu atentie
Forma de prezentare
Tablete de 240 mg. Se pastreaza la temperatura camerei 200-250C
Contraindicatii
Niciuna
Atentionari si Precautii
1. Carcinom cutanat scuamocelular a aparut la 24% din pacienti. Se recomanda consult dermatologic anterior initierii tratamentului si la 2 luni pe perioada tratamentului. Se trateaza prin excizie chirurgicala si se continua tramentul fara ajustarea dozei.
2. Reactii de hipersensibilitate serioase, incluziv anafilaxia in timpul si dupa reinitierea tramentului. Se recomanda intreruperea tratamentului la pacientii care prezinta reactii de hipersensibilitate severe.
3. Reactii dermatologice severe, inclusiv sindrom Stevens-Johnson si necroliza eppidermala toxica au fost raportate.
4. Prelungirea intervalului QT s-a raportat. Se monitorizeaza prin EKG si dozare de electroliti inaintea tratamentului si dupa modificarea dozei. Se efectueaza EKG in ziua 15 si lunar in primele 3 luni de tratament, apoi la 3 luni dupa aceea sau in functie de situatia clinica. Daca intervalul QT > 500ms se intrerupe temporar Zelboraf, se corecteaza anomaliile electrolitice, se controleaza factorii de risc pentru prelungirea intervalului QT.
5. Anomalii hepatice de laborator pot apare. Se monitorizeaza enzimele hepatice si bilirubina inaintea initierii tratamentului si lunar in timpul tratamentului.
6. Fotosensibilitatea. Se recomanda evitarea expunerii la soare in timpul tratamentului cu Zelboraf.
7. Reactii oftalmologice serioase, incluzind uveite, iridociclite si ocluzii ale venelor retiniene au fost raportate. Se recomanda monitorizarea oftalmologica a pacientilor.
8. Un nou melanom malign primar a fost raportat. Se trateaza prin excizie chirurgicala si se continua tramentul fara modificarea dozei.
9. Sarcina: Poate determina afectare fetala. Se informeaza pacientele asupra riscului potential asupra fatului.
10. Teastarea pentru detectarera mutatiei BRAF V600E in vederea selectiei pacientilor la care se recomanda Zelboraf. Eficacitatea si siguranta Zelboraf nu a fost studiata la pacientii cu melanom malign cu gena BRAF wild type(nemutanta).
Reactii adverse
Majoritate reactiilor adverse( >30%) sunt artralgia, rash, alopecia, oboseala, reactii de fotosensibilitate, greturi, prurit si papiloame cutanate.
Utilizare in situatii speciale
Alaptarea: Se intrerupe alaptarea la pacientele care alapteaza.
Vârstnici
Nu este necesară o modificare specială a dozei la pacienţii cu vârsta > 65 ani.
Insuficienţă hepatică
Nu este necesară ajustarea dozei iniţiale la pacienţii cu insuficienţă hepatică. Pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară cauzată de metastaze hepatice fără hiperbilirubinemie pot fi monitorizaţi conform recomandărilor generale.
La pacienţii cu insuficienţă hepatică moderată sau severă există disponibile date foarte limitate. Pacienţii cu insuficienţă hepatică moderată sau severă pot prezenta expunere crescută. Astfel, se justifică monitorizarea atentă, în special după primele săptămâni de tratament, deoarece în decursul unei perioade mai lungi (câteva săptămâni) poate apărea acumularea. În plus, se recomandă monitorizarea ECG în fiecare lună, în primele trei luni.
Insuficienţă renală
Insuficienţă renală
Nu este necesară ajustarea dozei iniţiale la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară sau moderată. Vemurafenib trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii cu insuficienţă renală severă şi pacienţii trebuie atent monitorizaţi.
24 09 2019