Sinonim: VBL, Vincaleukoblastine sulfat, VLB
Denumirea comercială comuna: vinblastina sulfat
Clasificare: inhibitor mitotic
Mecanism de actiune:
Vinblastina este sarea unui alcaloid vinca obtinut natural din planta brebenoc. Alcaloizii de Vinca actionează prin prevenirea polimerizării tubulinei, pentru a forma microtubuli, precum si prin inducerea depolimerizarii tubulilor formati.Vinblastine poate interfera cu sinteza acizilor nucleici si a proteinelor prin blocarea utilizarii acidul glutamic.
Alcaloizi de vinca sunt agenti specifici de faza M si faza S a ciclului celular. Vinblastine exercită si oarecare activitate imunosupresoare. A fost raportata rezistentă încrucisată cu vincristina.
Farmacocinetica:
Absorbtia orală este incompleta si variabila si de aceea nu se administreaza oral.
Se leaga la tesuturi si elementele sângele periferic.Traverseaza  bariera hemato-encefalică foarte putin si nu în concentratii terapeutice.
Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de ​​99%. Se metabolizeaza in primul rând hepatic, implicand  sistemul enzimatic CYP3A, in metaboliti activi (desacetylvinblastine)
si metaboliti inactivi. Excretia este în primul rând bilar / fecal in proportie de 95% si prin excretie renală <1% sub forma neschimbata.
Timpul de înjumătătire este de 25 de ore
Indicatii:
Utilizări primare:
Alte indicatii
Fibromatoza
Cancer vezical
Tumorile celulelor germinative
Coriocarcinom
Sarcomul Kaposi
Histiocitoza X
Cancerul pulmonar cu celule non-mici
Melanom
Limfom Hodgkin
Limfom non-Hodgkin
Mycosis fungoides
Cancerul testicular
Cancer ureteral cu  celule tranzitionale
Forma de prezentare
Flacoane cu 10mg/10ml. Se pastreaza la frigider si se protejeaza de lumina.
Administrare
-infuzie intermitenta IV : in  5-15 minute;
Nu se recomanda dilutie în volume mari de solutie, SF (≥100 ml) si/sau administrarea prelungită pe perioade (> 30 minute) nu este recomandată din cauza iritatiei venoase crescută si riscului de extravazare. Infuzii de 3-8 ore au fost uneori folosite pentru indicatii clinice specifice.
Dozaj
            -la 3 saptamini: 6mg/m2 IV in 50 ml SF in 5-15 minute
            -la 2 saptamini: 6 mg/m2 IV, in 50 ml SF in 5-15 minute,  in zilele 1 si 15
            – saptaminal: 4 mg/m2 IV, in 50 ml SF, in 5-15 minute, zilele 1, 8, 15, 22, 29
In insuficienta renala nu este necesara ajustarea dozei.
In insuficienta hepatica se recomanda ajustarea dozei:
Bilirubina serica(micrmol/l)
Doza
25-50
50%
>50
25%
Precautii speciale:
Administrarea inadecvată a vinblastinei intratecal (IT) este aproape intotdeauna fatala si este o urgenta medicala.
Toate dozele de vinblastină distribuite trebuie să fie etichetate cu o etichetă auxiliara si o etichetă medicament, ambele declarând “AVERTISMENT: Numai pentru uz intravenos – FATAL în cazul administrarii pe alte căi”.
Utilizarea cu precautie la pacientii cu disfunctie pulmonară preexistentă, boala cardiovasculară ischemică si la pacientii cărora li s-au administrat alte medicamente potential ototoxice, cum ar fi antineoplazicele care contin platină.
Pacienttii vârstnici cu casexie sau ulcere tegumentare pot dezvolta o leucopenie mai profunda; se evita folosirea vinblastinei.
Cancerigen: Vinblastine este potential cancerigen.
Mutagenicitate: Vinblastine este potential mutagenic. Vinblastina nu este mutagena în testul Ames.
Fertilitatea: Aspermia a fost raportată. Studiile pe animale au demonstrat modificări degenerative in celulele germinale.  La oameni oligospermia legata de vinblastina este de obicei temporara(6-24 luni); recuperarea spermatogenezei normale poate fi de asteptat.
Sarcina: FDA il include la medicamente permise in Sarcina la Categorie D. Există dovezi pozitive de risc fetal la om, dar beneficiile de utilizare la femeile gravide pot fi acceptabile în ciuda riscului (de exemplu, dacă este nevoie de droguri într-o situatie ce pune în pericol viata sau pentru o boală gravă pentru care medicamente mai sigure nu pot fi utilizate sau sunt ineficiente). Utilizarea de vinblastina pentru pacientii selectati
cu limfom Hodgkin si sarcina au fost raportate, fara dovezi de toxicitate fetala.
Alăptarea nu este recomandată din cauza secretiei potentiale în laptele matern.
Efecte adverse
Când studiile controlate cu placebo sunt disponibile, evenimentele adverse sunt incluse în cazul în care incidenta este > 5% în grupul de tratament.
1. Mielosupresia si alte efecte hematologice. Leucopenia apare la 4-10 zile si recuperarea dupa 7 -14 zile. Trombocitopenia este este usoara si tranzitorie.
2.  Greturile si varsaturile sunt rare.
3. Extravazarea poate conduce la inflamatie severa, durere si lezare tisulara. Infiltratia locala cu 1-6 ml de hialuronidaza(150U/ml) poate ajuta.
4. Alopecia apare la > 10% din pacienti , tipic este incompleta.
5. Neurotoxicitatea (<1%) . Alcaloizi din vinca pot provoca neurotoxicitate centrala si periferica, inclusiv neurotoxicitate vegetativa. Riscul de neurotoxicitate poate fi crescută prin doze mari sau terapie prelungită.  Neurotoxicitatea poate apăre zile sau saptamani dupa inceperea tratamentului,  cu recuperare de obicei dupa  saptamani sau luni de la oprirea tratamentului. Efectele neurologice sunt de obicei mai putin frecvente si severe decât  la vincristină. Paresteziile usoare(20%) reprezinta cea mai frecventa toxicitate neurologică raportata si este, de obicei reversibila la întreruperea vinblastinei. Alte toxicitati neurologice pot include senzatie de amorteala, nevrite, crampe musculare, pierderea reflexelor tendinoase profunde, dureri de cap, stare generală de rău,
slăbiciune, ameteală, convulsii, depresie, psihoze, dureri severe de fată si de maxilar, dureri severe imediate sau întârziate la locul tumorii, dureri osoase, paralizia corzilor vocale, toxicitate oculara, inclusiv ptoza si disfunctie a sistemului autonom.  Dozele mari (> 20 mg) poate provoca neuropatie vegetativă, inclusiv retentie urinară, hipotensiune ortostatica si constipatie. Pacientii cărora li se administrează vinblastina ar trebui să primească analgezice opioide cu prudentă datorită riscului de neuropatie vegetativă aditiva, care poate determina la constipatie severă.
Durerea severa a maxilarului sau a glandei parotide poate avea loc în termen de câteva ore de la prima doză de vinblastina. Aceasta nu este o indicatie pentru a opri tratamentul sau modificarea dozei; se recomanda tratament cu analgezice.
Ototoxicitatea din cauza deteriorării nervului cranian VIII se  manifestă cu ameteli, nistagmus, vertij si tulburări de auz.
Perturbarea auzului poate fi partiala sau totala, temporara sau permanenta.
 Se recomanda utilizarea vinblastinei cu prudentă la pacientii care primesc tratament cu alte medicamente potential ototoxice, cum ar fi antineoplazice pe baza de platina.
6. Dispnee acuta si bronhospasmul(1-10%)  au  aparut la tratament cu alcaloizi vinca si este mai frecventă cu mitomicina concomitent. Simptomele pot apare minute pina la ore după injectia de vinblastina sau până la 2 săptămâni după mitomicină. Simptomele pot fi caracterizate prin tuse, dispnee, hipoxemie si infiltratie interstitială. Tratamentul agresiv poate fi necesar. A aparut si dispnee progresiva; nu se readministreaza vinblastina.
Pacientii cu disfunctie pulmonară preexistenta au risc crescut de toxicitate respiratorie cu
vinblastina.
7. Sindromul de liză tumorală poate rezulta din liza celulelor prin chimioterapie citotoxică si poate duce la perturbari electrolitice sau insuficienta renală acută. Este cel mai probabil cu tumori cu ritm de proliferare crescut si masa tumorala marcata, cum ar fi leucemii, limfoame de grad înalt si bolile mieloproliferative. Riscul poate fi crescut la pacientii cu disfunctie renală preexistenta, în special obstructie ureterala. Măsuri profilactice propuse pentru pentru pacientii cu risc crescut :
-hidratare agresiva
-alopurinol
-dacă este posibil, întreruperea tratamentului cu medicamente care determina hiperuricemie (diuretice de exemplu, tiazidice) sau urină acidă (de exemplu,
salicilați)
-monitorizarea electrolitilor, calciu, fosfat, functia renală, LDH si acid uric
-înlocuirea electrolitilor după cum este necesar
-alcalinizarea urinei, dacă nivelul de acid uric este ridicat, se utilizeaza bicarbonat de sodiu IV sau PO titrat pentru a mentine pH-ul urinar > 7.